Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.07.2017.
07:50
Z. Marjanović - Vesti A

Uoči Rajca kosile i žene

Na Zvezdi, jednom od vrhova planine Rudnik na Đorđevića livadama, nadmetali su se kosači iz rudničkog kraja, iz Republike Srpske, Aranđelovca, Topole, Smederevske Palanke i okoline Kragujevca... Među takmičarima našle su se i Slavica Banković (63) i Milijana Jakovljević (49) koje u brzini i kvalitetu otkosa i oštrenju kosa nisu zaostajale za snažnijim i prekaljenim kosačima.

 

Baka Vinka

- Od naredne godine na Đorđevića livadama takmičiće se uglavnom žene iz Srbije, a poziv će biti upućen i svim ženama na svetu koje žele da se nadmeću u košenju. Ovakva odluka organizatora je razumljiva jer je i dosadašnje nadmetanje kosača na Rudniku posvećeno čuvenoj Vinki Radovanović, ženi sa Rudnika koja je još pre dve i po decenije na takmičenju u košenju na planini Rajac koje se smatra nezvaničnim svetskim takmičenjem kosača za sobom ostavljala mnoge čuvene kosače - kaže Radovanović.

Goran najbolji đidija

Za đidiju, najboljeg kosača koji je najlepše odeven, najbolje peva i igra proglašen je Goran Marjanović (34) iz Ripnja kod Beogada.
Manifestaciju je pratilo nekoliko hiljada znatiželjnika, a među njima je bila i grupa američkih turista koji su bili oduševljeni takmičenjem za koje kažu da je jedinstveno u svetu.

- Pogrešno je mišljenje da je košenje livada bilo i ostalo isključivo muški posao, o čemu svedoči i moja baka Vinka, ali i mnoge druge žene u Srbiji koje su bile vične košenju. Ustalom, ko je kosio livade u ratnim godinama u Srbiji nego žene. One su i u poratnim sirotinjskim godinama obavljale i muške i ženske poslove kako bi očuvale porodicu i prehranile decu - kaže Rade Radovanović, privrednik koji ne žali ni novac ni vreme da se na ovaj način oduži i svojoj baki Vinki i svim drugim ženama u svetu.

Na svim takmičenjima kosača je slično - okupljanje kosača, oštrenje kosa, svečani defile do takmičarskih parcela, muzika, posmatrači koji bodre svoje kosačke favorite. Najstariji kosač u ovoj prilici bio je Slaviša Obrenović (87) koji je simbolično započeo prvi otkos, a zatim je usledio znak da takmičenje otpočne i sve se završilo za nekoliko minuta.

Ove godine na Đorđevića livadama na jednom od najviših rudničkih vrhova svoju takmičarsku parcelu najbrže je pokosio Darko Đorđević koji se ovom pobedom direktno plasirao za takmičenje kosača na Rajcu, a i pripala mu je kosa koju je iskovao čuveni kosač i nekoliko puta pobednik Rajačke kosidbe Milorad Sladojević iz Mrkonjić grada.

Ove godine je bilo tako, kažu organizatori, a naredna kosidba će biti u znaku nadmetanja žena u košenju rudničkih planinskih livada.

Dolazi vreme mladih

Na Rajcu, planini između Ljiga i Gornjeg Milanovca održana je 45. manifestacija Kosidba na Rajcu koja se smatra nezvaničnim svetskim prvenstvom u košenju planinske trave. Pored revijalnog dela manifestacije u kojem je učestvovalo na desetine kosača, ručkonoša, vodonoša, rakijonoša, u takmičarskom delu manifestacije učestvovala su 22 najbolja kosača iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a među njima je bilo i višegodišnjih pobednika.

Međutim, iznenađenje i za majstore kose i za nekoliko hiljada posmatrača bila je veština košenja planinske trave mladog kosača iz Preljine Vuka Vučkovića (18) koji je i brzinom i kvalitetom otkosa za sobom ostavio prave kosačke asove iz Mrkonjić Grada i Pljevalja koji su mnogo puta do sada na Rajcu pokazali svoja umeća sa kosom.

Kosio Ahmovom kosom

- Naravno da sam presrećan što sam baš ovde, na mestu gde se okupljaju najbolji kosači pobedio takve majstore kakvi su kosači iz Pljevalja i Mrkonjić Grada. Kosio sam kosom koju je iskovao čuveni majstor Ahmo Zonić iz Mrkonjić Grada, a sve je bilo kao u snu. Svoju takmičarsku parcelu sam pokosio za svega nekoliko minuta i za sobom ostavio velike kosačke majstore koji su mi, kako kosački red nalaže, od srca čestitali. Za mene je ovo najveća pobeda u životu i nadam se da ću i sledeće godine ponoviti uspeh - istakao je za "Vesti" pobednik Vuk Vučković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online