Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
21:11
B. Božin - Vesti A

Srpskom narodu u pohode

Posle Minhena, Štutgarta, Frankfurta, Diseldorfa, Himelstira, Berlin je bio poslednja nemačka stanica najstarijeg i za istoriju srpske kulture jednog od najvažnijih duhovnih stubova - Prvog beogradskog pevačkog društva (PBPD).

B. Božin
Povelja zahvalnosti: Dragan Mitrovski sa Petrom Lukićem i članovima hora

- Pred nama je večeras jedna institucija, jer se radi o najznačajnijem, najlepšem i najinspirativnijem horu koji širi lepotu srpskog pravoslavnog bogosluženja i pravoslavne muzike i na toj misiji koja traje od 1853. godine srpski narod je veoma blagodaran - rekao je u pozdravnoj reči otac Veljko Gačić, starešina hrama Sveti Sava.

Koncert je bio prvorazredni događaj, a utisci prisutnih su se nizali od "senzacionalno, vrhunski, sjajno, genijalno, zadivljujuće"... I zaista, nije bez razloga episkop budimski Danilo za ovo društvo rekao: "Što je patrijarh među vladikama, to je Prvo beogradsko pevačko društvo među horovima."

Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu i predsednik PBPD-a, naglasio je da je sa blagoslovom patrijarha Irineja i nadležnog episkopa Sergija, Prvo beogradsko pevačko društvo krenulo na ovu turneju, "misijski pohod po mestima gde naš narod živi, gde se skućio ne samo u materijalnom smislu, nego i zajedničkom božjom kućom".

- Radost je sresti vas gde god dođemo, ali odmah iza toga počinje jedna vrsta bola i tuga što ste daleko od rodne grude, što su vas prilike i neprilike rasejale po svetu, a u otadžbini nas je sve manje. Tu bol potire vaša svest i svesnost o korenima, vaša ljubav i briga da od hrama jednog naroda napravite ovaj pravoslavni hram, to raduje i to teši - poručio je otac Petar i dodao da naročito raduje što u svakoj parohiji postoji hor.

Za gostoprimstvo i ljubav koju su pokazali domaćini, on je predsedniku crkvene opštine u Berlinu Draganu Mitrovskom uručio povelju Društva, koju je u originalu uradio bivši član hora, čuveni slikar Paja Jovanović.

B. Božin
Dragi gosti u hramu: Diplomate Srbije, BiH i Crne Gore

Ambasadori u publici

Među zvanicama su bili ambasadori Srbije, BiH i Crne Gore, "naših matica", kako je rekao otac Veljko: Dušan Crnogorčević, Željko Janjetović i Ranko Vujačić, kao i konzul Srbije Kosta Simonović. U publici su bili i članovi crkvenih horova "Stefan Dečanski" i Serafimi sa dirigentima Ljiljanom Šurdilović i Simeunom Sekulićem.

Pevali i caru i sirotinji

Ovo Društvo nije prvi put među nama, podsetio je otac Veljko.

- I pre nego što je postojala crkvena zajednica u Berlinu, daleke 1902. hor je pod vođstvom Mokranjca pevao pred tadašnjim nemačkim carom Vilhelmom Drugim i održao dobrotvorni koncert "za korist berlinske sirotinje - kako je tada zapisano.

Kasnije se zna da je u vreme sveštenosluženja oca Silvestera PBPD bio u Berlinu 80-ih godina, a zatim još dva puta 1994. i 1996. godine.

- Te 1994. je održan sjajan koncert u Berliner domu, koji je u ono vreme medijske paljbe protiv Srbije, bio prepun da čuje ko su ti koji umeju da pevaju horsku muziku za takve "divljake" kakvim su nas u to vreme držali. Tada je hor rušio sve predrasude i na najbolji način pokazao svu lepotu i sjaj naše duhovnosti - rekao je otac Veljko.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online