Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.06.2017.
08:01
D. N. Petrović - Vesti A

Hleb magistra iz majdana

Odvajkada je selo Požega kod Novog Pazara bilo poznato po krečanama i vrsnim proizvođačima kreča, gotovo da nema kuće ili zgrade u Novom Pazaru, Sjenici, Raški i Tutinu u koju nije ugrađen kreč iz ovog pitomog sela pored puta Novi Pazar - Sjenica...

D. N. Petrović
Važan je kvalitet kamena: Rijad Curić pored peći

Među proizvođačima kreča u Požegi, a i šire u celom regionu, decenijama je najpoznatiji i najcenjeniji starina Sulejman Curić (83), koji je skoro ceo svoj vek proveo pored vatre i krečane... Sulejman je danas u poznim godinama i više ne može da pravi kreč, njegovi sinovi Bahto i Zuko takođe su živeli od pečenja kreča, ali su se potom otisnuli u Nemačku...
 

Vekovna tradicija

Da se tradicija ne ugasi pobrinuli su se Bahtovi sinovi Rijad (27) i Rejhan (29) Curić koji, iako su se školovali za druga zanimanja, prave najbolji kreč u ovom kraju. Rijad je diplomirani ekonomista, uskoro će postati i magistar ekonomskih nauka, a Rejhan policajac u Novom Pazaru. Pošto ne radi, Rijad je glavni majstor, a Rejhan pomoćnik. Mada sve imaju u malom prstu, saveti dede Sulejmana dobro im dođu i uvek su im dragoceni...

- Proizvodnja kreča u Požegi ima vekovnu tradiciju, valjda zato što u blizini ima nekoliko majdana kamena-krečnjaka koji je osnov za proizvodnju kreča... Imamo i svo potrebno znanje i iskustvo, ali i neke tajne u proizvodnji koje drugi ne znaju. Težak je ovo i pretežak posao, ali i dobra prilika da se mukom nešto zaradi... Pošto ne radim, a u Nemačku, gde povremeno rade i žive otac i stric, ne želim da idem, odlučio sam da nastavim ono što su deda i otac radili. Nije lako, ali isplati se - priča Rijad Curić i dodaje:

- Nekada se radilo sekirama, klinovima i volovima, a danas motornim testerama i traktorima. Najpre se kamen-krečnjak izvadi iz majdana, iseče i potom doveze do krečane koju smo sagradili pre nekoliko godina. Obično jedna krečana potraje desetak godina... Reč je o nekoj vrsti peći, sličnoj velikoj pekari, sazidanoj od tri sloja: azbestnih ploča, zemlje i sige u kojoj se kamen 35 sati neprekidno peče na temperaturi do 1.400 stepeni. Inače, ceo proces (sa hlađenjem) traje nedelju dana. Vrlo je važno da se dostigne ova temperatura kako u kreču ne bi ostalo kamena. To se postiže stalnim loženjem suvim drvima, nikako ne valja da su drva sirova, majstor uvek mora biti uz krečanu i stalno je izložen visokim temperaturama - priča Rijad.

Radi se samo leti

Braća Curić obično u jednoj turi potpale 10 tona kamena i dobiju pet tona kreča. Prodaje ide odlično jer nema mnogo proizvođača (u Požegi ih ostala još osmorica), a potražnja je ogromna, jer se u Novom Pazaru i Tutinu zida na sve strane. Od jedne ture ostane im 500-600 evra, mesečno naprave u proseku po tri ture.

- Radi se samo leti ili dok je vreme lepo, čim spoljašnja temperatura padne ispod 10 stepeni nema više rada, gasimo peći i čekamo prvo prolećno sunce. Kad bi se radilo tokom cele godine možda bi ovaj posao bio isplativiji, verovatno bismo mnogo više zaradili, ali pitanje je i da li bismo mogli izdržati 365 dana pored užarenih peći i koliko bi peći izdržale - objašnjava Rijad.
Rijad i njegov brat Rejhan ističu da, uprkos što pečenje kreča donosi lepu zaradu, malo mladih ljudi, čak i u Požegi, ostaje da se bavi ovim teškim i prljavim poslom... Mnogi radije odlaze na fakultete i više se ne vraćaju, a veliki broj žitelja ovog kraja sreću je potražio u inostranstvu.

Vezan za rodnu grudu

Rijad kaže da je više puta bio kod oca i strica u Nemačkoj, da je povremeno i radio u ovoj zemlji, ali da se uvek vraćao u rodni kraj. Želja mu je da se zaposli u nekoj dobroj firmi i bavi se trgovinom ili bankarstvom.
- Volim da sam svoj na svome. Zato ću ostati u Požegi, Novom Pazaru i Srbiji. I sa trostruko manje para ovde se osećam lepše - poručuje ovaj uspešni mladi čovek koji za sve što radi ima punu podršku supruge Emre (oženio se u januaru ove godine), medicinske sestre u Novom Pazaru.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online