Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
02:11
M. Đorđević - Vesti A

Srpski Orfej s Drine (11): Od braka do pakla

Banula je u moj život iznenada, jedne tople majske večeri, kad sam imao probu orkestra u muzičkoj sali "Lole". Ovlaš sam je pogledao.

Privatna arhiva
Uspomena sa venčanja: Zahar i Gordana Lazarević

Bila je veoma mlada, mršava kao balerina - tek otvoren ružin pupoljak, slučajno bačen pred moje noge. Glas joj je cvrkutav, pevljiv, kao kod slavuja.

Zvezde u očima

Njeno držanje je bilo skrušeno, pomalo preplašeno i sramežljivo.

- Koji je tvoj problem, mala? - rekao sam bahato, s namerom da se otarasim još jedne kandidatkinje, koja bi htela da bude pevačica.

- Došla sam da me probate - rekla je. Ceo orkestar se nasmejao.

- Da probate moj glas, dodala je hrabro, ne davši se. Još jednom sam je pogledao. Bila je sitne građe, ali skladna, na svoj način erotična, smeđih očiju, kose boje plamena. Mora da je tako izgledala Euridika kad je susrela Orfeja na obali Hersoneza, Kaliopinog sina. Imala je osmeh madone, nevin i čaroban, koji je licu davao poseban sjaj plemenite osobe.

Žena iz snova

Večno sam žudeo za ženom mojih snova. Ali san i java su dve različite stvarnosti. Život je takva muka, da obavezno postaješ mukino dete. Moraš ići u kompromise, jer su oni marcipan života. Dugo to nisam shvatao. Bio sam već u godinama kad su se svi moji drugovi poženili i za sobom vukli klince po parkovima, na izletima, svuda.
A moj otac jednom, zabrinut, reče: - Slušaj, vetropiru, počni da se ženiš!
Ta očeva reč, sva u falsetu, udari me po glavi, kao maljem - ošamuti me, osvesti me, baci me u neki duševni Tartar, tako da se iz toga nisam mogao nikako iskobeljati. Zašto baš sad, kad sam u najvećoj snazi, da sebi ograničavam slobodu? I još mnogo drugih i drukčijih pitanja, iskrsnu pred mene, kao nekakvi elektrostubovi pod punim naponom.

Pevačice su obično krupne, moćne, grlate. Folk cure. Nisam joj davao nikakvu šansu. Odabrala je tešku vranjsku pesmu. Kad je zapevala, sve u sali se ućutalo. Bio je to rezak, pomalo visok glas, neobične izražajnosti i lepote.

- Oho-ho! Ti se ne šališ, bogte! Najzad nam je došla dama koja zna znanje - rekoh orkestru. Kako ti je ime, devojko? - upitah je.

- Gordana, reče. Oči su joj svetlucale kao zvezde. I tako ova utva zlatokrila, iz neke šumadijske bestragije, poče svoj novi život, koji će, kako se kasnije ispostavilo, poremetiti i moj sopstveni i odrediti moju dalju sudbinu...

I odlučim da se oženim. Da poslušam oca i sudbinu.

- Mlad delija, star prosjak, kaže narod. Imao sam dve solucije - oženiti se koleginicom sa fakulteta, intelektualkom, svojom vršnjakinjom, ili ovom mladom pevačicom, koju dobro i ne poznajem. Odlučim se za prvu. I tako ispunim očevu želju - počnem da se ženim, kao što on reče. Rodi mi se prva kćer, Ljiljana. Ali, ne lezi vraže, uvidim: moj izbor žene je bio pogrešan. Nikako nismo mogli, nas dvoje, da se zajednički udenemo ni u šta. Od braka napravismo mali pakao. Rastanemo se, fino, ljudski. Olako, kao i da nismo bili u braku. Dočepam se slobode, prodišem. I bio sam, tako, neko vreme, slobodan. Druženje s malom pevačicom učini svoje. Silni koncerti, putovanja, po zemlji i po inostranstvu zbliže nas, uđemo u intimu. Sve je išlo svojim prirodnim tokom. Ko može odoleti mladosti i lepoti?

Jednom, ona reče:

- Slušaj, da odemo negde, daleko, sami, nas dvoje. Znam da se nećeš oženiti sa mnom, ali, ipak, da odemo ovo leto i provedemo sami, bez pesme i svirke.

Ćutao sam minut-dva, a onda rekao:

- Dobro. Imam nova kola, možemo otići na kraj sveta.

Odemo na Azurnu obalu. Odemo na plažu gde se nekad, kažu, kupala slavna glumica Brižit Bardo. To je najlepša obala na svetu. More je večno plavo, Sredozemno more tu greje leđa Evropi, i leti i zimi. A pre toga bili smo u Španiji, Italiji, i gde još ne sve. Čak sam u Španiji kupio gitaru od čuvenog majstora Ramireza, koji taj instrument pravio po kalupu Stradivarijusa.

Ko se ženi pevačicom....

Kad su nestale emocije, Galateja je otišla. Dobila je sve - slavu, novac, kuću, decu. Unapred je negde svila sebi novo gnezdo. Ponekad, godinama, posle, kad joj zatreba neki hit, počne da me hvali po estradi, kao, Zahar je bio njena najveća ljubav. Ali, ja nisam muva, da se hvatam na lepak. A naivnosti u odnosu na žene davno sam se otarasio. Žene i kad vole, misle samo na to da nađu dobrog i moćnog oca za svoju buduću decu. Mala Galateja očitala mi je lekciju iz života za sva vremena. Opametila me. Zato sam često na televiziji ponavljao svoju patentiranu sintagmu:
- Ko se ženi pevačicom, sahranjuje ga opština!

Hitovi za suprugu

Na plažu sam odlazio samo kad hoću da se okupam u moru. Izađem tako jedno popodne i ugledam moju malu pevačicu kako sedi na obali, sama, skupljenih kolena, koje je obuhvatila rukama. Bila je tužna. Znao sam o čemu se radi. Mlada i lepa, i dobra pevačica, a vuče se sa jednim violinistom, bez nade da će je uzeti za ženu. Bez nade. U očima su se vrtele suze. Nije rekla ništa. I ja sam ćutao, ali sam tada odlučio da se njome oženim. Trenutak muške slabosti sudbina uvek nekako namesti po svome. Vratimo se u Jugu. Oženim se tom malom Barbikom. Dugo smo bili u braku, deceniju i po. Izrodili smo decu, sina i kćerku. Moja mlada supruga bila je dobra pevačica, postala je popularna, prava zvezda na estradi. Tražili su je na svim feštama i festivalima. Najveće hitove za nju napisao sam ja, Zahar. Osokolila se, postala je sigurna u sebe i u svoje pevanje. Došla je i ogromna lova. Mala gugutka iz neke šumadijske bestragije postala je ime, popularnije od mog. Pomislila je da je vreme da Galateja napusti Pigmaliona.

SUTRA - Srpski Orfej s Drine (11): Oda za Olimpijadu

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online