Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
03:15
B. Božin - Vesti A

Leto u mom zavičaju: Rodna gruda kao oaza

Šta očekuju u otadžbini? Da li im srce zakuca jače kada pređu granicu? Dožive li u zavičaju više radosti ili razočaranja? Vraćaju li se punih baterija i emocija? Kako se deca provode u postojbini svojih roditelja, deka i baka...?

B. Božin
Neraskidive niti sa domovinom: Biljana i Dejan Ljubisavljević sa Anastasijom, Anđelom i Aleksijom

Na sva ova pitanja odgovarali su reporterima "Vesti" naši ljudi rasuti širom Evrope.

Da i potomci gastarbajtera, rođeni u inostranstvu, nastavljaju da gaje neraskidive i jake veze sa domovinom njihovih roditelja, potvrđuje primer Biljane Ljubisavljević, koja se rodila u Berlinu i tu odrasla, ali je svako leto provodila u selu Oreškovica, kod Petrovca na Mlavi i, kako kaže, "jedva bi dočekala da tamo otputuje za svaki raspust".

Tu je na kraju upoznala i muža Dejana iz obližnjeg sela Veliki Popovac, udala se za njega da bi se onda zajedno vratili u Nemačku i obezbedili sigurnu egzistenciju.

Kruna njihovog braka su kćerke Anastasija, Anđela i Aleksija, stare 14, 12 i četiri godine, treća generacija dijaspore koja je istim tim neobjašnjivim nitima "zašivena" za Srbiju, iako je Srba sve više van njenih geografskih granica.

Biljana ima još jednu sestru u Berlinu i brata koji živi u Lincu, a Dejanova sestra je u Švajcarskoj, tako da su se svi rasuli po Evropi.

Kao nekome ko je odrastao u Berlinu, ova mlada majka kaže da je ljubav prema Srbiji prenela i na decu, da vreme tamo provode opušteno, uz pravo toplo leto i u krugu porodice i prijatelja.

Pošto je svake godine od svog rođenja boravila bar dva meseca u zavičaju koji za nju to zapravo i nije u pravom smislu te reči, nema stvari koje bi je tamo iznenadile ili zasmetale, kako kaže, a i kad treba da se obavi bilo koji posao, "svi se poznaju i rado pomažu jedni drugima kad god zatreba".

Roditelji u penziji

Njeni roditelji su u penziji, "budu malo ovde, malo dole", pa su tako proveli u Srbiji tri meseca preko zime, a sada idu ponovo svi zajedno.
- Pre smo išli dva puta godišnje dok su kćerke bile manje, a kako su starije krenule u više razrede, idemo samo leti i budemo šest nedelja. Kćerke vole da odu jer imaju društvo i rođake. Vole, naravno, da idu i na more, ali vole i na selo - kaže Biljana.

B. Božin
Karta u jednom pravcu: Petar i Radunka sa sinom Veroljubom

Oproštaj od Berlina

Posle 48 godina provedenih u Nemačkoj, Petar Drašković je zatvorio jedno životno poglavlje i vraća se sa suprugom Radunkom ovih dana u Kraljevo - bez povratne karte.

To je više simbolično rečeno jer je sin Veroljub došao po roditelje da ih vrati kući. I to je takođe simbolično jer pravi zavičaj Draškovića je zapravo Novi Pazar.

Prvo je u Nemačku otišao Petar, koji je počeo kao metalostrugar, a onda je godinama radio u Osramu, "gde je reparirao sve moguće, išao u Kinu, Ameriku po zadatku firme".

Za njim je 12 godina kasnije došla supruga Radunka, a sin i kćerka su ostali u Srbiji. Kćerka Verica se udala odmah posle osnovne škole, a Veroljub nikako nije hteo da dođe u Berlin.

- Iz moje Srbije ne idem - govorio je i završio tamo ugostiteljsku školu i odslužio vojsku.

- Muž je rekao: "Biću godinu, dve, tri, vratiću se" - kaže Radunka, koja je radila u fabrici Raška u Novom Pazaru, a kada su deca pošla svojim putem i ona otišla u invalidsku penziju, nije bilo druge nego da dođe u Berlin.

Deca su posle prešla u Kraljevo i tamo napravili velike kuće.

- Rekli smo im: "Ako nećete da dođete, onda ćemo vam pomoći koliko možemo." Oni su bili pametni, kućili su se i imali smo razloga da ih pomažemo - pričaju Draškovići.

Kćerka je u međuvremenu otišla u Italiju, a sin ima restoran i sobe za izdavanje u Kraljevu.

Petar i Radunka su opremili prizemlje za sebe u sinovljevoj kući. Dok se Radunka raduje unucima i praunucima kojih je četvoro, a još dvoje je na putu, Petru nije lako.

- Ona jedva čeka, ja ne. Navikao sam ovde i nešto ne zna - neodlučan je Petar.

Kaže da ga u otadžbini najviše nervira saobraćaj, što se brzo i bahato vozi.

- Kad hoćeš da se uparkiraš, neko ti ugrabi mesto. Nekako sam zabrinut. Žao mi je što smo takvi.

Međutim, uz dobre penzije, "jedna komunistička, druga kapitalistička" imaće "da jedu i piju, šetaju i idu u banju", kaže u šali ovaj uskoro 80-godišnjak koga od milošte zovu čika Pera.

Svaka čast lekarima

Nekih lekova koji su mu potrebni u Srbiji nema, ali ovaj par ne brine da neće biti medicinski zbrinut. Uostalom, Radunka je lično na svom primeru doživela da su joj lekari u Srbiji pre nemačkih kolega utvrdili da ima kamen u žuči. Nemački doktori su posle bili iznenađeni snimcima i nalazima iz Srbije.
- Oni valjda misle da mi umiremo od gladi i da nemamo ni lekove!



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online