Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
09:43
Vestionline, rts.rs A

Na kojim se jezicima mogu obraćati poslanici u parlamentu?

Osim srpskog u Narodnoj skupštini u raspravi bi mogli da se opet čuju i drugi jezici. Poslanici koji pripadaju nacionalnoj manjini koji u populaciji dostižu najmanje dva odsto imaju pravo da se obraćaju na svom jeziku. Novi predlozi zakona koji su na Vladi uređuju prava manjina, upotrebu simbola i znamenja, kao i jezika u označavanju mesta u kojima žive.

Tanjug
Da li bi pored srpskog mogli da se čuju i drugi jezici u Skupštini Srbije?

Kada se tadašnji predsednik Skupštine Albanije poslanicima crnogorskog parlamenta obratio na albanskom, simbolično je počela praksa obraćanja manjina na svom jeziku u toj instituciji. To pravo koristi se i u drugim zemljama regiona, poput Makedonije.

U srpskom parlamentu čuje se samo srpski, iako zakon dozvoljava manjinama obraćanje na maternjem.

- Mi smo imali takvu praksu u Skupštini Srbije kad su bila tri poslanika iz romskih partija i često su se obraćali na romskom jeziku. Imali smo prevodioca za romski jezik i mislim da je to normalna stvar i da treba da se poštuje - kaže zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković.

Oni koji čine najmanje dva posto ukupnog stanovništva u Srbiji to će i moći – a to su Romi, Bošnjaci i Mađari.

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će pripadnici mađarske manjine iz te partije u parlamentu i dalje govoriti srpski jezik.

- Mi iz SVM-a nećemo koristiti tu mogućnost kao što nismo ni do sada jer mislimo da prevod nikad ne može da bude takav kakav je original i, pošto želimo da ubedimo kolege u ispravnost naših stavova i dalje ćemo govoriti srpski jezik - ističe Pastor.

Govornici u Evropskom parlamentu mogu da se obraćaju na bilo kojem od 24 zvanična jezika EU. U pokrajinskom parlamentu poslanici mogu da govore na čak šest jezika, ipak, u debati to pravo ne koristi svako.

- Obezbeđivanje tehničkih uslova je na sekretarijatu Narodne Skupštine, i mislim da s obzirom na to da je Srbija demokratska i razvijena zemlja, kapaciteti za to postoje - istakao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Preciznije uređeno ispisivanje toponima

Pravo da nazivi ulica i mesta u kojima većinski žive budu ispisani na njihovom jeziku, pripadnici manjina imali su i do sada. Sada se preciznije uređuje upotreba jezika i pisama u ispisivanju toponima.

- Sada smo dozvolili čak i kada jezik nacionalne manjine nije u upotrebi na celoj teritoriji, ukoliko postoji potreba i saglasi se lokalna samouprava, da se jezik koristi u delu teritorije same jedinice lokalne samouprave - objasnio je Bošnjak.

Ponekad zloupotrebljavano pravo, isticanje simbola nacionalnih manjina konačno dobija preciznu zakonsku regulativu.

- Simboli nacionalnih manjina moći će da se ističu za vreme praznika nacionalne manjine koji su zvanično proglašeni, u sredinama gde pripadnici manjine žive, paralelno i zajedno sa državnim znamenjem RS - ističe Bošnjak.

U slučaju da se koriste znamenje i simboli druge države kao manjinski, a kao praznik proglašava onaj koji nije potvrdio njihov savet i nije objavljen u Službenom glasniku, kazne su od 500.000 do dva miliona dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online