Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Krvarila za slobodu,izbačena na ulicu

Država koja se ponosi i insistira na svojoj antifašističkoj prošlosti, pre dve godine je izbacila na ulicu staricu Persu Tomić (91), koja je nosilac Partizanske spomenice i učesnik svih ofanziva u Drugom svetskom ratu. Dva puta je ranjavana, a četiri puta odlikovana.

M. Karović
Iseljena odlukom dusa: Persa Tomić se oporavlja od operacije

Persa trenutno živi kao podstanar i s pitanjem kako od penzije koja iznosi oko 300 evra da vrati Ministarstvu odbrane Srbije dug od 9.000 evra za navodno nelegalno korišćenje stana u koji je njenu porodicu vojska strpala 1992. godine, kada je izbegla iz Bosne.

Poslednje ročište u tom procesu zakazano je za septembar.

Ova starica će ga sačekati u omalenoj sobi u kojoj ima mesta samo za krevet i desetak fotografija okačenih na zidove.

Sa sinom Milanom (56), koji je već 20 godina na Birou za zapošljavanje, živi u iznajmljenom stanu na 50-ak metara od stana koji joj je prvobitno dodelila država.

Stan plaćaju oko 70 evra, što je za Beograd premija.

Doduše, to mogu da zahvale plemenitosti Nermina Đurašića iz Švajcarske, koji im ga je ustupio kada su izbačeni na ulicu.

Poniženje boli više od metka

- Ukupno 11 članova naše uže porodice, uključujući i majku koja je takođe prvoborac, učestvovalo je u partizanima. Dva brata su mi poginula, a ja sam prošla gotovo sve ofanzive, uključujući i Neretvu, Sutjesku, Drvar... U zemunicama na Petrovoj gori sam spavala pored mrtvih tifusara, po meni su gmizali crvi iz mrtvaca i sve sam to preživela, da bih sada doživela ovo poniženje - priča Persa.

I pored godina, ova starica je i dalje bistrog uma i odlično se priseća svih događaja iz rata.

- Prvi put sam ranjena na Kozari. Bilo je to usred nemačke ofanzive. Nema šta, bežali smo. Mene je sastavio "šarac", metak kroz obe noge, debelo meso... Drugi put sam ranjena na Manjači, u rame, u desnoj ruci je i dalje geler.

Kada se rat završio ona je izašla sa činom poručnika. Udala se i sa suprugom Đorđem koji je bio vojno lice selila onako kako je služba to tražila. Poslednji rat ih je zatekao u Visokom, Federacija BiH, gde su taman završili porodičnu kuću.

- Kada su počeli da me nazivaju četnikušom, a ja se u ratu protiv njih borila, znala sam da treba bežati - priča Persa.

Pakao posle smrti supruga

Stigli su do Beograda i kao i nekim drugim vojnim porodicama koje su izbegle iz bivših republika SFRJ, tadašnje Ministarstvo odbrane im je dalo stan na korišćenje.

Suprugu, njoj i dvoje dece je zapalo 40-ak kvadrata u beogradskom naselju Žarkovo.

Subnor bez komentara

Krajnje neobično je da se Subnor - organizacija koja baštini tradiciju Drugog svetskog rata - na ovu temu uopšte nije oglasila. Svi pokušaji "Vesti" da od čelnika ove organizacije dobiju bilo kakav komentar, ali i mišljenje da li će se uključiti i pomoći Persi, ostali su bez odgovora.

- Pakao počinje kako mi suprug umire. Prva tužba Vojske nam je uručena 2002. Posle je usledila i druga u kojom me terete da sam bespravno u stanu, da sam državi pričinila štetu. Ej, bespravno, a pripadnik Vojske nam je uručio ključeve - priča ova starica koja je na osnovu sudske odluke i iseljena.

Kaže da ne zna na koji način da vrati dug od 9.000 evra, ali ni da li će se država umilostiviti nad njenom sudbinom.

- Iskreno, ne očekujem ništa. Kada se to ova država u istoriji brinula o svojim ratnicima? Pa zar nije posle Prvog svetskog rata Laza Lazarević napisao "Sve će to narod pozlatiti". Zato me i ne čudi što me do sada niko, ni iz države, čak ni iz Subnora nije zvao, barem da pita kako sam. Nekima od njih sam i pisala, ali nikada mi nisu odgovorili. Ko zna, možda je i normalno da posle svega umrem u tuđem stanu. Moj suprug i ja smo bukvalno krvarili da svi budu slobodni, a evo kako nam je vraćeno - kaže ova starica.

U stan iz koga je Persa Tomić izbačena uselio se bračni par sa decom - takođe vojna lica.

- Kada su saznali o čemu je reč poslali su nam poruku da se mnogo izvinjavaju. Rekli su da nikada ne bi pristali da uđu u taj stan - kaže Persina kćerka Slađana Plavšić.

Povredio je lopov

Persa je nedavno izašla iz bolnice, posle ponovljene operacije kuka, a ćerka Slađana joj pomaže. Iz raznih plakara vadi silne diplome, zahvalnice koje je Persa dobijala.
- Pre četiri godine moju majku je na ulici napao lopov i pokušao da joj otme tašnu. Tako je silovito bacio na zemlju da je kuk odmah pukao. Sada je napravljena revizija operacije koja tada nije uspela - priča Plavšićeva.

Ministar ispituje slučaj

Kako saznajemo, novi ministar odbrane Aleksandar Vulin se lično zainteresovao za ovaj slučaj i od nadležnih službi je dobio predmet kako bi ga proučio.

Prethodno, B92 je od Ministarstva odbrane dobio odgovor na tri strane šta se događalo u slučaju Perse Tomić.

Ovoj televiziji je odgovoreno da je Fond za SOVO postupao na pravilan i zakonit način, štiteći svoj i interes Ministarstva odbrane.

"Institucije svoje postupke moraju da zasnivaju na konkretnim pravilima i kriterijumima. U konkretnom slučaju, svakako da Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika ima razumevanja za situaciju u kojoj se našla Persa Tomić, ali činjenica je da je upravo Fond vlasnik stana broj 9, koji se nalazi u ulici Ljubinjska broj 5A, u Beogradu, što potvrđuju i presude nadležnih sudova".


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online