Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.08.2017.
00:44
B. Božin - Vesti A

Čovek sa strelom ostao bez rakije

Kada je na poziv organizatora Mihaela Pecela pristao da dođe u Berlin kao počasni gost Dana Karla Maja i jedna od zvanica na proslavi 99. rođendana čuvenog producenta Artura Braunera, 85-godišnji glumac i koreograf Milan Beli Bosiljčić nije ni slutio kakve će sve počasti doživeti od fanova i poštovalaca filmova o Divljem zapadu kojima ni vreme, ni savremeni "blokbasteri" ne mogu ništa.

B. Božin
Sa Frankom Cimermanom i Mihaelom Pecelom

Živa legenda folklora, solista i koreograf, proslavio se i kao glumac u tzv. istočnom bloku u istorijskim, akcionim i vestern filmovima, a u nekadašnjoj Jugoslaviji i dijaspori i kao organizator i reditelj Titovog sleta i drugih priredbi. Proslavio je AKUD "Branko Krsmanović", koji je sa Bosiljčićevim solističkim tačkama osvojio zlatne medalje u Moskvi i u Beču na svetskim festivalima.

Čak ni to što mu je nestao kofer na aerodromu Tegel, pa je ostao bez svečanog odela, šljivovice koju je doneo na poklon Pecelu i fotografija iz svoje nemačke filmske biografije koje je hteo da pokaže, nije moglo da pomuti emocije i radost koju je doživeo kada su ga na svakom koraku prepoznavali, tražili autogram i želeli da se slikaju sa jednakim obožavanjem kao da je došao čuveni Kirk Daglas sa kojim su ga svojevremeno poredili.

Po uzoru na Kunte Kintea

Supruga je ispoštovala Milanovu želju da se sin nazove isto kao i on.
- Kad sam se posle pet meseci vratio, setio sam se serije "Koreni" koju sam obožavao i Kunta Kintea koji je tek rođenog sina digao jednom rukom prema suncu kao da ga time zavetuje. Setim se Kunta Kintea, pa mog Milana koji je bio već velika beba od pet meseci podignem jednom rukom uvis i kažem: "Ovo je moj sin, nek mu je sa srećom!"

Potpisnik ovih redova je u to mogao da se uveri tokom sva tri dana susreta zaista fascinantnog druženja u Holivud hotelu na Kudamu, gde su se okupili obožavaoci iz Austrije, Švajcarske, Češke, Slovačke, Luksemburga, Belgije, Francuske, Italije, koji se svake godine sastaju i u samo njima znanim šiframa govore o scenama iz filmova o Vinetuu i Old Šeterhendu.

Divan negativac

Beli je bio zatečen i time da su mu domaćini posvetili tribinu pod nazivom "Čovek sa strelom u ruci". O čemu se radi pokazao je insert iz filma "Vinetu i njegov prijatelj Old Fajerhend", gde Milanu koji igra kauboja indijanska strela ostaje zarivena u šaci, da bi mu u jednom okršaju drugi kauboj polomio oba kraja strele i na kraju pucao u njega.

- Kakav divan negativac si ti bio?! - uzviknuo je posle projekcije Mihael Pecel, direktor arhiva Karla Maja. - Igrao si odlične uloge, imao bistre oči, ali si bio u stanju zlurado da gledaš i sjajno da umireš.

Sećanje na Acu Gavrića

Beli se prisetio i tragične sudbine Aleksandra Gavrića koji je poginuo u saobraćajnom udesu, otkrivši kako su se godinu-dve pre toga zajedno vozili u njegovom velikom autu od Slavije do Terazija i da mu je Gavrić rekao: "Beli, šta misliš kad bismo se sada slupali svom snagom u Palatu Albanija?!" Kao da je predosetio svoju sudbinu!

- Emotivan sam i srećan što sam u Berlinu, jer sam za ovo vreme doživeo divne stvari koje nisam ni sanjao - uzvratio je srpski glumac sa suzama u očima.

Pitanja iz publike su se nizala - od toga kako je od Bosiljčića postao Beli, da li se družio sa Aleksandrom Gavrićem iz istog filma, da li mu je žao što nema više Avala produkcije, do znatiželje gde su išli u toalet kad su snimali u hrvatskim vrletima i da li je i kasnije odlazio u Vrliku?! Milana je nemačka producentkinja prekrstila u Belog, kako je otkrio.

- Bosiljčić su Nemci teško izgovarali, pa je predložila da to izbacim i da ostane Milan Beli. Sada kada su moj sin Milan i rođak Ivan Bosiljčić proslavili to prezime u Srbiji, svi su zaboravili da sam pre njih i ja bio Bosiljčić - našalio se Milan.

B. Božin
Popularnost za sva vremena: Milan Beli sa Mihelom Pecelom

Otac u 50. godini

Prvi film koji je Milan Beli snimio sa Nemcima bio je "Mit mir nicht, Madam!" u kojem su igrali DDR-glumci Rolf Remer i Anekatrin Birger. Sa njima se iskreno sprijateljio jer je Milan punih 17 godina snimao za Defa produkciju.

