Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.06.2017.
15:44
B. Đokić - Vesti A

Navijači ucenjuju Vučića!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tesno sarađuje s vođama navijačkih grupa kojima čak i namešta unosne poslove preko tendera Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, tvrdi poznati sportski novinar Dejan Anđus.

Arhiva
Maska za biznis: Navjiači Zvezde

On je za "Vesti" izneo šokantne podatke o saradnji političara iz vlasti i vođa navijačkih grupa. Pominje i strah političara od navijača, o čemu se malo do sada govorilo.

Pajser brigade

- Navijači reketiraju predsednika Aleksandra Vučića. Zato se popušta i dozvoljava im se da prave milionske poslove, pa tako imaju ugovore s EPS-om i Aerodromom "Nikola Tesla". To možemo videti sada, kada je Crvena zvezda u nameštenom prvenstvu izgubila titulu. Sve je bilo namešteno da dobiju, ali nisu namestili i FK Voždovac. Umesto da navijači poviču "uprava napolje", što se uvek dešavalo, oni sada ćute - kaže Anđus za "Vesti".

Država bez snage

Aleksandar Vučić je pre godinu dana u ekspozeu prilikom formiranja Vlade izostavio problem huliganstva u sportu.
- Nemamo dovoljno snage da se izborimo s tim, jer je potreban društveni konsenzus za neke stvari - objasnio je Vučić.

On tvrdi da je navijačima iz uprave Zvezde i vrha vlasti rečeno to da ne rade.

- Problem je što navijači sarađuju sa vlašću, pa navijaju kako im se kaže. Njih četvorica-petorica iz Crvene zvezde rukovode svim navijačima tog kluba, ali oni su gomila plaćenika koji se bave krupnim biznisom. Tu je reč o političkim nagodbama. Ako kažu da se postavi transparent protiv nekog, onda ga postave, ako nalože da se skandira protiv određenog čoveka, to i čine. Oni su gospodari kluba, imaju pajser brigade, ponašaju se kao komesari. Vučić se njih plaši, znam pouzdano. Ne voli ih, ali ih se plaši i iz tog straha im izlazi poslovno u susret, praktično ga reketiraju - tvrdi Anđus za naš list.

Milionski ugovori

Mediji već odavno navode da navijači preko svojih firmi zarađuju ogroman novac. Jedan do primera koji navodi Insajder.net je firma Ultra kop, uz tvrdnje da iza nje stoji Marko Vučković, jedan od vođa Zvezdinih navijača.

Ova firma je osnovana jula 2015. godine i registrovana je za građevinske radove. Insajder.net navodi da je samo za prvih osam meseci te godine, sa još dve firme pobedila na tenderu Aerodroma "Nikola Tesla" za radove na gradnji ograde perimetra. Posao je bio vredan 41,8 miliona dinara (oko 340.000 evra). Prema istom izvoru, mesec dana kasnije ta firma je radila kao podizvođač za elektrodistribuciju u Zrenjaninu i Pančevu, a na tenderu koji je raspisao EPS, dobio je posao vredan 140 miliona dinara (oko 1,1 milion evra).

Svi pod jednim šefom

Anđus kaže da je nedostatak reakcije navijača Zvezde na gubljenje duple krune znak da njima rukovodi neko iz političke sfere.
- Zvezda je imala najgori tim dugo vremena. Namešteno im je ipak sve, a izgubila je dva trofeja, a bili su neuspešni i prethodne dve godine. Preko toga se samo prešlo, pa se sad prozivaju Slaviša Kokeza i Fudbalski savez. On je samo biznismen, ništa drugo, kao i generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić. Svi oni slušaju jednog šefa - kaže Anđus.

Sajt Insajder.net objavio je i da se na tender za radove u ogranku Elektrodistribucije Lazarevac, a za potrebe auto-puta Beograd-Požega, Ultra kop prijavio s firmom MC Corona. Posao su dobili kao jedini ponuđači, a vrednost ugovora je oko 22 miliona dinara (oko 179.000 evra). Ultra kop i MC Corona imaju zajedno 34 zaposlena, a tačno toliko ljudi sa specifičnim kvalifikacijama propisano je tenderskom dokumentacijom.

Firma na adresi stadiona

Ultra kop je registrovan na adresi stadiona Crvena zvezda i poslovne zgrade u Ljutice Bogdana 1, navodi Insajder.net. Kompanija je registrovana za građevinske radove i ima tri vlasnika. Dvadeset odsto vlasništva ima Milica Knežević, a po 40 odsto Svetlana Lakić i Aleksandra Vučković. Pre Aleksandre Vučković, sve do oktobra 2016, suvlasnik je bio Marko Vučković. On se i dalje vodi kao suvlasnik u trgovinskoj firmi Simile Oil, koji je osnovan 26. marta 2013. Marko Vučković ima 50 odsto vlasništva, a drugu polovinu Dragan Vujović.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online