Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
21:30
A. Vučićević - Vesti A

Darovi deci iz otadžbine

Nekoliko dana uoči Božića, tradicionalno, jedanaestu godinu zaredom, humanitarna organizacija Stara Raška ulepšala je najradosniji hrišćanski praznik za skoro 1.000 dece iz najsiromašnijih porodica u četiri srpske opštine. Božićni dar od 5.000 dinara dobilo je 80 mališana iz Sjenice, 425 iz Prijepolja, 270 iz Priboja i 190 iz Nove Varoši.

R.Prelić
Najmlađi iz Priboja: Zahvalili se predstavom

Skoro pet miliona dinara (62.000 CAD) za ovu svrhu obezbedila je humanitarna fondacija "Stara Raška" iz Toronta. Svake godine, Dragana Varaklić, predsednica kanadske Stare Raške, organizuje dobrotvorno veče na kome se prikupljaju sredstva za ovu lepu božićnu tradiciju. Predsednik upravnog odbora humanitarne organizacije Milovan Ivanović istakao je da se za božićni dar prijavilo čak 4.000 mališana.

- Nažalost, morali smo da izaberemo oko 1.000 najugroženijih. Tročlana komisija je na osnovu prijava napravila rang-listu, a oni najsiromašniji su dobili pomoć. Mogla su da konkurišu sva deca do 16 godina koja imaju nezaposlene roditelje, a žive na teritoriji pomenutih opština. Takođe, sva deca ometena u razvoju su dobila ovaj božićni poklon srpske dijaspore iz Kanade na čelu sa porodicom Varaklić - objasnio je Ivanović. On je dodao da je za prethodnih 11 godina podeljeno oko 650.000 CAD.

Plemenita Prijepoljka

Dragana Varaklić, predsednica Stare Raške iz Toronta, poreklom je iz Prijepolja. Ona već godinama živi u Kanadi sa svojim suprugom Goranom Varaklićem, ali svoj narod i zemlju nije zaboravila. Redovnim humanitarnim akcijama pomaže rašku oblast u kojoj je rođena i često joj se vraća. Majka je petoro dece, a njen sin Miloš,pre nekoliko godina se vratio u Prijepolje gde je pokrenuo kompaniju MDG koja je stvorila nove šanse za zaposlenje Prijepoljaca. Ta kompanija redovno pomaže siromašne i bolesne.

R.Prelić
Obradovali se: Porodica Vuković iz Prijepolja

- Trudimo se da svi oni koji žive na ivici egzistencije ne budu zapostavljeni. Nažalost, takvih je mnogo. Srpska sela odumiru, a mi smo tu da učinimo sve što možemo da to sprečimo. Svako dete zaslužuje da uživa u praznicima, a mi se trudimo da ih ulepšamo. Veliku zahvalnost dugujemo porodici Varaklić koja, iako živi i radi daleko od rodne grude, ne zaboravlja svoj kraj. Iskreni dečiji osmeh nema cenu - kaže za "Vesti" Milovan Ivanović.

Među onima kojima je ovaj božićni dar zlata vredan jeste i porodica Vuković iz sela Dušmanići kod Prijepolja. Oni ne žele da napuste svoje ognjište. Uprkos teškim životnim uslovima i nemaštini, bore se za opstanak sela. Ovoj porodici sa petoro dece znači svaki dinar. Petoro dece, Slađan (8), Đorđe (10), Stefan (11), Martina (12) i Nemanja (14) obradovali su se kada su saznali da će dobiti poklon iz Kanade. Kod Vukovića se zna šta su čija zaduženja u domaćinstvu. Dečje želje su skromne.

I bolnica dobila poklon

Deda mraz iz Stare Raške je prilikom ovogodišnje božićne ekspedicije posetio i odeljenje reumatologije Opšte bolnice u Prijepolju. Zahvaljujući stalnim donatorima, prikupljeno je oko 2.000 evra kako bi bolnica dobila dva aparata za elektrostimulacije i tens terapiju.
Prema rečima Milovana Ivanovića, ovo nije prvi, a ni poslednji put da organizacija pomaže zdravstvene ustanove u ovom delu Srbije.

- Značiće nam ovaj novac i veoma smo zahvalni. Utrošiće se za neophodne potrepštine, školski pribor, odeću, obuću, a možda i poneki slatkiš - kaže Nemanja Vuković, najstariji među braćom i sestrama.

I jedanaestočlana porodica Mišević iz Nove Varoši takođe je obradovano novčanim poklonom Stare Raške. Dok se za pravoslavnu Novu godinu očekuju i dvanaestog člana, ne skidaju osmeh s lica. Teška ekonomska situacija i nemaština nisu sprečili Miševiće da podižu natalitet Srbije, a kažu da ni na desetom detetu neće stati.

"Sestra" u Beogradu

Humanitarna organizacija Stara Raška je nevladina organizacija osnovana 17. aprila 2000. godine u Beogradu. Ova fondacija radi na poboljšanju uslova za život i rad ugroženog stanovništva u raškoj oblasti. Svojom aktivnošću u Raškoj oblasti pokriva opštine: Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar i Tutin, prostor od blizu 5.000 kvadratnih kilometara i oko 300.000 stanovnika. Za 17 godina postojanja, ova organizacija je prikupila višemilionske donacije, pomogla je sklapanje oko 300 brakova, besplatno je delila poljoprivredne sadnice, finansijski je pomogla stočare ove oblasti. Takođe osnovala je na planini Javor Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja. Ulagala je u izgradnju puteva ka selima raške oblasti. Opremala je bolnice i pomagala centre za rad s osobama s posebnim potrebama.
Kanadska fondacija Stara Raška osnovana je kao sestrinska beogradske organizacije 2004. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online