Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
06:09
M. Đorđević - Vesti A

Dva veka srpskih tajkuna (8): Kaljav obraz Pašićevog sina

U metežu Velikog rata nije bilo valjanog nadzora nad trošenjem novca u državnim nadleštvima, pa su ministri često imali na raspolaganju "dispozicione fondove" kojima su mogli da se služe, a da nikome ne polažu račune.

wikipedia.org/Petrović Vojislav Maksim
Zataškavao kriminal sina jedinca: Nokola Pašić

Zahvaljujući tome, nastala je čuvena "draguljska" afera u kojoj je glavni učesnik bio Radomir Pašić, sin jedinac predsednika srpske vlade Nikole Pašića. Oni koji su poznavali Pašića mlađeg, tvrdili su da je od oca nasledio političku veštinu, državničku genijalnost i pronalaženje rešenja u najtežim situacijama, ali da je sve to koristio samo za lično bogaćenje, i to u mutnim vodama.

Lako je dolazio do para i još lakše ih je trošio. Bio je u stanju da za jedno veče potroši ogromne svote novca i da posle tri dana pozajmljuje novac od prijatelja potpisujući menice i na dvostruke iznose, jer je bio uveren da će uskoro ponovo dosta zaraditi.

Trgovao i sa neprijateljem

Tokom Velikog rata Rade Pašić je, uz lekarsko opravdanje da ima slabo srce, bio sklonjen u Pariz. O njemu se mnogo toga lošeg govorilo, a i pisalo još u to vreme, a naročito u miru, tako da je već do jula 1921. on bio umešan u bar 20 afera. Ako su priče o njegovom glamuroznom životu i bahanalijama sa pićem i ženama koje je pravio tokom rata u Parizu i na Krfu, gde je bilo sedište srpske vlade, možda i namerno naduvavane, nema sumnje da je bio umešan u nešto mnogo gore, u trgovinu sa neprijateljem svoje zemlje.

U taboru Centralnih sila najdragocenija sirovina je bila platina, bez koje nisu mogli da se prave avioni i topovska municija. Ovaj dragoceni metal se jeftino nabavljao u Francuskoj i Engleskoj, odatle krijumčario u Švajcarsku, i tu, na neutralnom terenu, prodavao. Nemci nisu pitali za cenu.

U takav švercerski poduhvat umešali su se sekretar srpskog poslanstva u Parizu dr Mihajlo Gluščević i Rade Pašić, služeći se diplomatskim imunitetom. Gluščević je u zapečaćenim diplomatskim kovčezima slao platinu u Švajcarsku i tamo je za basnoslovne iznose preprodavao nemačkim agentima. Kada su francuske vlasti otkrile o čemu je reč, uhapsile su i Gluščevića i Pašića mlađeg, s tim što za ovog drugog nije bilo dovoljno dokaza koji bi ga jasno optužili.

Rade Pašić je oslobođen, ali samo pod uslovom da odmah napusti Francusku i ode na Krf. Za Gluščevića se založilo Poslanstvo, pa je on bio izručen srpskim vlastima da mu sude. Suđenje je počelo u Prvostepenom sudu u Bitolju, koji je do proboja Solunskog fronta bio jedini slobodan srpski grad.

Prevarili i Francuze

Proces se toliko odugovlačio da bi Gluščević bio oslobođen, a u obrazloženju je stajalo da prema srpskim zakonima nema nikakve krivice, "sem možda carinske". Afera sa platinom je ponovo došla na tapet posle rata 1919. godine. Mihajlo Gluščević se vratio u Francusku, a tamošnje vlasti su ga uhapsile i odlučile da mu one sude, tražeći od vlade tek obrazovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dokumentaciju o ovom slučaju.

Prikupljanje dokumenata je ponovo zaustavio sud u Bitolju pozivajući se na poznato načelo u pravu da se o istoj stvari, sa istim dokaznim materijalom, može suditi samo jednom. Štaviše, kako je prenela štampa Kraljevine SHS 1923. godine, Gluščević ne samo da je iz afere izašao kao potpuno slobodan čovek, nego mu je sudskim putem bila čak vraćena platina koja je u ratu bila zaplenjena, kao i novac, čija se vrednost procenjivala na oko milion i po tadašnjih dinara.

Srpske gospođe pokrale priloge

U svojim memoarima Ivan Meštrović, hrvatski vajar i član Jugoslovenskog odbora, koji je ratne dane provodio u Parizu, u krugu najviših predstavnika Kraljevine Srbije, zabeležio je sledeći slučaj. Navodno, gospođe Pašić i Vesnić nikada nisu dozvoljavale da se proveravaju računi Gospoinskog odbora za prikupljanje u fond za pomoć Srbima. Na to se pobunila izvesna gospođica Denis, kći velikog srpskog prijatelja, profesora Ernesta Denisa, i demonstrativno napustila rad u tom odboru, upravo zbog zloupotreba koje je videla da se čine kada je novac pristizao.

"Ona je ispričala da je to učinila zato što je gospođa Vesnić, kada bi se pisma otvarala, vadila čekove i metala ih u svoju torbicu, a kad su se prilagači tužili što im nije odgovoreno, ni potvrđen prilog, da se je ljutila i pred tajnicom trgala pisma, i bacala ih u peć vičući:

- Ti su prilozi poslani za Srbe, a srpska poslanikovica nema vremena da svakom odgovara za svaku sitnicu pojedinačno kad se ionako zahvaljujemo preko novina!

Gospođica Denis je jednom prilikom upozorila da se u jednom prilogu navodno nalazilo 500.000 franaka i da ona to ne smatra sitnicom, na šta joj je poslanikovica odgovorila da ona ne može znati čije je čekove uzela ona, a čije gospođa Pašić, ali da su one obe podjednako dobra garancija da će novac biti upotrebljen za srpsku stvar", pisao je Meštrović u svojim memoarima.

Skandal sa draguljem

Rade Pašić je kod jednog pariskog juvelira tokom rata uzeo dragulj vredan 350.000 franaka, dao adresu srpskog poslanstva u francuskoj prestonici i položio kaparu od 30.000 franaka. Dragulj je prodao i potrošio sav novac, a dug nije vratio. Pošto je dopao pritvora, pušten je na intervenciju srpskog poslanstva, kojem je na čelu tada bio Milenko Vesnić. Vesnić je kasnije pričao da je navodno rekao Nikoli Pašiću da bi on, kao otac, trebalo da nadomesti sinovljev dug, s obzirom na to da je Poslanstvo već dosta puta i samo to činilo. Stari Pašić se nije obazirao na ove prekore, već je naredio da se trošak stavi na račun dispozicionog fonda.

SUTRA - Dva veka srpskih tajkuna (9): Palate od ratnih obveznica

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online