Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.09.2017.
20:32
A. Vučićević - Vesti A

Smoki, hvala i zbogom!

Ne pamti se takva gužva u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke kao u četvrtak po podne kada je održana komemoracija Ljubiši Samardžiću. Mnogi su ostali ispred vrata, mnogi nisu skrivali suze i bol na ispraćaju jednog od poslednjih velikana srpskog filma.

N.S. - Vesti
Porodica: Ljubišin brat, supruga Mirjana sa ćerkom i unukom

Članovi porodice, prijatelji i brojne kolege - Kalina Kovačević, Voja Brajović, Branka Petrić, Mirka Vasiljević, Ivan Bekjarev, Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele... Došli su i ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić da se poklone Smokiju. I zaslužio je on to. Komemoraciju je uz zvuke čuvene pesme "A sad, adio" iz serije "Vruć vetar" otvorio direktor kinoteke Jugoslav Pantelić.

- Naučio si me da govorim iz srca, pa danas neću koristiti podsetnik. Jugoslovenska kinoteka sa ponosom može da kaže da je drugi dom ovog velikana. Ljubiša, hvala ti na svemu - rekao je Pantelić. Nakon njega obratio se Radoš Bajić, čiji je govor mnogima naterao suze na oči.

- Polako i neumitno ostajemo sami. Zauvek nam odlaze najbolji među nama. Oni koji se retko rađaju, vrhunski briljantni. Imao je osmeh koji je plenio iskrenošću, lepotom. Kao mladog glumca, mene je Smoki učio da pucam iz šmajsera i mitraljeza, sa ćorcima naravno. Tada smo imali kinematografiju i ambicije - rekao je Bajić. Njegova koleginica Ljiljana Blagojević nije krila da je ovo za nju posebno težak dan.

I suze i smeh

- Ukazana mi je ogromna čast. Ljubiša Samardžić me je stvorio, otvorio mi je vrata filma. Sećam se da na kastingu za ulogu u njegovom filmu "Konji vrani" nisam razmišljao o roli, već o tome kako ću videti i upoznati Ljubišu Samardžića. Imao je najlepši osmeh na svetu i najpozitivniju energiju - rekao je na komemoraciji glumac Milan Vasić.

On je prisutnima ispričao anegdotu sa snimanja filma verno imitirajući Samardžića, što je njegovu porodicu i rasplakalo, i nasmejalo.

- Ljubišin osmeh trebalo je prepisivati kao antidepresiv, glumu kao terapiju, godinu prijateljstva sa njim kao tri sa najboljima - rekla je uz suze Ljiljana.

Svi su se složili da je Samardžić bio i ostao jedinstven. Veliki umetnik, glumac, reditelj i pre svega veliki čovek. Iza sebe je ostavio porodicu, brojne nagrade, filmove, uloge poput Šurde u "Vrućem vetru", zbog koga su ga svi voleli. Jer, samo je Smoki umeo tako maestralno da odigra lik običnog čoveka, da kroz junaka jedne serije uđe u domove i srca publike, i tu ostane zauvek.

Opelo na Novom groblju

Pre komemoracije više stotina ljudi okupilo se na Novom groblju u Beogradu. Formiran je dugačak red za ulaz u kapelu gde su prijatelji, rodbina i poštovaoci legendarnog glumca došli da njegovoj supruzi Mirjani i ostalim članovima porodice izraze saučešće. Opelo je služio starešina Saborne crkve Petar Lukić.

Posle opela prisutnima se obratila Ljubišina ćerka Jovana, a od Samardžića su se oprostili reditelji Božidar Bota Nikolić, Puriša Đorđević, glumica Ljiljana Blagojević. Među prisutnima su bili i Zoran Živković, Andreja Mladenović, Nebojša Bradić, Zvezdan Terzić... Prema poslednjoj želji čuvenog glumca on će biti kremiran, a njegova urna će biti postavljena u porodičnoj grobnici pored njegovog prerano preminulog sina Dragana Gage Samardžića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online