Rolf je odavno umro, a Milan se po dolasku u Berlin javio Anekatrin:
- I pored toga što je prošlo toliko vremena, odmah mi je poznala glas i oduševljeno vikala "Milan, Milan"! Srećna je što sam se javio! Oni su u Kepeniku imali divnu kuću i pošto sam bio čest gost kod njih, potpuno sam prekopirao njihov nacrt i pravio vlastitu kuću u Košutnjaku. Pitao sam ih zašto imaju dva kamina i shvatio da je logično da je jedan unutra za grejanje, a onaj spolja za roštilj. Rolf je našao za shodno da mi lično zida kamin. On je počeo da uči naš jezik i da psuje na srpskom - prisetio se Bosiljčić.

Mađarski kralj u "Nemanjićima"

Milan Beli je na sigurnom putu da doživi stotu, kako glasi naziv radio-emisije koju rado sluša. U septembru puni 86 godina, kaže ponosno, i jedino mu kolena otkazuju, pa razmišlja da uskoro nabavi neki elegantan štap. Vitalan i dobrodržeći u belom teksas odelu i majici sa dugom belom kosom bonvivana skretao je pažnju Berlinaca. Duhovna i fizička očuvanost bivšeg difovca nedavno mu je donela novi angažman u TV ciklusu o Nemanjićima, gde glumi mađarskog kralja. Milan je hteo Berlincima nešto više da ispriča o tom projektu, kao i o svojoj karijeri u Italiji, ali nije stigao od pitanja o indijanskim filmovima.

Milan je obišao svet i snimao sa poznatim nemačkim glumcima onog doba Ervinom Gešonekom, Aleksandrom Langom... Poslednji film je bio "Skaut", koji je snimao 1982. godine u Mongoliji, gde je spavao u jurtama i jahao divlje konje, pri čemu mu je dosta pomoglo što je u JNA naučio jahanje.

- Dan pre nego što mi se rodio sin krećem na snimanje filma u Mongoliju. Kad sam stigao u Berlin, tašta me zove i kaže: "Beli, postao si tata, dobio si sina!" Čekao sam do svoje 50. godine taj trenutak i nisam bio prisutan! U Mongoliji je postojala filijala Generaleksporta, pa sam ih zamolio da me telefonski povežu sa kućom. Razgovor sa suprugom Vericom je ovako protekao: "Milane, pa mi nemamo ime detetu. Kako da se zove?" Rekao sam joj: "Slušaj, Verice, on će se zvati isto Milan!" Odgovorila je: "Ali, to nije kod nas običaj!" Kazao sam joj: "Verice, ja sa ovih mongolskih konjića padam svakog dana i ko zna da li ću se vratiti živ!"

Gala proslava

U brojnim sadržajima za fanove Karla Maja kruna programa je bilo gala veče "Legende", posvećeno proslavi 99. rođendana producenta i glumca Artura Braunera i 90. rođendana kompozitora Martina Bethera. Brauner se nije pojavio na večeri jer mu zdravstveno stanje nije dozvoljavalo, a Milanu je kao počasnom gostu bilo neizmerno žao zbog toga jer je spremio mali govor za slavljenika.

- Hteo sam da mu kažem: "Gospodine Brauner, želim vam sve najbolje za 99. rođendan" i da ga pozdravim vojnički. Žao mi je što se nismo videli.

Film kao sudbina

Braunerovo životno delo, producentska kuća ČC je prošle godine obeležila 70 godina sa više od 700 filmova. Kako je na gala svečanosti ispričao jedan prijatelj producenta, posle Drugog svetskog rata je ovaj Jevrejin, koji je rešio da ostane u porušenom Berlinu, pitao gde najviše ljudi čeka u redovima. Kad su mu rekli "Ispred bioskopa", Brauner je doneo odluku: "E, tim poslom želim da se bavim!" Sve ostalo je istorija.

Beli kaže da je Braunera upoznao davno, ne zna tačno kada, jer je od njegovog poslednjeg filma već prošlo 35 godina.

- Snimio sam "Nibelunge" i to je bilo prvo što sam radio za njega. U Beogradu su tražili glumce i mene su izabrali da igram Ortvina fon Meca. Posle toga je krenula serija filmova Karla Maja sa Jadran filmom u Paklenici na Jadranu. Igrao sam Amerikanca koji je bio pozitivan lik na Zapadu, a u DDR-u negativan i tako sam bio stalno u lošim odnosima sa Gojkom Mitićem (smeje se), pošto je on bio na strani dobra. Brauner je fascinantan čovek koji je kompletno izmislio taj vestern stil, scenarije koje su mladi toliko zavoleli tako da su svi glumci iz tih filmova postali enormno popularni. Srećan sam da sam pozvan na rođendan čoveka koji je bio važan u mojoj karijeri, jer su mi njegovi filmovi bili odskočna daska. Zapadni svet sam upoznao preko filmova Artura Braunera, a istočni preko Defa filmova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online