Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
16:05
Đ. Barović - Vesti A

Narko-mafija hara školama!

Za razliku od ranijih godina kada su se poslom dilovanja droge na ulici u Srbiji bavili ili narkomani ili najniži sloj kriminalaca koji je na taj način želeo da napreduje u mafijaškoj hijerarhiji, poslednjih godinu dana krupniji dileri za ovaj posao sve više koriste maloletnike, i to decu, redovne učenike osnovnih škola!

M. Karović
Škole kao meta: Dileri vrbuju maloletnike da rade za njih

Pre samo nekoliko dana, 12. juna, u Nišu je nasmrt izboden 18-godišnji Ivan Lilić, a napadač koji je uhapšen ima samo 15 godina. Ivanova majka Bojana je obelodanila da ova priča nije samo jedna u nizu koja se može podvesti pod vršnjačko nasilje - već okrutan obračun dilera sa onima koji ne žele da uđu u lanac prodaje droge.

- Dobijao je ranije neke pretnje. Neko ga je čak i u školi čekao, nudili su njegovim drugovima po 500 dinara da kažu gde je. Sve je počelo u februaru, kada mu je u jednoj igraonici prišao momak koga ne poznaje i dao mu 500 dinara da mu pričuva kesu sa marihuanom na jedan sat. On je sedeo u igraonici, a kada su drugovi pošli u grad, krenuo je i on. Međutim, zaustavila ih je interventna jedinica policije i privela ih. Pokušao je da objasni da je dobio kesu da je pričuva za 500 dinara, ali nije vredelo. Napisali su mu prijavu i oduzeli kesu. Onda je počela tortura - ispričala je za beogradski "Alo" Bojana Lilić.

Čekamo odgovor iz MUP

"Vesti" su se obratile i MUP-u Srbije. Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor koliko je ova pojava zaista alarmantna i šta kažu zvanični podaci.

Nakon što je pušten iz policije, Ivanu se život polako pretvarao u pakao.

- Daj 50 evra, daj 100 evra, jer je ta "roba" ostala u policiji. Daj 150 evra, daj 300 evra. Nije smeo ni u školu da ide. Nego kako bi sakupio nešto para, slao je tom momku koji mu je dao kesu, a koga nije poznavao, niti mu znao ime. Plakao je, molio me da mu pomognem da se razduži, rekao je da ga teraju da prodaje drogu, ali da on to ne želi da radi. Ne znam kako, ali uspela sam da obezbedim oko 700 evra samo da bi ga ostavili na miru. Pitala sam da idem da prijavim policiji, kaže: Nemoj, majka, pobiće nas, ti ne znaš kakvi su. Poslednji poziv imao je 26. maja. Pozvao ga je taj momak i rekao da mu duguje samo još 5.000 dinara. Pošto mu je platio, pretnje su prestale. Preksinoć smo sedeli i pričali. Kažem: Sinko, je l' ti malo lakše nego da te jure, da te zovu? Rekao je: Ne zovu. Lakše je što ne dugujem, ali mi je mnogo teško u šta sam tebe uvalio. Još sam kredit podigla advokata da angažujem - jada se nesrećna majka.

Blage kazne za maloletnike

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, potvrđuje da je sve više dilera droge među maloletnicima.

- Regrutuju ih stariji kriminalci svesni da su kazne prema maloletnicima mnogo blaže i najčešće se završavaju uslovnim osudama. Već dugo godina upozoravamo na probleme koje policajci imaju sa sve mlađim dilerima droge. Kazne za maloletnike su vrlo blage, pa se oni u roku od nekoliko dana ponovo nađu na ulicama i nastave da prodaju narkotike, čak i svojim školskim drugovima - kaže Mijailović i podseća na neke od najupečatljivijih primera:

- To je slučaj dečaka od 16 godina, koji je dilovao drogu ispred Osnovne škole "Stevan Dukić" na beogradskoj Karaburmi. On je pre dve godine napao policajce koji su hteli da ga privedu, pokušao da im otme pištolj, a onda jednom od njih polomio kost na ruci.

Na sve veći broj maloletnih dilera i činjenicu da to u Srbiji više nije izdvojen fenomen, već očigledno deo dobro razrađene narko-mašinerije, upozorava Nezavisni policijski sindikat Srbije.
Njihov predsednik, Miloš Jelenković, dugogodišnji inspektor u Odeljenju za narkotike SUP-a Niš, za "Vesti" ističe da je reč o problemu na koji je njegov Sindikat više puta upozoravao MUP Srbije.

- Reč je o potpuno novom fenomenu sa kojim smo suočeni poslednjih godinu ili nešto više. Dileri svesno upošljavaju maloletnike jer im je tako i najlakše da distribuiraju drogu po osnovnim školama. S druge strane, policija ima ogroman problem sa manjkom ljudi. Dok sam radio u Nišu, u Odeljenju za borbu protiv narkotika, nas sedmorica kolega smo bili zaduženi za grad od 300.000 ljudi - ističe Jelenković i upozorava da se problem otrgao kontroli i da su maloletni dileri droge prisutni u svim većim gradovima u Srbiji.

Vratiti školske policajce

Miloš Jelenković ističe da je najveći problem u manjku policajaca.
- Većina škola je opremljena video-nadzorom, ali dileri sigurno neće prodavati drogu pred kamerama. S druge strane, više puta smo upozoravali da je hitno potrebno vratiti školske policajce, jer i ovi koji su trenutno angažovani fizički nisu u stanju da budu efikasniji pošto pokrivaju po dve-tri, a nekada i po pet škola. Još jednom apelujemo na sve institucije da se ovim problemom ozbiljno i hitno pozabave - ističe Jelenković.

- Zbog daleko blaže kaznene politike, dileri odlučuju da angažuju klince iz sedmih, osmih razreda osnovne škole. Zabeleženi su slučajevi dece i iz nižih razreda koja su se "dokazala". Nažalost, kriminalci koriste činjenicu da je to najkritičniji uzrast kod mališana, da ih drma pubertet, da su željni dokazivanja, a samim tim ih je i najlakše izmanipulisati i kontrolisati. Istovremeno, veoma je teško ući u trag tim dilerima, jer je reč o deci koja diluju drogu u školama koje i sami pohađaju. Na sreću, u manjim sredinama je situacija mnogo bolja, jer se takve stvari brzo saznaju i roditelji i policija uspeju da prekinu taj lanac. Nažalost, sistem je takav da većina dece koja je uhvaćena sa narkoticima prođe sa opomenom - zaključuje Jelenković.

Opijati nikad jeftiniji

Srbija se poslednjih godina suočava sa ozbiljnim problemom da droga nikada nije bila toliko jeftina, a posebno kada je reč o onim najopasnijim.

Na beogradskim, ali i ulicama drugih većih gradova u Srbiji, za "jednu crvenu", odnosno oko osam evra, moguće je kupiti ne samo paketić kvalitetnog skanka (modifikovane marihuane), već i dozu heroina. Pale su i cene drugih narkotika, a i dalje je najskuplji kokain, koji u zavisnosti od kvaliteta košta od 50 dom, najčistijeg - 100 evra. Ironično je da cena i kvalitet sve više zavise i od toga da li je reč o "redovnom" ili "platežnom" kupcu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online