Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.08.2017.
01:13
E. V. A

Do Evrope uz dobre učitelje

Svetski poznati kuvari iz Italije, Švedske, Albanije, Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Mladenovca, Leskovca, Pančeva, Beograda, sa kuvarima amaterima učestvovali su na trećoj gulašijadi u Jasenovu kod Despotovca, jer je glavni cilj ove manifestacije bilo druženje.

Vesti
Radio u Davosu: Siniša Perić Regan

- Učestvovao sam na brojnim takmičenjima u Srbiji, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji. Fasciniran sam kulturom tih naroda i njihovom druželjubivošću, a posebno sam veliki obožavalac Srba. Jedino mislim da je nivo profesionalnosti mladih kuvara daleko ispod onog u zapadnoj Evropi. Škole moraju da budu mnogo bolje jer mladi moraju da rade puno da bi dostigli nivo zapadne Evrope. Ali, to mnogo zavisi i od učitelja - ocenio je za "Vesti" Mario Savona iz Italije, svetski sudija Vaksa, kome nije bilo teško da pređe preko 2.000 kilometara da bi došao u Jasenovo.

Kuvali i kačamak

- Puno je sličnih manifestacija, ali se ova razlikuje po prisustvu svetskih imena kulinarstva. Ovo je prva takva u Srbiji, izuzev kada Nišlije organizuju Balkan kup. Pored toga, profesionalni kuvari su skuvali po 300 porcija gulaša i vlaškog kačamaka za sve prisutne. To je donacija kuvara, a gulaš je napravljen od sedam vrsta mesa - kaže Milijan Stojanić, predsednik Kulinarske federacije Srbije i svetski sudija Vaksa.

Dejan Stanković, predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, dodaje da je ovo bilo amatersko takmičenje u spremanju gulaša, u kome se pobornici struke pojavljuju da bi osnažili takva takmičenja, da bi se družili i širili prijateljstva.

- Mi smo svi kuvari bez granica, jer nas ima iz cele Evrope - ocenio je Stanković.

Nikola uspeo u Nemačkoj

To potvrđuje i Nikola Mladenović, student Visoke poslovne škole u Leskovcu, koji je već uspeo da postane zamenik šefa kuhinje u Engenu u Nemačkoj i koji se u Srbiju vraća samo radi polaganja ispita.

- Na stranim takmičenjima kriterijumi mnogo viši, a svaki tanjir mora da ima najmanje 13 različitih namirnica. Dakle, nije važna samo priprema, već i dekoracija i aranžiranje. Ocenjuje se i potrošnja namirnica, koliko se baca, sve. Zahvaljujući odličnom mentoru Momčilu Coniću, poslednje dve generacije našoj školi donele su 200 zlatnih medalja i 13 pehara. Cilj svih studenata je da se zaposlimo u inostranstvu, jer nam je samo tamo prosperitet - kazao je Nikola.

Staniša Perić Regan iz Jasenova, koji je na privremenom radu u Davosu bio 22 godine, kaže da mu je bilo veoma teško da radi kao kuvar jer je hrana koja se jede u Srbiji i u Švajcarskoj, "kao nebo i zemlja".

- Oni ne jedu masna jela, već uglavnom salate. Najteže je bilo da naučim da pravim soseve. Učio sam dve godine. Najzahtevniji je sos za špagete, jer se neke kosti kuvaju i po nedelju dana da bi se dobila gustina i aroma sosa. Vratio sam se u Jasenovo šest godina pre penzije, jer para nikad nije dosta, ali mi je dosadilo. Doduše, sad mi je teže, jer se bavim poljoprivredom - veli Perić, čija su majka Ružica, otac Ljubomir i supruga Milanka takođe bili u inostranstvu.

Miroslavu porodica u Parizu

I Miroslav Trailović, predsednik Mesne zajednice Jasenovo, sa suprugom Nadeždom vratio se posle dve decenije rada u Parizu da bi brinuo o domaćinstvu, dok je njegova celokupna porodica, otac Miloje, majka Ružica, kćerke Šeila i Žaklina, zetovi Nebojša i Branko, unuke Teodora i Anabela i unuk Anđel, ostala u Francuskoj.
- Hteo sam da nešto uradim kako bi se u našem selu živelo bolje.
Gulašijada, koju je organizovala mesna zajednica, jedan je od načina da se družimo, naročito zbog toga što su na odmoru i zemljaci koji su na privremenom radu u inostranstvu. Organizovali smo i sportska takmičenja kako bi se mladi zabavili - izjavio je Trailović.

Bez politike

Jovica Đurđević Jole, šef kuhinje, koji je u Bernu već 28 godina, i koji je treća generacija u porodici koja je u inostranstvu, kaže da je pozvao svoje prijatelje, šefove kuhinja iz raznih zemalja, ali i kuvare iz vile Jelena iz Beograda i Dragomira Karića.

- Hteli smo nešto da probamo ovde, ali teško je raditi sa našim ljudima. Ja nisam organizator, ali sam doveo 50 kuvara. Mnogi su sa mojom suprugom Mirjanom i svojim suprugama otišli na kolače jer ovde nemaju šta da traže - rekao je Đurđević, čiji su majka Milenija i otac Paun iz Lucerna vratili u Jasenovo.

Povodom Karićevog dolaska, on je hteo da postavi transparente, ali su se meštani odmah pobunili jer nisu želeli da se politika meša u njihovu manifestaciju.

- Nismo hteli to da dozvolimo jer nismo ni organizovali ničiju političku promociju. Karić je došao po podne, obišao svoje kuvare, ali kada je video da niko iz mesne zajednice ne želi da priđe, on je otišao - rekao nam je Trailović.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online