Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.02.2018.
08:23
D. N. Petrović - Vesti A

Srbija u kući heroine

Nakon što su 2015. i 2016. godine stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u zaseoku Koprivnica kod Jošaničke Banje obnovili kuću Milunke Savić (1890 -1973), legendarne srpske heroine iz balkanskih i Prvog svetskog rata, a pripadnici Vojske Srbije prošlog leta izgradili i proširili put do ovog zabitog potkopaoničkog sela, kuću slavne Milunke posećuje sve više turista koji zimuju i letuju na Kopaoniku, ali i mladih koji dolaze da se na izvoru "napoje" najslavnijom srpskom istorijom...

D. N. Petrović
Mesto okupljanja mladih

Kuća Milunke Savić u selu Koprivnica, sagrađena polovinom 19. veka, kao tipičan objekat tradicionalnog narodnog graditeljstva, bila je u jadnom stanju sa potpuno srušenim krovom i pretila je opasnost od njenog potpunog nestajanja.
 

- Povodom obeležavanja 100. godišnjice od početka Velikog rata, a u okviru projekta "Sociokulturna revitalizacija Jošaničke Banje", sredstva za obnovu obezbedili su Ministarstvo kulture i opština Raška, autor projekta je Marija Marić, a radovima je rukovodio arhitekta Rajko Čubrić iz Kraljevačkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ideja da se ponovo oživi kuća iz koje je "srpska Jovanka Orleanka" krenula u velike ratove za slobodu Srbije, potekla je od meštana potkopaoničkih sela, mesne zajednice Jošanička Banja, opštine Raška i hiljade Milunkih poštovalaca širom Srbije i sveta.

D. N. Petrović
Obnovljen i bunar

Učesnik brojnih bitaka

Od oca Radenka i majke Danice, Milunka Savić je rođena 24. juna 1890. godine, početkom Balkanskih ratova 1912. godine preobučena u muškarca, kao dobrovoljac i vodnik stupila je u redove Drinske divizije. Učestvovala je u mnogim teškim bitkama, od Skadra do Bregalnice, gde je pokazala izuzetnu hrabrost i odvažnost. Učešćem u Prvom svetskom ratu stekla je najviša vojnička priznanja tog vremena.

- Mnogo vremena potrošili smo na očuvanje i demontažu svih starih - autentičnih elemanata koji su preživeli zub vremena i koji su se mogli ugraditi u novi objekat, u obnovi su nam, svojim savetima i sećanjima, puno pomogli i potomci Milunkinih rođaka i komšija... Rekonstruisali smo i gotovo sve pomoćne objekte (mlekar, ambar, hlebna peć...), kao i unutrašnji enterijer, a nabavili smo i rekonstruisali i deo originalnog kućnog posuđa. Obnovom kuće Milunke Savić vraćamo njen kult u srpski narod - kaže rukovodilac obnove Rajko Čubrić.

Podizanjem spomen-kompleksa Milunki Savić u centru Jošaničke Banje, obnovom njene kuće u selu Koprivnica, rekonstrukcijom starog banjskog kupatila, izgradnjom bazena i više hotela duž puta Jošanička Banja - Kopaonik, oživljavanjem kulturnih, duhovnih i verskih manifestacija u kući i dvorištu naše velike junakinje stvorili su se uslovi da se Jošanička Banja, koju mnogi nazivaju zelenim vratima Kopaonika vrati na turističku mapu Srbije - ističe Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije u Raški.

D. N. Petrović
Iz rqatnih dana: Milunka Savić

Umrla kao čistačica

- Ponosni smo na našu Milunku, ali i žalosni što je, uprkos tome što je ušla u legendu, umrla kao čistačica... Kralj Aleksandar nije umeo da ceni njeno herojstvo, a Josip Broz joj je, umesto najviših odlikovanja, dao metlu u ruke. Sve je to naša velika Milunka hrabro i stoički izdržala. Njeno junaštvo i njena skromnost vodilja su našim mladim generacijama, a njena kuća u Koprivnici mesto okupljanja mladih iz cele Srbije - ističe Ljubinko Glavčić, žitelj Jošničke Banje

U Jošaničkoj Banji planiraju da obnove i kuću u kojoj je rođen bivši srpski patrijarh German, kao i kuće još mnogih znamenitih Srba koji su roćeni ili živeli u ovom kraju. U planu je i obnova spomen-obeležja, u prirodnoj veličini, koji je 1995. godine u centru Jošaničke Banje podignut po projektu vajara Ljubiše Mančića.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online