Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
00:44
D. N. Petrović - Vesti A

Novi život srpskog Loh Nesa

U promotivnim prospektima Kopaonika, pored hotela, skijanja i raznih letnjih sadržaja, nudi se i poseta Semeteškom jezeru, prirodnom fenomenu i dragulju sakrivenom u bespuću planine, još uvek neistraženom i sve donedavno potpuno zapuštenom...

D. N. Petrović
Atrakcija: Veslanjem pokreću ostrva

U obliku levka


Semeteško jezero karakteristično je po velikoj dubini, niko tačno ne zna kolikoj, i po plovećim ostrvima koja plutaju površinom jezera dugačkog stotinak i širokog 80 metara. Jezero se nalazi na oko 900 metara nadmorske visine, ima oblik levka i vrlo je duboko, meštani tvrde da mu nema kraja. Prosečna temperatura vode je desetak stepeni, leti 20. Iz jezera ističe Semeteška rečica koja se kasnije uliva u Radošiću reku...

- Ovde možeš da budeš gospodar svog ostrva, pa još i da ga veslajući pomeraš sa jedne na drugu stranu jezera... Ostrva obrasla šumom obično pokreće vetar, nekada sporije, a nekada, kad su grane pune lišća, brže - objašnjava meštanin Mirko Košanin i dodaje:

D. N. Petrović
Izazov za novinare

Legende

Po legendi koja se prepričava na Kopaoniku, na Semeteškom jezeru okupljale su se vile, a noću je sa jezera dopirao čudan glas od koga se meštanima ledila krv u žilama. Navodno je neki pop želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, a meštani su ga upozoravali da na praznik ne treba to da radi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a iz anbisa je iskuljala voda koja i danas treperi.

- Dolazili su razni znatiželjnici, prirodnjaci i ronioci, čak i iz inostranstva, ali spuštali su se samo do desetog metra, dalje nisu mogli, ni smeli, jer su ih jake struje vukle u dubinu. Mi meštani ranije nismo smeli ni da se približimo jezeru, jer smo se plašili aždaje koja, po pričama naših predaka, živi u njemu, noću glasno urliče i povremeno izlazi na površinu, obično bi se trudili da rano zaspimo i da pre jutra ne izlazimo iz kuće. Zbog mističnosti, neistraženosti i ala koje u njemu žive, naše jezero stranci su nazvali srpskim Loh Nesom - priča Košanin.

Prirodni dragulj

Do jezera stiže kolima iz pravca Raške, preko Radošića, delom asfaltom, a delom lošim makadamom... Dolazi se i pešice(ko može da pešači) kozjim stazama iz Turističkog centra na Kopaoniku. Mada je interesovanje turista, domaćih i stranih, za posetu ovom prirodnom raritetu ogromno, samo retki se usude da pešače pet-šest sati do jezera i isto toliko nazad do hotela na Kopaoniku.

Pretila je opasnost da se naš biser potpuno uruši i zatruje fekalijama i smećem koji su u njega bacani, nekim čudom jezero nije ušlo u sastav Nacionalnog parka Kopaonik, a ni opština Raška dugo nije ništa činila da uredi i svetu približi ovu lepotu, jedinstvenu na Balkanu, a verovatno i u Evropi. Srećom, poslednjih godina stvari se brzo menjaju nabolje - kaže Radan Anisijević, poznati turistički radnik sa Kopaonika, koji je bio i pionir turizma na Semeteškom jezeru...

- Prvo smo morali da očistimo vodu, što je bio dug proces, pa da zaštitimo ostrva osipanja i uredimo obale... Izvršeno je i delimično poribljavanje, pravo tek sledi. Potom je na jezeru niklo i nekoliko etno-objekata i restorana u kojima gosti Kopaonika i ljubitelji netaknute prirode mogu da uživaju po nekoliko dana... Nudimo im da sa meštanima peku rakiju, čuvaju ovce, cepaju drva i da se na druge načine opuštaju u tišini i divljini, nema više ni straha od aždaje, pa se naši gosti i meštani leti i kupaju u jezeru - dodaje Anisijević.

D. N. Petrović
Sabor pored jezera. Kolom čuvaju tradiciju

Decenijama u zapećku

- Žitelji kažu da ih leti posećuju i veće turističke grupe (dođe i po pun autobus) i da se posebno raduju što će do oktobra biti asfaltirano i poslednje parče prilaznog puta iz pravca Raške i Kopaonika. Nadaju se da će se realizovati i plan Turističke organizacije Raška da se iz mesta Glog (na magistralnom putu Rudnica-Kopaonik) izgradi asfaltna prečica do srpskog Loh Nesa.

- Ako se i to realizuje bićemo ozbiljan turistički potencijal Raške i odlična dopuna turističkoj ponudi Kopaonika. Mnogo godina i decenija Semeteško jezero bilo je u zapećku, vreme je da ga potpuno otkrijemo i svima učinimo dostupnim - naglašava meštanin Zoran Sekulić.

D. N. Petrović
Raj za odmor: Dolazi sve više turista

Sabor na Svetog Iliju

Svake godine na Semeteškom jezeru se, 2. avgusta, na Svetog Iliju, organizuje veliki narodni sabor koji okuplja meštane kopaoničkih sela, ali i druge goste iz cele Srbije... Popije se, zapeva i zaigra, meštani se takmiče u sviranju na fruli i harmonici, a smeliji i u plivanju i skokovima u vodu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online