Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.04.2018.
00:22
A. Vučićević - Vesti A

"Nemanjići" na žestokom udaru: Sprdnja sa istorijom

Igrana serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" već osmu nedelju zaredom ne prestaje da šokira. Tokom vikenda je emitovana nova epizoda na RTS-u u kojoj Stefan Nemanjić na vetrometini gubi Rašku iz vida i očajnički je doziva.

Promo
Dijalog koji je zapalio društvene mreže: Nada Šargin i Vojin Ćetković

- Raška, gde si bila? Šta si radila? - upitao je zabrinuto.

- Piškila sam, čoveče - usledio je odgovor.

Ovakav rasplet izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama. Ponovo se u centru pažnje našao loš scenario, a negativnih komentara koji prate seriju od samog početka emitovanja ne manjka ni na račun režije, kostima, scenografije, glume... Nakon potpunog fijaska prvih epizoda, činilo se da će uvođenje velikih glumačkih imena poput Nebojše Glogovca, Vojina Ćetkovića i mnogih drugih bar malo popraviti stvar. Ipak, tri miliona evra koliko je koštao kapitalni projekat RTS-a, nisu uspeli da probude maštu autora, ali su raspalili duhovitost srpskih tviteraša.

"Leta Gospodnjeg 1202. Raška je piškila" i "Pošto je 1. april, Nemanjići će večeras prvi put dobiti smisao emitovanja" samo su neki od komenatara na Tviteru.

Promašaji za pamćenje

Mladi Rastko Nemanjić se zamonašio ispred freske Svetog Save
Goran Sultanović u ulozi Prosigoja izgovorio je sad već kultnu rečenicu mladom Rastku ne bi li ga nagovorio da nađe devojku: "Pričvrlji nešto! Da l' odozdo ili odozgo, nije bitno!"
"Je l' ti, ca, norn", "Računaj na mene, stari'' i ''Ne nameravam da otegnem papke'', samo su neke od fraza koje su izazvale smeh kod gledalaca.
Čukljevi Stefana Nemanje došli su u prvi plan nakon emitovanja treće epizode, a zašto je scenarista smatrao to bitnim detaljem, još nije razjašnjeno.

M. Karović
Dragan Mićanović

Glumac Dragan Mićanović, koji tumači lik Svetog Save, iznenađen je negativnim utiscima.

- Ipak, iz svog 30-godišnjeg iskustava sam shvatio da se ljudi baš strasno bave kritikom umetnosti, bilo u pozorištu ili na televiziji. Sada, pošto je moderna tehnologija dopustila da svako kaže mišljenje o svemu, reakcije su dosta emotivnije, žešće i jače. Znali smo da radimo nešto što će buditi interesovanje pozitivno i negativno, ali ne ovoliko - rekao je Mićanović.

Glumac dodaje da je tokom snimanja serije bio smiren i spokojan i da će morati da prođe neko vreme pa da shvati šta je ostalo iza lika kojeg je odigrao.

Pisac Vladimir Kecmanović, jedan od scenarista popularne serije "Senke nad Balkanom", ne krije razočaranje:

- Doživljaj ove serije je očajan. Sve je urađeno ispod svih očekivanja, koja u mom slučaju nisu bila preterana. Žao mi je, pre svega zbog toga što je na ovaj način jedna tako velika i važna tema upropašćena za dugo, jer je se bar dvadeset godina posle ovoga niko neće ponovo prihvatiti.

N. Đurović

Bjelogrlić priprema dokumentarac

Dragan Bjelogrlić i njegova firma Kobra film radiće na dokumentarno-igranom filmu koji će se baviti dinastijom Nemanjića. On neće preuzeti režiju, već samo producentski deo posla. Ovaj projekat je na konkursu Filmskog centra Srbije dobio šest miliona dinara, a realizacija bi trebalo da počne do kraja godine. Režija je pripala Marku Saviću. Bjelogrić se, pre početka snimanja serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" pominjao kao reditelj, ali nije došlo do saradnje sa RTS-om zbog toga što je smatrao da je predviđeni budžet mali za takav projekat.

Šef katedre sa istoriju srpskog naroda u srednjem veku beogradskog Filozofskog fakulteta profesor dr Siniša Mišić istakao je da je glavni nedostatak serije nepoznavanje ili namerno izvrtanje istorijskih činjenica.

- Pre svega insistiranje na neistini da je vizantijski car Manojlo gajio neku posebnu ljubav prema Nemanji i da ga je doveo na presto, posle čega ga je nezahvalni srpski veliki župan izdavao. Nemanja kao udeoni knez nije imao ništa manju teritoriju od braće, niti mu je "pravedni Manojlo" zbog toga poklonio Dubočicu kao što je prikazano. Vizantijski car uopšte nije podržao Nemanju posle, današnjim terminom, "državnog udara" koji je izveo protiv braće po izlasku iz tamnice u koju su ga bacili. Naprotiv, on je vojno pomagao njih da svrgnu Nemanju, u čemu nisu uspeli. Istorijski, Nemanja nije bio ni verolomni vizantijski sluga, ni primitivac kao što bi neuki gledalac mogao da zaključi iz serije - zaključuje prof. dr Mišić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online