Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
18:11
Vestionline A

Darija moli za život

Gorica Petrović iz Banje Koviljače, majka 16-godišnje Darije, koja živi u bolovima i ima oko 50 dijagnoza za koje kaže da nisu utvrdile od čega boluje, optužila je ministra zdravlja Zlatibora Lončara da nije izneo istinu kad je saopštio da je devojčica mogla da se leči u inostranstvu, ali da se ona i njeni roditelji nisu pojavili na zakazanim konsultacijama.

facebook.com/Darija Petrovic
Više od 50 dijagnoza: Darija Petrović ne zna od čega boluje

Da podsetimo, porodica nema novca za lečenje devojčice, pa je pokušala da proda kuću, ali niko nije hteo da kupi jer je suviše oštećena u poplavi 2014.

Za Dariju je skupljan novac za lečenje u Beču čiji je početak zakazan 20. avgusta, ali nije prikupljena dovoljna suma.

Preko Vulina do Lončara

Darija se potom obratila otvorenim pismom predsedniku, premijerki, ministrima, poslanicima i svim zaposlenim u ministarstvima, i doktorima, u kome ih obaveštava da nije uspela "da isprosi novac", ali ih i pita: "Zašto mi ne dozvoljavate da živim?"

Gorica je preko društvenih mreža poručila da je odgovor ministra Lončara "pun laži" i javno ga pozvala da kaže kada je tačno Darija imala zakazan pregled na koji nije došla.

Ona je objavila da će danas protestovati ispred Ministarstva zdravlja i zahtevati od ministra Lončara da izađe i objasni ko je zakazivao konsultacije na kojima se nisu pojavili i kako ih o tome niko nije obavestio.

- Ministarstvo zna za čitav slučaj još od 2014. godine kada sam krenula peške iz Banje Koviljače za Beograd kako bi skrenula pažnju na problem bolesne dece. Tada me je primio ministar Vulin koji mi je ugovorio susret s Lončarem. Dva puta smo razgovarali, a on se sada pravi kao da nema pojma o slučaju moga deteta - ogorčeno govori Gorica.

Tri potpisa za Beč

Ona kaže da je tada Darija trebalo da ide u Beograd zbog pregleda i mogućeg slanja u inostranstvo.

Bili su sprečeni zato što je Gorici umrla majka i o tome su obavestili ministarstvo.

Gorica priča da je Ministarstvo zdravlja reagovalo tek nakon što je pismo njene ćerke uzbunilo javnost.

- Pozvali su me telefonom u nedelju i rekli da se sledećeg dana javim u Institut za majku i dete i pozovem se na ministarstvo, pa ću dobiti tri potpisa lekara potrebna da Darija ode u inostranstvo. Onda sam videla Lončarovu izjavu i pozvala ministarstvo. Pitala sam kakve preglede treba obaviti i odgovorili su mi da sam već upućena - kaže Gorica i poziva ministra Lončara da je tuži ako je rekla neistinu.

Pogledaj me u oči

- Želim da ministar Lončar izađe i javno kaže da je slagao. Ako se ne pojavi, neka narod zaključi da li se sakrio zato što ne sme da me pogleda u oči ili što nije govorio istinu - kaže Gorica i poziva građane da joj se pridruže u protestu.

Ministar brani predsednika

Ministar Lončar saopštio je da niko od porodice Petrović nije kontaktirao RFZO ili Budžetski fond za lečenje u inostranstvu.

- Predstavnici Budžetskog fonda bili su u kontaktu sa majkom devojčice i upoznali su je kako da ostvari pravo na lečenje u inostranstvu, ali se ona više nije javila. Slično se dogodilo i kada su lekari Univerzitetske dečje klinike pozvali devojčicu na pregled nakon kog su bile zakazane konsultacije o njenom lečenju sa stručnjacima Klinike u Pitsburgu putem tele-konferencije. Na pregled nisu došli - saopštio je Lončar.

On tvrdi da je država obezbedila da niko ne bude odbijen za lečenje u inostranstvu zbog nedostatka novca. Ministar je saopštio da je za ta pitanja on odgovoran, a ne poslanici, premijerka, niti predsednik države.

Odbacili ste me kao krpu

Darija je u pismu zvaničnicima objasnila da se obraća javno zato što je mnogo puta pokucano na njihova vrata.

Devojčica se požalila i na obilnu administraciju, pravila, propise...

- Čime sam zaslužila sa svojih 16 godina da budem sistemski odbačena iz ovog društva? I to samo što sam obolela od neke bolesti za koju mi vi ne dozvoljavate da se pronađe i možda izleči... Znam da znate, jer vi sve znate, da 20. avgusta treba da idem na kliniku u Beč i potražim šansu koju mi vi niste pružili. Isto tako, znate da idem kao očajni prosjak, za kojeg su roditelji poslednjim vapajem prosili iznoseći sve u vezi sa mnom u javnost, samo da bi spasli moj život. Uz svu podršku naroda koji se trudio, mi nismo uspeli da isprosimo cenu moga života. Želim i da vam se zahvalim što ste moje roditelje pretvorili u očajne prosjake koji vape da spasu jedinu i najveću imovinu koja im je ostala - moj život. Da vam se zahvalim što ste moj život odbacili kao pocepanu krpu.











 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recite nam gde i kako dalje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online