Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
00:40
M. Đorđević - Vesti A

Srpski Orfej s Drine (1): Deda na italijanskom dvoru

Milutin Popović Zahar vlasnik je mnogih talenata i zanimanja - doktorand prava, kompozitor, violinista, medijski promoter, inovator u mnogim oblastima, zapisao je novinar Nikola Devura o poznatom jugoslovenskom i srpskom "Orfeju s Drine", nadimku koji je pozajmljen za naslov Zaharove biografije.

Youtube/RTS
Milutin Popović Zahar

Od trnja do zvezda

- On je prevashodno pesnik, koji se izražava i notama i stihovima. Njegov instrument je violina. Ona je za njega kraljica instrumenata. Zahar je i slikar. On je stručnjak za međunarodno pravo. Radio je taj posao u mladim godinama, kod nas i u svetu. Na mnogo načina posetio je mnoge zemlje, gotovo sve kontinente - navodi se u uvodu biografije Milutina Popovića Zahara. "Vesti" prenose najzanimljivije odlomke ove "lepe priče o čoveku našeg vremena", od slavnih crnogorskih korena, hoda po mukama njegove porodice u teškim ratnim i poratnim vremenima, preko otkrivanja muzičkog talenta i izbora između dve, potpuno različite karijere, sve do brojnih doživljaja, komičnih i tužnih, koji zapravo, otkrivaju rađanje i razvoj jugoslovenske i srpske estrade. U svima njima, počasno mesto zauzimaju - dame.

Povratak u zavičaj

Mileta se vratio u Crnu Goru, na dužnost perjanika. Dočekao je silne ratove koji su, u drugoj deceniji 20. veka potresali Balkan. Bio je njihov učesnik kao oficir. Posle Prvog svetskog rata, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u koju je ušla Crna Gora, i odlaskom Osmanlija iz južnih krajeva Srbije, Mileta Popović preselio se u Skoplje.

S mnogočlanom porodicom naselio se na veliko tursko napušteno imanje Asenbegovo. Sudbina je htela da mu se, kasnije, sva deca raziđu - posvršavala su, za ta vremena visoke škole, i potražila sreću širom Kraljevine SHS. Mileta se oženio Marijom Boričić. S njom je izrodio tri kćeri i pet sinova. Jedan od tih sinova je i Zaharov otac Ilija. Mileta Popović je umro u Skoplju, decembra, 1925, a njegova žena Marija 1964. Imala je 90 godina.

Zaharov deda po ocu, legendarni Mileta Popović, od slavnog plemena Vasojevića, iz sela Lopate, ispod visokih Komova, beše đetić i perjanik crnogorskog knjaza Nikole Petrovića, od Njeguša. Kao takvog preporučio ga je svome tastu tada knez, a docnije kralj srpski, Petar Prvi Karađorđević, videvši Miletu u njegovom selu, ispod Komova. Fizičkom i duševnom lepotom i umom, Mileta je nadmašivao svoje vršnjake, pa je knez Petar hteo, pošto-poto, da takav jedan muški primerak udene u pratnju crnogorskog vladara.

Plebejac Mileta Popović, iz sela Lopate, kod Lijeve Rijeke, prestonice Vasojevića, rodio se 1864. u mnogobrojnoj porodici, čiji je do tada čelnik bio Miletin stric vojvoda Miljan Popović. Biti gardist knjaza Nikole u ta vremena značilo je mnogo i za pojedinca i za celo pleme. Taj Vasojević postao je stalni pratilac crnogorskog vladara, i u zemlji, i u inostranstvu. S knjazom Mileta je bio i u Beču, kod cara Franje Josipa, i u Rimu, na kraljevom dvoru, i u Rusiji, kod Romanovih. Svuda je knjaz hteo da pokaže kakve đetiće ima.

