Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
00:59
Đ. Barović - Vesti A

Otrov već teče Dunavom!

Alarmantno upozorenje predsednika opštine Zaječar Boška Ničića da će, u slučaju havarije kolektora rudnika bakra Veliki Krivelj kod Bora, doći do ekološke katastrofe neslućenih razmera, umnogome je uznemirilo srpsku dijasporu iz ovog dela istočne Srbije jer bi se u tom slučaju u ogromnom problemu našla upravo većinom dijasporska mesta duž Dunava: od Bora, preko Negotina, pa sve do Kladova.

Vesti
Doajen novinarstva iz Bora: Brana Filipović

Boško Ničić je naveo da bi tu katastrofu mogla da proizvedu već prve veće padavine.

Stručnjaci, nekadašnji inženjeri u RTB Bor, tvrde za "Vesti" da je problem krajnje realan, a da je "javna tajna da Srbija zbog ovog kolektora već ima problem jer opasan otrov godinama unazad završava u Dunavu".

- Kako je reč o kolektoru - tunelu sagrađenom sedamdesetih godina prošlog veka, beton jednostavno puca, a sve dosadašnje sanacije nisu mogle da reše problem, tako da ta otrovna voda iz jalovine pronalazi svoj put i preko Borske reke, a zatim Crnog Timoka već truje Dunav.

Naravno, reč je o malim količinama, ali dovoljnim da je Borska reka pretvorena u mrtvu vodu bez ijednog živog organizma. Najstrašnije je što su pored zatrovane reke i naselja - tvrde ovi stručnjaci.

Doajen novinarstva iz Bora Brana Filipović pre nekoliko godina je dobio godišnju nagradu asocijacije američkih novinskih udruženja upravo otkrivajući sve probleme vezane za RTB Bor.

U razgovoru za "Vesti" Filipović ističe da je problem s kolektorom Veliki Krivelj veoma ozbiljan, a da je neshvatljivo da je u njegovu sanaciju do sada utrošeno toliko novca da je mogao da se napravi nov.

- Ma koliko je taj kolektor stara priča, činjenica je da bi u slučaju pucanja, to proizvelo ogromne, nesagledive ekološke posledice, te da bi Srbija bez sumnje morala da plati ogroman novac Bugarskoj ukoliko taj opasni otrov završi u Dunavu, a to bi se i dogodilo. Međutim, ovde je ključno pitanje zbog čega do sada nije urađen nov, a bilo je dovoljno para za to. Ne samo što je Svetska banka 2010. odobrila kredit za tu namenu, već i što država godinama unazad daje ozbiljen pare. Evo, nedavno je odobreno novih milijardu dinara za rešavanje problema - ističe Filipović.

Tema za lokalne izbore

Sva je prilika i da je priča o ekološkoj bombi u Boru umnogome iskorišćena i zbog predstojećih lokalnih izbora u ovoj opštini zakazanih za 4. mart. Međutim, ostaje nejasno zbog čega bi vladajuća SNS sama sebi kopala rupu s apostrofiranjem ovog problema, kada će sada protiv sebe imati ujedinjenu opoziciju.
U izbornom štabu glavnih konkurenata naprednjaka nezvanično nam je rečeno da je u pitanju sukob unutar vladajuće stranke, odnosno više krila SNS-a.
- Nije nikakva tajna da Boško Ničić ne razgovara sa poverenikom SNS-a za Bor, direktorom RTB, Blagojem Spaskovskim. Ali, sa njim ne govore i mnogi iz te stranke iz Bora. Spasovski se nije kandidovao na ovim izborima, ali je zadržao funkciju - tvrdi ovaj izvor.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online