Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Oživeo grad kralja Uroša

U dolini Ibra, izmeću Raške i Kraljeva, na nadmorskoj visini od 150 metara i na teško pristupačnom grebenu, vidljiv sa svih strana, očuvao se, do današnjih dana, stari grad Maglič, u narodu poznat i kao Jerinin grad (iako ga Prokleta Jerina nije gradila) koji se smatra jednim od najlepših dela srednjovekovne vojne arhitekture.

D. N. Petrović
Potporni zidovi: Sigurnije novim stazama

Danilova monaška škola

Podignut je u 13. veku, nakon velikog pustošenja Tatara, dograđen u prvoj polovini 14. veka, u kompleksu je postojala i velika crkva Svetog Đorđa. Poznati biograf srpskih srednjovekovnih vladara Danilo - drugi ovde je imao monašku školu, uz nju i veliku kamenu palatu.

Izgradnju Magliča, sa koga se kao na dlanu vidi i kontroliše ceo kanjon Ibra, započeo je kralj Uroš prvi Nemanjić kako bi strateškim utvrđenjem od neke nove najezde tuđina zaštitio Žiču, Studenicu, Sopoćane...

Kako se težište nemanjićke države pomeralo ka jugu, tako je i Jerinin grad u dolini Ibra, kao utvrđenje usred države i daleko od granica, gubio strateški položaj i značaj.

Turska kasarna

D. N. Petrović
Maglič dominira ibarskom klisurom

U vreme turske vladavine, Maglič je jedno vreme bio kasarna, a potom i važan administrativni centar u blizini čuvenog carskog puta Carigrad - Dubrovnik. Niko ga nije osvajao sve do odlaska Turaka, pa je, iako u ruševinama, ostao relativno dobro očuvan sve do današnjih dana. Najznačajnije građevine Magliča su: palata za prijeme i sabore, dugačka 17 i široka 7,4 metara, i crkva Svetog Đorđa iz koje se stepeništem ulazi u još očuvani podrum.

Lampioni u bedemima

- Sve sada izgled divno, posebno sam fasciniran novim pešačkim stazama, dužine 180 metara, koje su Jerinin grad učinile dostupnim i starijim osobama i turistima. U bedemima su ugrađeni novi diskretni lampioni, a postavljena su četiri nova odmarališta - kaže Kraljevčanin Dragan Milenković, koji često dolazi sa Magliča da uživa u lepotama i mirisima "doline jorgovana".

Kao spomenik kulture Maglič je pod zaštitom države i o njemu brine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, važan je i turistički potencijal cele regije. Ozbiljnija obnova kompleksa (restauracija i konzervacija) izvršena je polovinom 80-ih godina, ipak, sve do pre šest-sedam godina, Maglič je bio zapušten i do utvrđenja su dolazili samo najuporniji, leti čamcem ili lošim mostićem preko Ibra, a potom kozjim stazama, liticom kojom su vrebale razne opasnosti.

Vraćen deo starog sjaja

D. N. Petrović
Pogled na dolinu jorgovana

Zahvaljujući tradicionalnoj manifestaciji Dani jorgovana, turističkim poslenicima iz Kraljeva, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Društvu srpsko-francuskog prijateljstva "Jelena Anžujska" i još mnogima, Magliču je vraćen deo starog sjaja: oko zidina i u samom "gradu" postavljeno je osvetljenje, pa su ovaj komad srpske prošlosti tokom noći mogu da vide i brojni turisti koji prolaze Ibarskom magistralom, sanirana je unutrašnjost bedema, uređene su pešačke staze, postavljene su i drvene ograde koje štite retke posetioce kompleksa i srednjovekovnom gradu vraćaju originalni izgled.

Ime po magli

Poreklo imena Maglič ni do danas nije utvrđeno. Veruje se da je nekadašnje vojno i administrativno utvrđenje ime dobilo po gustoj magli koja više puta godišnje, a posebno u vreme kišnih dana, potpuno prekrije dolinu Ibra.

- U čast Jelene Anžujske, Francuskinje na dvoru Nemanjića, već 23 godine u dolini Ibra održava se tradicionalna manifestacija Dani jorgovana, ponosni smo i na čuvani Veseli spust, odnosno na masovno splavarenje Ibrom, sada kada je turistima potpuno dostupan i stari grad Maglič, koji je veliki turistički potencijal, očekujemo mnogo više posetilaca iz zemlje i inostranstva - naglašava Dragan Rajčić iz Turističke organizacije Kraljeva.

Most čeka obnovu

Viseći most na Ibru koji Ibarsku magistralu povezuje sa Magličem još nije rekonstruisan, pa na njemu, iako je bezbedan za prolaz, za svaki slučaj, stoji upozorenje inspekcije "da nije za upotrebu".

Kako ističe Dragan Rajčić iz Turističke organizacije Kraljeva, i to će brzo biti rešeno, jer je rekonstrukcija mosta u ovogodišnjem planu Gradske uprave Kraljeva.
 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Grad na klisuri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online