Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
12:24
J. L. Petković - Vesti A

Nema istrage o ubistvu novinara Afrima Malićija

Početkom prošle godine, misija OEBS-a u Beču je na listu ubijenih novinara dodala ime Afrima Malićija (Afrim Maliqi), novinara lista "Bujku". Ubijen je 2. decembra 1998. godine u Prištini, u naselju Sunčev breg, a prema podacima Udruženja novinara Srbije (UNS), istraga o ovom zločinu ne vodi se ni pred nadležnim organima u Beogradu, niti u Prištini.

Printscreen/UNS
Afrim Malići (fotografije preuzete iz zbirke poezije "Vepra 1" Afrima Malićija; Izdavač: Centar za kulturu Podujeva, 2007)

Za Dosije UNS-a, njegova ćerka Gresa Malići ispričala je da je njen otac ubijen zajedno sa najboljim prijateljima Hizri Talom (Hyzri Talla), jednim od komandanata OVK u operativnoj zoni Lap, i studentom Iljir Durmišijem (Ilir Durmishi).

- Svedoci, Albanci koji su mogli da vide šta se dogodilo kroz prozore stanova, čuli su da su ljudi koji su pucali na njih govorili srpski jezik. Videli su i ranjenu devojku, ali ona nikada nije htela da svedoči. Koliko znamo, srpska policija je došla brzo, par minuta nakon što su ubijeni. Takođe, srpski tužilac je zajedno sa policijom izašao na mesto zločina. Ne znamo šta se tačno desilo, jer ne znamo ništa zasigurno - ispričila je za UNS-ov Dosije Gresa Malići.

Kako je dodala, njena porodica od policije nije dobila nikakve informacije.

- Do narednog dana nisu nam dozvolili ni da preuzmemo telo moga oca. Članovi moje porodice nisu razgovarali sa pripadnicima srpske policije o ovom slučaju jer im to nije ni traženo. U bolničkom izveštaju je navedeno da su njih trojica ubijena iz puške, ali se ne spominje sa koliko metaka. S druge strane, srpska policija je rekla jednom od članova moje porodice da je moj otac ubijen sa više od 30 metaka. Za sada nema istrage o slučaju ubistva mog oca i njegovih prijatelja. Možda jer je to bilo ratno vreme, a većina slučajeva ubijenih u ratu ostaju uglavnom neistražena - kazala je ona. 

U Kosovskoj knjizi pamćenja beogradskog Fonda za humanitarno pravo, navedeno je da je Afrim Malići ubijen kao pripadnik oružanih formacija. Prema evidenciji OVK, Malići je bio pripadnik 152 brigade. Ipak, druge informacije ukazuju da je ubijen kao civil.

- Da bi naglasila nekažnjivost za ubistva novinara, Kancelarija visokog predstavnika za slobodu medija sačinila je spisak medijskih radnika koji su ubijeni u regionu OEBS-a u poslednjih 25 godina. Gospodin Afrim Malići je bio novinar u novinama Bujku, ubijen je u Prištini 1998. Bilo je zaista teško odrediti da li je osoba ubijena kao novinar, civil ili član oružanih snaga. Za nas je najvažnije da je on bio medijski profesionalac, dok je na lokalnim vlastima da privedu pravdi sve i transparentno istraže sve okolnosti u vezi sa tim ubistvima - odgovorila je UNS-u misija OEBS-a u Beču. 

Afrim Malići rođen je 1. decembra 1965. godine. Diplomirao je i započeo magistraturu na Fakultetu albanskog jezika na Univerzitetu u Prištini. Jedan je od osnivača Kulturnog centra u Podujevu 1990. Od 1992. radio je kao nastavnik u Osnovnoj školi u Podujevu, a dve godine kasnije počeo je novinarsku karijeru u listu "Rilindja". Nastavio je u listu "Bujku". Izveštavao je o kulturi i obrazovanju, a od 1995. o politici.

- Prvi takav tekst je objavio je 15. februara 1995. godine u "Bujku", a govori o Albancima zaposlenim u srpskoj adminstraciji, odnosno da su diskriminisani i pljačkani. Pisao je o masakrima, ubistvima, spaljivanim selima - kaže njegova ćerka.

Afrim Malići, Hizri Tala i Ilir Durmiši na Kosovu su proglašeni narodnim mučenicima i tri ulice nose njihova imena. Takođe, 2013, bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga, Malićiju je dodelila Orden slobode, a na kulturnim susretima "Kadri Kadriju" nagrada za najbolju poeziju nosi Malićijevo ime.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online