Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
20:37
Danas A

Spremite se na vreme: Cene letovanja skaču 10%

Najveći broj turista u novogodišnjoj noći u hotelima u Solunu bio je iz Srbije.

pixabay.com
Grčke plaže uvek su privlačile srpske turiste

Najviše Srba u Solunu

Blizinu drugog po veličini grčkog grada iskoristili su turisti iz južnih krajeva Srbije kojima je Solun bliži od prestoničkog Beograda. Noćenje u dvokrevetnim sobama u hotelima i hostelima za četiri noći plaćalo se od 110 do 150 evra, a dodatni novac trebalo je izdvojiti za hranu i piće.

Na Trgu "Aristotel" u Solunu, gde je bio i najveći javni doček Nove godine gde se okupilo najviše Srba, Makedonaca, Valjevaca, Užičana, Nišlija, Leskovčana, po procenama domaćina oko 20.000, kafići i restorani svoje usluge pružali su po svakodnevnim cenama koje važe i kada nisu praznici. 

"Nama dobro dođe da pauzu između Božića koji je kod nas tradicionalno praznik broj jedan i prvih radnih dana u novoj godini provedemo sa turistima iz Srbije. Promet jeste veći, jer cene nismo menjali. Espreso je 2,5 evra, pića od dva do četiri evra", objašnjava Janis, konobar u jednom kafiću u Solunu.

U kafićima i restoranima u Solunu uz svako poručeno piće ili hranu uredno se izdaju fiskalni računu, dok u hotelima i hostelima umesto fiskalnog računa dobijate priznanicu o plaćenom prenoćištu. 

U Kateriniju bez promene cena, ali...

Katerini, grad na severu Grčke, koji objedinjava najpopularnije "narodske destinacije" za turiste sa skromnijim džepom, cene letovanja neće menjati, za razliku od destinacija na Halkidikiju, Krfu, Tasosu i onima bliže Atini, gde se već u predsezoni očekuju cene veće do 10 procenata u odnosu na prošlu godinu. U saradnji sa turističkim agencijama iz Srbije, kako je listu Danas potvrđeno u Solunu, već je počela kod agencija prodaja letnjih aranžmana na rate. 

"Najam dvokrevetnog studija u zavisnosti od hotela, u Paraliji će u maju i junu biti dostupan po ceni od 30 do 40 evra, uz moguću doplatu za doručak od četiri evra i nešto skuplji ručak i večeru", najavljuju iz jednog hotela u Paraliji.

U ovom turističkom mestu koje raspolaže sa čak 65.000 kreveta sve više je hotela, neki od njih su u vlasništvu Srba, koji rade tokom cele godine nudeći popularne cene noćenja i boravka koje se sa polupansionom u vreme novogodišnjih praznika nisu prelazile cenu od 110 evra po osobi za četiri noćenja.

Turistima iz Srbije još jednu pogodnost predstavljalo je to što na graničnim prelazima Đevđelija u Makedoniji i Evzoni u Grčkoj nije bilo većih zadržavanja, kao i to da su gorivo u Makedoniji plaćali po znatno nižim cenama, zbog čega su juče bile primetne velike gužve na pumpama kod Kumanova ispred graničnog prelaza sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online