Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Srbija gora i od Afrike

U dve trećine Afrike živi se bolje nego u Srbiji. Tu poražavajuću činjenicu obelodanio je direktor Mreže za poslovnu podršku u Srbiji, Dragoljub Rajić.

EPA/Kim Ludbrook
Skočio standard: Afrikanci se izborili za dostojanstvo

On je dokumentovao da su prosečne neto zarade prošle godine u 21 afričkoj zemlji bile veće nego u Srbiji, dok se u svega 12 država Crnog kontinenta manje zarađivalo.

Rajić je podsetio i da su prošle godine prosečna neto primanja u Srbiji bila 397,49 dolara (46.097 dinara), a više zarade su, za "verovali ili ne", imale neke zemlje u kojima besne sukobi, poput Libije. U toj državi, Angoli, Libiji, Zambiji, Lesotu, Južnoafričkoj Republici i Malaviju, plate se kreću od 1.126,12 do 1.806,50 dolara.

Kroz pustinju i prašumu

- Srbiju su pretekli i Liberija (građanski ratovi završeni 2003), Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan (posle poslednjeg građanskog rata 1983. - 2005. otcepljenjem Južnog Sudana ostao bez četvrtine teritorije), Džibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Maroko, Ekvatorijalna Gvineja, Mozambik i Zimbabve, gde su plate bile od 397,78 do 998,93 dolara - naveo je Rajić.

Mauritanija za utehu

- Mauritanija je po prosečnoj plati od 332,68 dolara odmah ispod Srbije, a onda slede Gana, Kenija, Ruanda, Tunis, Togo, Nigerija, Somalija, Uganda, Egipat, Senegal i Mali.

Prema rečima lidera sindikata Sloga Željka Veselinovića pokazalo se da zaostali treći svet u džungli, pustinji i prašumi živi bolje nego u Srbiji.

Teret poreza i birokratije

Dragoljub Rajić ukazuje da smo po ekonomskom stanju na nivou srednje razvijenih zemalja Afrike u kojima vladaju bezakonje i korupcija, te da treba hitno ispitati koncepciju razvoja ekonomije u Srbiji.
- Privrednici godinama traže promene u ekonomskom sistemu i drugačiji pristup razvoju u kojem će se dati veći prostor njihovim idejama i obrazovanim i kreativnim pojedincima - kazao je Rajić, ističući i imperativ ukidanja parafiskalnih nameta i smanjenje birokratije.

- Za ovu surovu realnost naši građani ne znaju, jer su mediji pod kontrolom vlasti. Tako svakodnevno od premijera čuju fingiranu statistiku, laži i obmane o boljem životu. Ako se pokazalo da živimo gore od većine afričkih naroda, koliko smo onda iza Evrope čiji smo geografski deo. Priča nam se kako smo pretekli Grke, a istina je da su ispred nas i Crna Gora i BiH - komentariše ovaj sindikalni vođa za "Vesti".

Urnisali nas ratovi i vlast

Srbija je, dakle, pala na niži afrički nivo, tumači statistiku ekonomski ekspert Miroslav Prokopijević. Pokazuje se, kako kaže, da se Afrika razvija i ima pristojnu stopu rasta, dok Srbija stagnira.

Tuga, jad i čemer

Dragoljub Rajić izneo je da većina afričkih zemalja s većim platama od srpskih mora da uvozi osnovne životne namirnice, dok Srbija ima i za izvoz. Željko Veselinović ističe da je srpska stvarnost definisana malim platama i visokim cenama.
- Na Zapadu cene mnogih namirnica su iste kao kod nas, a naši proizvodi su jeftiniji u komšijskim zemljama, što pokazuje koliko se zarađuje na našem narodu. Mi smo tuga, jad i čemer i još dublje tonemo - ocenio je Veselinović.

- Jugoslavija je 1961. imala duplo veće plate od Tajvana i Singapura, a ako pogledamo aktuelnu statistiku, videćemo koliko su danas ispred nas - naveo je Prokopijević za "Vesti", dodajući da su ratovi i nespretne srpske vlasti od 2000. godine doveli do poraznih rezultata za Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online