Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.03.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Besposlena mladost Srbije

"U Srbiji je nezaposleno 31,2 odsto mladih, što je dva i po puta više od opšte nezaposlenosti", izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

M. Karović
Uzalud vam škola: Mladi ne vide perspektivu u Srbiji

On je na skupu Mladi u neformalnoj ekonomiji rekao da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji veća od evropskog proseka, gde iznosi oko 18,5 odsto.

Martinović je rekao da sve više poslodavaca i investitora traži mlade ljude za zapošljavanje, ali i imaju zamerke da veliki broj ljudi nema adekvatna znanja.

Problem je, kako je istakao, niska stopa radne aktivnosti i zaposlenosti mladih, a veliki broj mladih ima status nekvalifikovanih ili polukvalifikovanih.

Opšta bežanija

Prošle godine je Srbiju napustilo rekordnih 58.000 ljudi, među kojima je 9.000 sa fakultetskom diplomom i višim naučnim i stručnim zvanjima. Srbija je na šestom mestu liste zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti među mladima, rečeno je danas prilikom predstavljanja izveštaja "Ljudska prava u Srbiji 2016", Beogradskog centra za ljudska prava.

- Visok procenat mladih, oko 16,5 odsto, niti radi, niti se školuje - rekao je Martinović i dodao da je u evidenciji NSZ oko 23 odsto mladih do 30 godina, a da mladi prosečno čekaju na posao dve godine.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da ta unija ima zadatak da pomogne mladima da se lakše zaposle, u saradnji sa državom i sindikatima.

Prema istraživanju koje je sprovela Unija poslodavaca, u kome je učestvovalo oko 1.200 ispitanika, mladi ne poznaju prava koja mogu da ostvare na tržištu rada i visok je procenat onih koji bi prihvatili da rade bez ugovora.

- Samo 15 odsto mlađih od 30 godina ne bi prihvatilo da radi na crno - navodi se u istraživanju i dodaje da je nužno insistirati na smanjenju neformalne ekonomije kroz uspostavljanja privrednog ambijenta koji će podsticati rast privatnog sektora.

Bez ugovora o radu spremno je da radi 16,39 odsto, a oko 58 odsto ispitanika je odgovorilo da bi prihvatilo da radi na crno ukoliko nema drugog izbora.

Isplatu dela zarade na ruke, a ne preko računa, prihvata 70,2 odsto mladih, dok na ovakav način isplate nije spremno 18,2 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca.

Zvanična statistika kaže da je u Srbiji nezaposleno svega 13,8 odsto ljudi, dok prosečna plata prelazi 400 evra, ali kada se zagrebe ispod površine, ispostavlja se da statistika i nije baš tako egzaktna nauka, piše "Dojče vele".

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org/Vladimir Alic

* Bolji život koji nikako da nam dođe

* Brisel diže minimalac u Srbiji

- Nagli pad nezaposlenosti, kažu, mogao bi da se očekuje u zemljama sa izuzetno visokim stopama rasta, od šest do sedam odsto, ali ne i u zemlji u kojoj privredna aktivnost stagnira. Taj pad nezaposlenosti bi morao da se odrazi na povećanje bruto društvenog proizvoda, na potrošnju građana i povećanje poreskih prihoda - objašnjava Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu 2016. godine je smanjena na 13,8 odsto, a od 450.000 nezaposlenih dve trećine posao traži duže od godinu dana, saopštili su saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu.

A Mudis zadovoljan

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis povećala je kreditni rejting Srbije sa "B1" na "Ba3" uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Srbije su fiskalna konsolidacija, smanjenje javnog duga i ubrzani ekonomski rast.

Agencija navodi da su se pozitivni fiskalni trendovi odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4 odsto BDP, daleko ispod cilja od četiri odsto BDP, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu za 2016. godinu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online