Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
18:31
Vestionline, Tanjug A

Čadež: 100 dana "dobre prakse" u saradnji sa privredom!

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež , povodom sto dana rada Vlade Srbije, ocenio da je to vlada koja je nastavila dobru praksu da čuje i uvaži stavove i inicijative privrednika, koje kroz komorski sistem prikuplja i zastupa Privredna komora Srbije kao najveća asocijacija privrednika

Tanjug
Marko Čadež "navija" za bolju budućnost, zadovoljan radom Vlade

- Kad pogledamo šta se desilo samo u prethodnih 100 dana i izmerimo konkretne rezultate, vidimo da je dosta urađeno na podršci privrednicima i rešavanju njihovih problema i da vlada ima sluha za ono što im je potrebno u svakodnevnom poslovanju - dodao je Čadež.

Kao primere je, između ostalog, naveo rešenje štrajka u Fijatu, izmenu pravilnika o potrebnoj dokumentaciji čime je odblokiran postupak izdavanja uvoznih dozvola za neopasni otpad i omogućeno da se pokrenu fabrike i postrojenja koje su zaista mogle da budu ugrožene, donošenje uredbe koja je paušalcima obezbedila da znaju kolike su im obaveze ...

Čadež je posebno ukazao na značaj i angažovanje vlade i premijerke na digitalizaciji javne uprave, i kaqo primer naveo to što Republički zavod za zdravstvo preuzima od Poreske uprave podatke o uplaćenim doprinosima, pa poslodavci više neće morati da čekaju u redovima i overavaju zdravstvene knjižice zaposlenih.

- To je ogromna ušteda za kompanije - ocenio je predsednik PKS i precizirao da je izračunato da se na tome do sada gubilo oko 500.000 hiljada radnih sati i da je procenjena ušteda 1, 5 miliona evra.

Naveo je i da je vlada Srbije paralamentu dostavila više od 30 zakonskih predloga od kojih se oko 20 direktno ili indirektno tiču privrede. Oni su, u skladu sa Zakonom o komorama, prvo upućeni na mišljenje privrednicima, a deo njihovih sugestija je usvojen.

Kao primer Čadež je naveo Zakon o privrednim društvima, na kojem se, kaže, partnerski radilo sa vladom.

- Vlada je i pre javne rasprave, kroz Radnu grupu, usvojila više od 60 odsto naših komentara - komentara privrednika - ukazao je predsednik PKS.

Za PKS i njene članice posebno je važno što je pre nekoliko dana vlada utvrdila Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji je prosleđen skupštini.

- Smatram da je to jedan od istorijskih koraka u reorganizaciji i novoj postavci sistema obrazovanja u Srbiji, kako bi uskladio sa potrebama privrede. Ovo je nešto za šta su se PKS i privreda zalagali protekle dve godine - naglasio je.

On je rekao da ima još niz primera gde se vidi na koji način Vlada Srbije sarađuje sa privredom, na koji način sluša privredu i na koji način partnerski radi na određenim zakonskim regulativima i okvirima.

- U prvih sto dana nastavljen je trend da Vlada zaista želi da čuje šta privreda misli i koji su problemi sa kojima se suočava. Naravno postoji još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo kako bi i dalje poboljšali poslovni ambijent i regulativu za poslovanje uskladili sa onim što je privredi potrebno. Za to ćemo se i dalje zalagati i na tome zajedno raditi - kazao je Čadež.

Naravno da se, kako kaže, u sto dana ne može sve rešiti, ali je važno što se vidi pozitivan pristup privredi i njenim potrebama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online