Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.11.2017.
00:45
B. Miličić i N. Popović - Vesti A

Nebriga majku oterala u smrt

Zbog vode u plućima, Branka Vujičić (74) iz Kragujevca primljena je u Klinički centar Kragujevac 12. maja ove godine i tamo ostala sve do 19. jula kad je preminula. Njen sin Dejan koji živi i radi u Minhenu je zajedno sa članovima porodice i prijateljima posećivao majku, lekare i medicinsko osoblje.

B. Miličić
Razmišlja o tužbi: Dejan Vujičić

I pored toga što je toliko vremena provela u bolnici, na kraju je neizlečena umrla, a Dejan ni danas ne odustaje od namere da angažuje advokata i ispita sve okolnosti lečenja i stvarni uzrok smrt svoje majke.

- Moja majka nije htela u bolnicu, bojala se odlaska tamo, kao da je slutila da joj se tamo ništa dobro neće dogoditi. Kad je primljena u bolnicu, verovao sam da će joj lekari pomoći. Međutim, ona je svakim danom bila u sve težem stanju. Mesto gde je stavljen dren zbog vode u plućima se inficiralo, a to je zakomplikovalo stanje i ona je dobila gnojnu upalu pluća. Pored toga, dva puta je pala s kreveta. Prvi put nije imala ozbiljnije posledice, ali je drugi put posle pada imala povrede glave, ramena i kuka, pa su joj čak operisali glavu. Uz sve to, zbog pucanja vena je izgubila mnogo krvi, pa smo teškom mukom u bolnici uspeli da dobije krv, a preko Crvenog krsta morali smo da tražimo zamenu za krv koju je dobila u bolnici. Kasnije je moja majka pala u komu i skoro nisam mogao da je prepoznam, da bi pet dana pre svog 75. rođendana umrla u bolnici - priča Dejan Vujičić, vidno tužan, ali i ogorčn zbog svega što se događalo njegovoj majci u Kliničkom centru Kragujevac.

Ne bežimo od odgovornosti

- Mi ne bežimo od naše odgovornosti i ako istraga pokaže da je neko od našeg osoblja neadekvatnim lečenjem ili eventualnim propustima doprineo smrti pacijentkinje, spremni smo da snosimo sve konsekvence koje iz toga proizlaze - za "Vesti" konstatuje prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac, koji se odazvao pozivu našeg lista da zvanično prokomentariše ovaj slučaj.

Stalo nam je do istine

- Želim da kažem i ovo: ukoliko sin preminule pacijentkinje ne bude zadovoljan nalazima stručnih komisija koje smo angažovali, pozivam ga da protiv nas podnese i krivičnu prijavu ako sumnja da smo njegovu majku neadekvatno lečili i na neki način doprineli njenoj smrti. Nama se godišnje dese ovakva tri do četiri slučaja: nekada smo krivi, nekada ne, ali je meni kao direktoru stalo da se istina sazna, ma koliko ona bila bolna, prvenstveno da bismo ubuduće izbegli slične situacije - kaže Sazdanović.

Prema njegovim rečima, već je formirana unutrašnja komisija za stručni nadzor, koju čine četiri-pet lekara specijalista i koji - radi objektivnosti svojih zaključaka - nisu ni na koji način bili uključeni u proces lečenja pokojne Branke Vujičić. Takođe, biće angažovan i "spoljni stručni nadzor" što, prema rečima prof. dr Sazdanovića, znači da će ovaj slučaj ispitati i svoj sud, na osnovu priložene dokumentacije, doneti kolege iz nekog drugog kliničkog centra u Srbiji.

S druge strane, Dejan Vujičić ističe da ga grize savest zbog tuđe nebrige, odnosno neadekvatnog lečenja njegove majke. Od svoje sestre i brojnih prijatelja i rodbine, koji su posećivali njegovu majku, čuo je da su i oni doživeli njen boravak u bolnici s osećajem da joj nije pružena adekvatna ni blagovremena pomoć.

Privatna arhiva
Čekamo izveštaje: Prof. dr Predrag Sazdanović

Nemar ili "neželjeni događaj"

Među tim ljudima ima i onih koji su iz medicinske struke i veoma dobro znaju šta i kako treba da se čini sa pacijentom kao što je bila Branka Vujičić.

- Razgovarao sa lekarimaa iz Kliničkog centra Kragujevac, ali i iz okoline, konkretno Lapova, i oni su mi poznajući celu situaciju oko moje majke i njenog boravka u bolnici rekli da nije lečena na pravi način. Mene je zaprepastilo saznanje, pored činjenice da je tamo bila dva meseca i 10 dana, da je dva puta padala sa kreveta, kao da niko o njoj nije vodio računa - ističe Vujičić.

- Zaista ne mogu da komentarišem navode vašeg sagovornika koji su rekla-kazala. Jeste činjenica da je pokojna pacijentkinja doživela dva takozvana neželjena događaja, odnosno da je zadobila dve povrede tokom boravka u našoj ustanovi. Prvi pad je prošao bez ozbiljnijih posledica, a zbog drugog je morala da bude operisana. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li smo mi za to krivi, moramo da sačekamo da komisije završe svoj deo posla i o svemu daju stručno mišljenje - ističe prof. dr Sazdanović.

Nekorektno ponašanje

Dejan Vujičić kaže da ga je zabolelo nekorektno ponašanje lekara i jednog dela medicinskog osoblja koji su trebalo da brinu o njegovoj majci. Kada je saznao za neadekvatno pruženu pomoć i padanje s kreveta, on je pokušao da razgovara sa lekarima i medicinskim sestrama. Umesto da sazna punu istinu o svemu, doživeo je da su se lekari i sestre svađali s njim, galamili na njega i pokušali da negiraju ono što je bilo očigledno, a to je nebriga i nepravovremeno i neefikasno lečenje. Onog časa kada im je rekao da samo hoće istinu o uzrocima majčine smrti i zašto nije lečena na pravi način, pitali su ga šta hoće, pobijali sve ono na šta je ukazivao, a na kraju rekli su mu da može da se žali.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online