Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.01.2018.
08:14
Danas A

U Kraljevini Jugoslaviji najviše se jela šljiva, a pila šljivovica

Austrijski listovi pišu, a Pravda to 14. januara 1938. prenosi kao glavni tekst na naslovnoj - o tome kako je nakon konferencije u Pešti Austrija "još više učvrstila nezavisnost".

commons.wikimedia.org/brankomaster
Pravljenje šljivovice u Srpskom Itebeju (Foto: Ilustracija)

- Austrija uvek vidi da je Italija na istoj liniji sa Londonom i Parizom kada je reč o njenoj nezavisnosti. Podjednako, i Engleska i Francuska čuvaju austrijsku nezavisnost. A što se tiče Italije jasno je da i ona brižno čuva nezavisnost Austrije - piše Pravda.

U opširnom tekstu profesora Šatvela sa Univerziteta Kolumbija u kom analizira američku javnost i aktuelnu međunarodnu političku scenu on ističe "da je pokret u Sjedinjenim Državama u korist mira izgubio svoju orijentaciju kada je zemlja odbila da učestvuje u Društvu naroda".

Od domaćih tema tog dana Pravda se bavila potencijalima u voćarstvu. Kraljevina Jugoslavija je tih godina uzgajala 68 miliona stabala šljiva, od koje se tri četvrtine koristilo za - šljivovicu. Svog ostalog voća, navodi se u tekstu, bilo je manjka. Stabala jabuke bilo je manje od osam miliona, a krušaka nešto više od četiri miliona stabala.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. 

Omiljeni prestonički bioskop Kolarac toga dana, objavljuje Pravda na celoj strani, organizovao je "izvanredan i skupocen program" a među osam tačaka izdvaja se "komična produkcija Žanke Stokić", tonfilm o ljubavnoj idili princeze Flavije, ali i velika besplatna lutriju na kraju večeri.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Vreme 14. januara na naslovnoj strani ima vest da je predsednik Vlade Milan Stojadinović otputovao za Berlin prethodne noći.

- Od skoro 3.000 dnevnih listova Nemačke, malo koji da nije danas ili juče doneo simpatične biografije g. dr. Milana Stojadinovića, a vrlo mnogi od njih doneli su i njegovu sliku kao i čitave simpatične članke posvećene Jugoslaviji - piše Vreme i dodaje da je najuticajniji politički časopis Folk und Rajh ceo svoj broj posvetio poseti predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Među vestima iz crne hronike u Vestima se tog dana našla i jedna o opštinskom služitelju iz okoline Tetova koji je na minus 20 stepeni dva sata proveo na drvetu "pod kojim ga je vrebao čopor gladnih kurjaka". Već polusmrznutog služitelja Ameta Kakamovića spasili su seljaci koji su slučajno naišli.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online