Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.08.2017.
08:11
D. N. Petrović - Vesti A

Pola veka čuva muzičko blago

Krajem jula 1967. godine, na inicijativu mladih rudarske varošice Lešak na severu Kosova, željnih igranki, zabave, druženja i kulturnih sadržaja, grupa omladinaca predvođenih Miroslavom Ninićem, pokrenula je tada skromnu, a potom na daleko čuvenu kulturno-zabavnu manifestaciju Akordi Leška koja je tih godina okupljala najbolje pevače s celog Kosova i Metohije.

D.N.Petrović
Presudno pomogao: Miša Mijatović

Manifestacija je kasnije prerasla u Prvi glas doline Ibra i uprkos svim iskušenjima i događanjima na Kosovu i Metohiji, opstala je sve do današnjih dana.

Prvi glas doline Ibra obeležio je pet decenija postojanja.

Poruka

Retkom jubileju prisustvovalo je više od 10.000 ljubitelja dobre pesme s celog Kosova i Metohije, u trosatnom vremeplovu smenjivali su brojni gosti, učesnici i pobednici manifestacije, a oni koji nisu mogli da dođu, a ranije su po nekoliko puta dolazili, uključivali su se video-linkom...

Tako su veliki jubilej žiteljima Leška čestitali: Miroslav Ilić, Snežana Đurišić, Merima Njegomir, Jelena Broćić, Radiša Urošević, Žika Jakšić i drugi.

Svi oni poželeli su Prvom glasu doline Ibra bar još 50 godina, a ovdašnjim Srbima da čuvaju svoju pesmu i tradiciju i ostanu na svojim ognjištima....

- Prvu binu napravili smo od dasaka, platna i kartona, koleginica Gordana Vukšinović i ja bili smo prvi voditelji, svirao nam je orkestar Vojske, a veliku pomoć u organizaciji pružio nam je garnizon tadašnje JNA u Raški - ističe Miroslav Ninić.

Onn je kasnije postao i direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću, odakle je u ovdašnju mladost i njihove želje mogao da uloži i nešto novca.

- Sećam se kao da je juče bilo, noge su mi drhtale, imala sam veliku tremu, nije šala obratiti se hiljadama ljudi. Posla prvog aplauza sve je bilo lakše. Drago mi je što sam večeras, posle 50 godina, ponovo voditelj (makar i simboličan) na ovako divnoj manifestaciji - ističe Gordana Vukašinović.

Poseban pečat Prvom glasu doline Ibra poslednjih godina dali su prof. dr Valentina Pitulić, rođena Leštanka, šef katedre za narodno stvaralaštvo na Filološkom fakultetu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i doktor Gojko Milivojević iz Jarinja, višegodišnji organizator manifestacije.

Držali do kvaliteta

- Kad je trebalo, bila sam i voditelj sa velikim Svetom Vukovićem, želeli smo nivo i uvek smo ga imali. Nismo bili kao veliki festivali širom tadašnje bivše Jugoslavije, ali smo im uvek bili uz bok, većina tih festivala se pogasila, a mi smo opstali, pesma nas je održala, idemo dalje - kaže profesorka Pitulić.

Protiv svega što nam se dešava na Kosovu i Metohiji, borimo se pesmom, igrom, okupljanjem i druženjem...

Trudimo se da sačuvamo našu veru, tradiciju, kulturu, nošnju i običaje i za sada u tome uspevamo, Akordi Leška, odnosno Prvi glas doline Ibra samo je jedan od segmenata naše borbe za očuvanje srpstva na ovim prostorima - ističe Milivojević.

Manifestacija ove godine nije imala takmičarski karakter, svaka od devet opština kroz koje prolazi pesmom opevane reka Ibar poslala je svoje predstavnike, pevala je i Svetlana Jasnić iz Leposavića koja, tada devojčica, pobedila na prvim Akordima davne 1967. godine, nastupio je i poznati pevač Čeda Marković, koji posebno neguje izvornu narodnu pesmu sa Kosova i Metohije.

Potrebni novi sadržaji

- Jubilej je prilika da malo zastanemo i vidimo kako dalje. Manifestaciju sigurno nastavljamo, potrudićemo se da je obogatimo nekim novim sadržajima primerenim željama sadašnje omladine - naglašava Mirko Biševac, direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću.

Veliki Miša i ostali

Pojedincima i firmama koje su godinama bili uz ovu manifestaciju uručene su zahvalnice i druga priznanja.

Među dobitnicima i je virtuoz harmonike Miša Mijatović, koji je sa svojim orkestrom decenijama pratio takmičare na Akordima Leška i Prvom glasu doline Ibra.

- Za nas je Miša velična, čovek koji nas je mnogo zadužio, otkazivao je skupe tezge i nastupe na televizijama da bi bio sa nama, narod na severu Kosova smatra ga svojim - ističe Gojko Milivojević.

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online