Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.08.2017.
16:11
b92.net, Vestionline A

Gde su Rusi obnovili nema "sunčanih krivina"

Visoka temperatura pravi probleme na kolosecima i naponu za vozove a mobilne ekipe Infrastrukture Železnica Srbije otklanjaju kvarove u roku od dva ili tri sata.

pixabay.com
Kad Rusi obnove prugu "nema zime"

Tako da nema dužih prekida železničkog saobraćaja, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Menadžer za saobraćaj, održavanje i pristup železničkoj infrastrukturi u Infrastrukturi Železnica Srbije Zoran Dinčić je rekao da se tzv. sunčane krivine javljaju na prugama koje još nisu remontovane, kao i da se u periodu najvećih vrućina, od 31. jula do 7. avgusta, desila 31 deformacija koloseka. 

Objasnio je da su takvi problemi uobičajeni u letnjem periodu kad je temepratura oko 40 i više stepeni, s obzirom da je u samoj šini 25 stepeni više odnosno 65 stepeni, zbog čega dolazi do dilatacije odnosno proširenja koja izazivaju "sunčane krivine".

U istom periodu zabeleženi su i problemi s kontaktnom mrežom i naponom zbog čega je bilo obustava saobraćaja. 

- Nakon sanacije kvarova uvodi se sporija vožnja, ali neretko i redovne brzine - objasnio je Dinčić dodajući da se sunčane krivine obično javljaju u popodnevnim časovima kada je temperatura najviša. 

On je dodao da u četvrtak nije bilo takvih slučajeva, ali da je bilo problema sa naponom između Novog Sada i Subotice, kao i Kraljeva i Požege, što je sanirano. 

- Problem nastaje naročito na delovima pruga koje nisu remontovane. Pruge koje su remontovane u periodu od decembra 2014, kao i pre toga, nisu imale nikakvih problema sa sučnanim krivinama. 

Dinčić kaže nije bilo nikakvih problema ni na prugama koje su do sada remontovane u okviru ruskog kredita: Beograd - Pančevo, tri severne deonice Sopot Kosmajski - Kovacevac, Mala Krsna - Velika Plana i Ruma - Golubinci, kao i tri južne deonice Vinarce - Đorđevo, Bujanovac-Bukarevac i Vranjska Banja - Ristovac. 

Rekao je da problemi nastaju na onim prugama na kojima će biti obavljen remont u narednom periodu i to su uglavnom regionalne, ali i magistralne pruge. 

- Tako da je veliki problem na delu oko barske pruge i na delovima oko Kraljeva - dodao je Dinčić. 

Prosečni period remonta na našim prugama je 43,5 godina, od toga 34 na magistralnim prugama, na regionalnim 59, a mreža je stara 45 godina. 

Ističe da će u narednom periodu biti obavljeni ozbiljni radovi na železnici i da se od ove godine po prvi put planiraju velika sredstva, 1,6 milijardi dinara za održavanje. 

- Takođe, do 2022. planirano je ulaganje od četiri miliajarde evra, od čega će dve milijarde biti za remont od Beograd do granice sa Mađarskom u okviru projekta za izgradnju pruge Beograd - Budimpešta za do 200 km na sat, gde će radovi početi krajem novembra - naveo je Dinčić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online