Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
11:58
Danas.rs, Vestionline A

Penzioneri tuže državu Strazburu zbog penzija

Smanjenje penzija iz 2014. godine koje je uz smanjenje plata u javnom sektoru najvažniji segment fiskalne konsolidacije mogli bi se pretvoriti u teret o vratu državne kase, ukoliko tužbe stignu do Evropskog suda pravde u Strazburu.

N. Đurović
Penzioneri ne odustaju od svojih prava (Foto: Arhiva)

Na to je pre nekoliko dana upozorio Fiskalni savet predstavljajući analizu predloženog budžeta za 2018. godinu.

U analizi se napominje da je sve penzije trebalo vratiti na nivo pre smanjenja zato što su prestali da postoje uslovi zbog kojih je bila potrebna štednja. 

Prema nekim računicama više od 430 miliona evra je za ove tri godine uzeto od penzionera. 

Ipak, penzioneri smatraju da je i samo donošenje zakona, odnosno smanjenje penzija 2014. godine neustavno i da će dobiti pred sudom u Strazburu, kada i ako tamo uopšte stignu.

Naime, Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) je odmah nakon donošenja zakona podnelo inicijativu za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, ali je on odbio da razmatra ovu inicijativu uz obrazloženje da je država pred bankrotom i proglasilo se nenadležnim da ocenjuje ekonomsko-politički efekat zakona. Međutim, kako tvrdi predsednik USPS Mihajlo Radović, to i nije bilo pitanje. 

- Četvorica sada bivših sudija Ustavnog suda su izdvojila mišljenje i mi smo na osnovu tih mišljenja i dodatnih podataka u februaru 2016. podneli drugu inicijativu Ustavnom sudu, ali do sada nema nikakvog odgovora. Ukoliko proglase zakon nezakonitim, tužićemo državu. Ako odluče da je zakon po Ustavu, idemo u Strazbur - objašnjava Radović dodajući da njihovi advokati skupljaju podatke i tužbe penzionera, njihovih članova širom Srbije, a naplatiće se od države kada dobiju spor. 

Takođe, ovo udruženje planira početkom naredne godine da podnese pojedinačne tužbe Komitetu za socijalna prava u Strazburu, što je još jedan dodatni, odnosno uporedni put kojim su krenuli. U tome će ih podržati Evropska federacija penzionera i starijih lica (FERPA). 

Predsednik USPS Mihajlo Radović ističe da je ovaj komitet telo pri Savetu Evrope čiji je Srbija član i da su odluke ovog komiteta obavezujuće. 

- Da bi se išlo u izvršenje njihove odluke potrebno je pokrenuti sudski proces pred našim sudom gde se prilaže odluka Komiteta, a onda se oni obaveste o tome i oni imaju način da se odluke sprovedu. To je neuporedivo kraći put nego Evropski sud pravde u Strazburu - navodi Radović. 

Radović ističe da će tražiti da država vrati šta je uzela, ali i kamatu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online