Otac u zarobljeništvu

Zaharov otac Ilija rođen je u Lijevoj Rijeci, u Crnoj Gori 1909. godine. Kao dečak, zajedno s roditeljima i ostalom decom, preselio se u Makedoniju, u selo Asanbegovo, kod Skoplja. U ovom gradu je učio osnovnu školu i nižu gimnaziju, a učiteljsku školu pohađao u Beogradu. Godine 1930. postavljen je za učitelja u Bitolju. Nije se tu dugo zadržao. Ministar prosvete premešta ga u Krupanj i daje mu mesto školskog nadzornika.

Tu, u Krupnju, Drugi svetski rat je dočekao. Kao vojni obveznik u toku mobilizacije javio se vojnim vlastima u Skoplju, jer je tamo svojevremeno i regrutovan. Imao je oficirski čin i s vojnom jedinicom poslat je u Sićevačku klisuru, pod komandu generala Turnšeka, koji je ceo puk predao, bez borbe, Nemcima. Bez oružja, u vojničkom odelu, stigao je u Skoplje. Nemci su već bili u tom gradu. Pod pretnjom smrtne kazne, morao je, kao i drugi oficiri, da se javi Štabu okupacione komande. Oteran je u Nemačku, u logor Osnabrik.

Nikoli nije bilo svejedno što udaje kćerku za kržljavog italijanskog palatina. Da bi izbegao grižu savesti, zamolio je crnogorske glavare da kažu svoje mišljenje o Jeleninom braku sa kraljem Emanuelom Trećim. Gotovo svi su bili protiv toga braka. Samo je Mileta Popović izdvojio mišljenje. On je rekao knjazu:

- Gospodaru, znam da ti nije lako! Ali nije bilo lako ni kneginji Milici, posle boja na Kosovu, da odvede kćerku Oliveru u Carigrad, u harem sultana Bajazita. Sudbina države je ispred sudbine pojedinca.

A knjaz Nikola je odgovorio:

- Ej, vala ti, Mileta Popoviću, na tvojim rečima i tvojoj pameti!

Knjaz Nikola je udao svoju kćer Jelenu za italijanskog kralja Emanuela Trećeg, a Miletu Popovića odredio je za njenog telohranitelja, i u svakoj prilici branitelja. Na toj dužnosti perjanik Mileta proveo je izvesno vreme, kako bi se kraljica Jelena privikla na novu sredinu i dvorska pravila. Nije lako doći iz crnogorskih brda u Večni grad, Rim, i prihvatiti vladarske protokole i ceremonijale.

Potomak Jovana Cvijića

Zaharova majka Radojka - Raca Stefanović rođena je 1912. godine u Loznici. Po završetku Učiteljske škole u Beogradu, postaje učiteljica u Krupnju, po ukazu ministra za obrazovanje kraljevine Jugoslavije. Tu je upoznala i svoga muža, Iliju Popovića, tadašnjeg školskog nadzornika.

Tu je, sa svoja dva sina, dočekala i drugi svetski rat. Oba Zaharova roditelja bili su prosvetni radnici: majka učiteljica, a otac nastavnik u nižim i višim razredima Lozničke gimnazije. Otac je predavao geografiju, predmet u kojem se proslavio predak njegove žene - Jovan Cvijić.

Jednom nesrećni Emanuel zamalo nije izgubio glavu, jašući iz kraljevske ergele omiljenog konja, ali je Mileta, svojom prisebnošću i hrabrošću, spasao italijanskog suverena. Naime, kralj je jahao konja, a ovaj ga je zbacio u galopu, pri čemu je kralju ostala noga u uzengiji. Od užasa, niko se iz kraljeve pratnje nije setio da spasava jednog Emanuela.

Mileta, koji je bio u toj pratnji, izvadio je mač iz korica, potrčao za konjem i presekao uzengije. Kralj je prošao bez ikakve povrede. Njegov spasilac je, u oštrom zamahu sablje, do kosti sebi povredio nogu. Hrabri Crnogorac je kasnije primio od kralja najveće italijansko odlikovanje.

Sutra - Srpski Orfej s Drine (2): Jeziva noć u Krupnju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online