Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.04.2017.
08:12
B. Đokić - Vesti A

Nasilje u srpskom džet-setu (6): Ohrabrile žene da dignu glas

Često žrtve nasilja ne prijavljuju zlostavljanja kroz koja prolaze, a neretko o tome ćute decenijama. Pevačica Goca Tržan je tek posle nekoliko godina progovorila o porodičnom nasilju koje je trpela od svog partnera. Ona je o tome obavestila javnost i apelovala da o takvim stvarima ne treba ćutati. Nju je zlostavljao bivši partner, ali to nije bio njen bivši suprug Ivan Marinković.

Vesti
Protiv nasilja u porodici: Goca Tržan

Javno o silovanju

Goca Tržan je naglasila da je reč o jednom bivšem momku.

- Prvi put kada je to uradio nisam ga ostavila, ali kada se ponovilo - jesam. Udario me je i probio mi bubnu opnu. Ne želim toga da se sećam, ali dobro je da se zna jer se takve stvari dešavaju i o njima ne treba ćutati - izjavila je pevačica.

Poznata modna kreatorka Verica Rakočević decenijama je ćutala o nasilju kojem je bila podvrgnuta, ali je progovorila u želji da ohrabri devojke da ne trpe nasilje i slobodno govore o tome. Ona je o silovanju koje je pretrpela sa 18 godina više puta javno govorila. Iznela je svoju priču kako bi bodrila devojke koje su isto doživele da znaju da nisu krive i da pored svega što su doživele mogu i zaslužuju da budu uspešne.

- Kad sam pre mnogo godina iznela svoj slučaj, neki moji prijatelji, čak i intelektualci od kojih to nisam očekivala, rekli su mi: "Šta ti je to trebalo?" Pa trebalo mi je da pomognem nekoj devojci od 18 godina da može da nastavi život dalje i da, eto, jednog dana bude srećna, zadovoljna i, da budem neskromna, uspešna kao ja. Samo onaj ko je počinio neki zločin treba da se stidi, a ne žrtva - ispričala je ova modna kreatorka.

Blage kazne

O mnogim slučajevima zlostavljanja nikada se nije saznalo, a žrtve često ni same nisu o tome želele da govore, već se istina sazna od njima bliskih osoba. Tako je pevačica Verica Šerifović često dobijala batine od supruga, ali se o tome saznalo tek kada je njena ćerka, takođe čuvena pevačica Marija Šerifović, govorila o odnosu sa problematičnim ocem alkoholičarem, koji je neretko tukao njenu majku. Tek u retkim prilikama Verica je govorila da je ponekad bila toliko izubijana, da je u masnicama i podlivima istrčavala na ulicu i zvala policiju.

Sve ove poznate žene danas često govore o maltretiranju kom su bile izložene, ali nasilnici su vrlo retko i to sa često dosta blagim kaznama osuđivani. Međutim, hrabrost koju su pokazale i izašle u javnost sa svojim pričama, motivisala je mnoge da pokrenu akcije kako bi se društvo izborilo sa ovim problemom, a možda najbitnija pobeda jeste što se o tome više ne ćuti.

Krvavi medeni mesec

Slučaj o kojem je u poslednje vreme brujala iznenađena javnost bila je sudbina supruge proslavljenog fudbalera Alberta Nađa. Ona je septembra 2016. godine uživo, u TV emisiji, obelodanila zlostavljanje koje je trpela. Prve batine je dobila na bračnom putovanju. Od silovanja ju je zaštitio sin. Od prebijanja njeno dete ima tikove. Upoznala je Alberta kada je imala samo 14 godina i vrlo brzo se udala za njega, iako maloletna i uprkos protivljenju svoje majke. Ona nije znala ni zašto je ostala i trpela nasilje.
- Ne znam ni sama. Nadala sam se da će nasilje prestati i da će se Albert unormaliti. Dobijala sam batine pred decom. Jedne noći Albert je pokušao da me siluje pred starijim sinom koji je pokušao da me zaštiti. To mi je najveća greška. To sebi ne mogu da oprostim, što Alberta nikada nisam prijavila za nasilje - izjavila je ona. Pošto se zlostavljanje dogodilo šest godina pre nego što je o tome javnost saznala i zbog toga što nije posle maltretiranja otišla kod lekara, zbog protoka vremena i nedostatka dokaza, Nađ nikada nije stigao pred sud.


Balaševićeva kći ostavila siledžiju

Neke žene ne trpe samo fizičko, već i psihičko nasilje od partnera. Uhođenje, kontrola, takođe su vrste zlostavljanja. Voditeljka Jutarnjeg programa RTS-a Irina Ivić bila je žrtva psihičkog nasilja. Ivićeva je svoju priču objavila na blogu i priznala da ju je bivši partner mentalno zlostavljao, ucenjivao, uhodio i pokušao da preuzme kontrolu nad njenim životom. Jedan od primera poznatih žena koje su trpele nasilje je Jelena - Beba Balašević, ćerka muzičara Đorđa Balaševića. Ona je u svojoj ispovesti priznala da je bila žrtva partnerskog nasilja. Jelena je trpela psihičko i fizičko nasilje, ali dodaje i da je smogla snage i napustila nasilnika.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online