Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
20:02
Đ. Janković - Vesti A

Ćirilica krasi suvenire

U prostorijama Turističke organizacije grada Loznice (TOGL), na šetalištu u centru Loznice, otvoren je Turističko-informativni centar i suvenirnica pa svi gosti Vukovog zavičaja sada imaju mesto gde mogu dobiti potrebne informacije, ali i nabaviti autentične suvenire.

Đ. Janković
Sve autentično: Za svakoga ponešto

Do samo pre godinu dana TOGL je bio u neuslovnim prostorijama da bi sada umesto 70 imala 150 kvadratnih metara, od kojih 60 zauzimaju Turističko-informativni centar i suvenirnica.
Direktorka TOGL Snežana Perić kaže da su Turističko-informativni centar i suvenirnica najveći i najmoderniji u Srbiji, a urađeni su zahvaljujući podršci gradske uprave i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi (SWG).

- Sređivanje naših prostorija urađeno je za oko 12.000 evra, od čega je podrška SNjG 9.500, a ostatak lokalne samouprave. Prvo je Grad pokrio sve troškove, a kada su se ljudi iz SNjG uverili da je sve urađeno na pravi način, pokrili su 75 odsto troškova. U ovaj prostor uloženi su trud, ideje i rad naših sugrađana, javnih preduzeća, ustanova i ovdašnjih umetnika. Naš cilj je da koristimo sve resurse našega grada, a pre svega mladih i talentovanih ljudi, pa smo tako, na primer, prvi u Srbiji napravili turistički vodič za decu koji se zove "Bo(Lo)janka" - kaže ona.

Ima i knjiga

- Ovde se mogu naći i druge stvari čiji su autori isključivo Lozničani. Tako su tu i knjige lozničkih autora - objašnjava Zoran Despotović iz TOGL.

Ono što u TOGL posebno ističu jeste to da je sve ono što turisti mogu naći u suvenirnici delo Lozničana, autentično i kvalitetno.

- Suvenirnica je veoma značajno mesto gde gosti mogu naći kvalitetan suvenir koji bilo gde da bude odnet jasno govori odakle potiče. Suveniri su autentični, vezani baš za ovo područje i nisu nešto što se može kupiti u bilo kom drugom turističkom mestu. Oni su svojim izgledom i porukom vezani za naš kraj, Loznicu, Banju Koviljaču, Tršić, Vuka Karadžića i azbuku. Prave ih uglavnom žene iz ovoga kraja svojeručno, čime se ujedno potvrđuju njihov talenat i rad, a mogu i da zarade - kaže Despotović.

Prvi put ostvarila prihode

Osnovan pre 17 godina, ove je TOGL prvi put počeo da ostvaruju sopstvene prihode, a u njemu je osim direktorke još petoro zaposlenih, što je malo pa su u turističkoj sezoni angažovani zaposleni preko javnih radova.

Turističko-informativni centar i suvenirnica biće otvoreni svakodnevno od osam ujutru do osam uveče, a od deset do 16 sati vikendom i tokom zimskih meseci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online