Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2017.
13:36
Politika A

Muškarci u panici zbog plavih koverti iz Vojske Srbije

Na adrese nekih Beograđana stigli su plavi koverti sa zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka zato što nisu u zakonom predviđenom roku prijavili promenu prebivališta.

A. Čukić
Spremni za vojsku?

Muški deo populacije prilično se uspaničio, društvenim mrežama počele su da kruže informacije o pojačanoj "aktivnosti" Vojske Srbije i državne administracije, ali, kako danas piše "Politika", nema mesta panici - reč je o "redovnim poslovima Ministarstva odbrane koji su u skladu sa pozitivnim zakonskim normama".

Preti i zatvor

Slična situacija dogodila se jednom Beograđaninu protiv koga je Ministarstvo odbrane zatražilo pokretanje prekršajnog postupka jer promenu mesta prebivališta nije prijavio u roku od osam dana. Nije bilo dovoljno što je promenu svoje adrese stanovanja uredno prijavio MUP-u, trebalo je da se javi i vojsci. I zato će sada morati pred prekršajnog sudiju, a zaprećena mu je novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara, ili zatvor do 30 dana.

Kako piše "Politika" teritorijalni organi Ministarstva odbrane uvek pozivaju sve mladiće u kalendarskoj godini u kojoj postaju punoletni da se upišu u vojnu evidenciju. Skupština Srbije donela je Odluku o obustavi obaveznog služenja vojnog roka i usvojila izmene i dopune Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obevezi.

To se primenjuje od 2011. godine. Tom odlukom samo je ukinuta obeveza služenja vojnog roka, ali je ostala obaveza da svaki punoletni građanin Srbije bude upisan u vojnu evidenciju prema mestu prebivališta. Takođe, ostala je i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

Iz Ministarstva odbrane potvrdili su da je prema članu 127 Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano da će se regrut i lica u rezervnom sastavu kazniti za već pomenuti prekršaj.

Ministarstvo navodi da njegovi teritorijalni organi vode evidenciju vojnih obeveznika za vreme regrutne obaveze i obeveze služenja vojnog roka, kao i obaveza lica u rezervnom sastavu, za teritoriju za koju su obrazovani.

Vojni obaveznik vodi se u evidenciji prema mestu prebivališta, dok se vojni obaveznik koji je u radnom odnosu na neodređeno vreme na teritoriji na kojoj nema prebivalište vodi prema mestu u kojem se nalazi u radnom odnosu, ako je u tom mestu prijavio boravak.

Dupli posao za građane

- Vojna obaveza prestaje kada vojni obaveznik navrši 60 godina života, ako mu prestane državljanstvo ove zemlje, ako bude oglašen nesposobnim za vojnu službu i njegovom smrću - kažu u Ministartsvu odbrane.

Od Ministarstva odbrane ipak nije dobijen odgovor zašto ova državna institucija nije umrežena sa MUP, čiju bazu podataka inače koristi, i zašto jendostavno iz policijske evidencije ne prepišu promenu adrese pojedinih korisnika koji us se u poslednje vreme selili.

Nije, takođe, jasno zašto svaki građanin ponaosob nije obevšten o obavezi da se, u slučaju promene adrese, prijavi Ministarstvu odbrane pre nego što se sastavi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online