Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
10:48
sputniknews.com, Vestionline A

Zašto nas vlasti drže u strahu?

Strah, zebnja i neizvesnost dominantne su reči koje najbliže opisuju današnje društvo. U Srbiji i u svetu. Strah neprekidno šire političari, lekari, geostratezi, naučnici, teoretičari zavera, "objektivni" analitičari, novinari, književnici, režiseri.

1920x1080hdwallpapers.com
Foto: Ilustracija

Ne bojte se, moćnima je strah sredstvo zarade

Strah se izliva sa televizijskih ekrana, iz novina, internet portala, društvenih mreža, okruglih stolova, seminara, tribina, filmova, pozorišnih scena.

Primer 1

Najdominantnije globalno političko pitanje koje potresa čitavu planetu je da li će doći do nuklearnog rata. Iza svih nadmudrivanja u turbulentnim odnosima velikih sila, koje poseduju najopasnije oružje u istoriji civilizacije, provejava zastrašujuća slutnja - da će neko od aktuelnih svetskih državnika u jednom trenutku izgubiti kontrolu i pritisnuti "atomsko dugme" koje može da otvori vrata apokalipse za planetu.

Primer 2

Velika opasnost koja mesecima lebdi iznad Evrope je da će Turska u nekom momentu, kad izgubi političko strpljenje prema EU, pustiti da nekoliko miliona izbeglica "provali" preko Balkana na evropski kontinent.

U generisanom strahu od "prognoze" da će migranti preplaviti Evropu, podižu se zidovi i žice, zaoštravaju se politički ratovi na izborima u mnogim državama, proturaju se procene da će doći do nove velike seobe naroda koja će promeniti civilizacijske tokove i ugroziti budućnost Evropljana. Ljudi, izbeglice, doživljavaju se kao cunami.

Primer 3

Građani se svakodnevno, iz raznih političkih centara moći, zastrašuju mogućnošću novog velikog rata između balkanskih naroda. Morbidne scene iz Drugog svetskog rata i krvavih devedesetih još nisu zaboravljene, a već se potpuno otvoreno promovišu nove nacionalističke aspiracije.

Na dnevnom redu je afirmacija ludačke ambicije o "Velikoj Albaniji". Makedonija je već na ivici rata, Albanci potpiruju vatru na jugu Srbije, a Kosovo je večita tačka potencijalnih sukoba.

Narodu se servira scenario da je bure baruta spremno i da se samo čeka da neko upali fitilj. Opet su aktuelni strani "elementi" i njihovi domaći pomagači koji mogu da ugroze stabilnost.

Strah. Nekad osnovan, a nekad ne. Često zlonameran, na mahove paranoičan, retko kad realan.

Strah. Najprofitabilniji produkt na planeti od čije masovne proizvodnje mnogi danas debelo zarađuju.

Utešna poruka za kraj - ne bojte se! Gotovo sve ove opasnosti koje postoje danas, postoje već vekovima u različitim oblicima i formama. Samo nije bilo televizije, interneta i android aplikacija da vas svakodnevno i na svakom koraku podsećaju da je za vas u stvari najbolje da se - plašite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online