Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.08.2017.
20:30
R. Lukić - Vesti A

Biznismen iz Nemačke pomaže Kozarskoj Dubici: Soluncima podiže spomen-obeležje

U velikom i arhitektonski skladno izgrađenom crkvenom centru Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici pored modernog hrama, Svetosavskog crkvenog doma i Svetosavskog omladinskog doma, polako se kraju privodi i gradnja spomen-kapele solunskim dobrovoljcima, koju finansira Pantelija Dudić, uspešni biznismen iz Konstanca u Nemačkoj.

R. Lukić
Kozarska Dubica: Spomen-kapela solunskim dobrovoljcima

Dudić koji je široj javnosti u Nemačkoj i Republici Srpskoj postao poznat posle izdavanja i dvostrukog nagrađivanja ("Kočićevo pero", Slovo podgrmeča) trotomnog romana "Auslender", u rodnoj Kozarskoj Dubici, po zadužbinama i humanitarnim delima bio je poznat i mnogo ranije.

- Dudić je dao veliki doprinos u podizanju srpskog hrama u Drakseniću ( 1991-2007), a ogradu i kapiju izgradio je isključivo svojim sredstvima. Pomogao je i gradnju hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a kod ovog hrama izgradio je i južnu stranu ograde i kamenu kapiju. Svetosavski dom, koji je podignut 1907. godine , dobrim je delom 2008. renoviran i prilogom Pantelije Dudića, a 2015. veliki doprinos dao je i pri renoviranju Svetosavskog omladinskog doma - kazuje proto stavrofor Gojko Slijepčević paroh kozarsko-dubički, koji je "našem Pani" posebno zahvalan za finansiranje spomen-kapele solunskim dobrovoljcima .

R. Lukić
Voli srpske svetinje: Dudić u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Knjige

Pantelija Dudić je finansirao i izdavanje više istorijskih knjiga koje su vezane za Potkozarje, Podgrmeč i Kozarsku Dubicu, a pomogao je i Gradsku citaonicu u svome gradu.

Međutim, njegovo poslednje delo kad su u pitanju knjige je podrška prvom i pokrivanje svih troškova drugog izdanja knjige "Kroz vaskrsenje svetinja kozarsko-dubičkih" autora prote jereja Gojka Slijepčevića.

R. Lukić
Saradnja: Sveštenik Slijepčević i Pantelija Dudić Pane

- Spomen-kapelu počeli smo da gradimo za Vaskrs 2016. godine, kada su građevinski radovi i završeni. Ove godine biće završeni zanatski radovi, a iduće predstoji nam fasada, umetnički radovi i spomen-ploča - naglašava otac Gojko i ističe da će spomen-kapela površine 400 kvadrata biti osvećena 2018. na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta.

- Ponosan sam da je baš meni pripala čast da podižem spomenik našim dobrovoljcima soluncima, koji su za svoj narod umirali slavno - rekao je za "Vesti" donator Dudić, čiji je deda po majci imao sreću da se sa Solunskog fronta vrati živ.

R. Lukić
Dar Pantelije Dudića: Kapija hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici

Braća Banjci iz Brekinje

Dubička opština u Prvom svetskom ratu dala je 300 dobrovoljaca, a braća Banjci: Ilija, Mihajlo i Mirko, kako je zapisano u knjizi "Kroz vaskrsenje svetinja kozarsko- dubičkih" na poziv srpske vlade, bez znanja jedan za drugog, stigli su sa tri strane sveta i na Solunskom frontu našli se u istom stroju. Ilija je stigao iz Rusije, a Mihajlo i Mirko, jedan sa istočne a drugi sa zapadne obale Amerike. Ilija je bio regrutovan kao austrougarski vojik, a na srpsku stranu prešao je uz pomoć Rusa. Mihajlo i Mirko u Americi su radili u čeličani i rudniku, ali su se odazvali pozivu da dođu i stanu u stroj za odbranu svog naroda.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online