Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.07.2017.
18:20
D. Dekić - Vesti A

Zakon o nestalim bebama: Korak do istine ili mazanje očiju

Srbija je i posle više pritisaka iz Saveta Evrope bez zakona o nestalim bebama, ali će kako je saopštio ministar policije Nebojša Stefanović, oformiti komisiju za rasvetljavanje višedecenijske afere. Najavljeni potez je iznenadio roditelje nestale novorođenčadi i nevladin sektor kao učesnike u izradi nacrta zakona, ali oni ne kriju bojazan da bi ovo telo moglo da predstavlja "zamazivanje očiju" i njima i Evropskoj uniji.

www.mc.rs
Katarina Ivanović

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe, jedna od majki nestale bebe, podseća da je 2006. bio oformljen i anketni odbor, da su očajni roditelji tražili državne i nezavisne komisije, ali do danas ništa nije rešeno.

- Najava ministra je faktor iznenađenja, jer država nije htela da pregovara sa nama i odjednom čujemo da će na inicijativu kragujevačkih roditelja nestalih beba koje ne znamo biti oformljena komisija. Ne znam šta će to biti, ali znam da je ključ Vlada Srbije, a ne ministri pojedinačno i javna rasprava o ovom problemu - kaže Novokmetova za "Vesti".

Beogradska grupa roditelja nestalih beba, prema njenim rečima čeka bliže informacije, mada i dalje insistira na donošenju leks specijalisa.

Roditelji kao ukras na paketu

Predstavnici NVO su nezadovoljni učešćem u izradi nacrta zakona o nestalim bebama, jer nisu uvaženi njihovi zahtevi.

- Bili smo tamo reda radi, jer nisu hteli naše predloge i komentare i ništa naše nije prihvaćeno. Leks specijalis nam treba, ali sam pesimista da će opet ponuditi ovo što su već napisali - kaže Katarina Ivanović.

Mirjana Novokmet takođe ukazuje da se učešće Beogradske grupe u izradi nacrta svelo na fizičko prisustvo jer njihove primedbe nisu uvažene, već su predstavnici države sve uradili kako njima odgovara.

- Zakonom možemo da idemo dalje ako se ne rešava ništa, a komisija može da zaključi da nema elemenata za istragu i da se slučajevi jednostavno zatvore - iznosi naša sagovornica bojazan.
Ministar policije kaže da je inicijativu za formiranje novog tela uputio 2. juna tužilaštvu i ministarstvima zdravlja, pravde, rada i državne uprave i zatražio da imenuju predstavnika u komisiji, a da je pre desetak dana i urgirao da se osnuje što pre.

U raspravi o izradi nacrta zakona učestvovala je i Astra, a predstavnica te organizacije Katarina Ivanović objašnjava za "Vesti" smatra da država izgleda pokušava da zataška veliku aferu.

- Predlog regulative je na štetu očajnih roditelja. Nije uvažen njihov zahtev da se slučajevi nestanka novorođenčadi tretiraju pojedinačno, a planirana novčana nadoknada do maksimum 10.000 evra za nestalu bebu deluje kao da država novcem maže oči nesrećnim ljudima - zaključila je Katarina Ivanović.

Saosećajnost ministra

- Kad dostave imena predstavnika po hitnom postupku će ići procedura za osnivanje komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece sa ciljem otklanjanja i poslednje sumnje koja postoji kod roditelja - naveo je Stefanović, dodajući da ima u vidu bitku roditelja decenijama unazad da bi dokazali sumnju da su njihova novorođenčad nestala iz porodilišta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online