Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2018.
03:12
D. N. Petrović - Vesti A

Stožer srpskog opstanka

Mada su u Leposaviću skoro svi pogoni odavno zatvoreni (Kristal, Prva petoletka, Hrast, Lola...), a flotacija Kopaonik i rudnici Belo brdo i Crnac rade samo povremeno i sa trećinom raspoloživih kapaciteta, što za posledicu ima veliku nezaposlenost, neizvesnost, težak život i seobe, žitelji ove siromašne varoši na severu Kosova ipak nalaze načina da obnove svoje zapuštene svetinje, grade nove crkve, čuvaju svoju veru, tradiciju i kulturu i podižu spomenike velikanima poreklom iz ovog kraja...

D. N. Petrović
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću sa spomenikom patrijarhu Pavlu

Dijaspora pomaže

U duhovnoj obnovi severnog Kosova veliku pomoć žiteljima Leposavića pružaju Eparhija raško-prizrenska na čelu sa vladikom Teodosijem, Vlada Srbije, srpska dijaspora od Amerike do Australije i Leposavci rasuti širom Srbije... Pomoć povremeno stiže i od braće iz Republike Srpske...

Od 1999. godine, kada su Kfor, Unmik i Euleks "okupirali" Kosovo i Metohiju, žitelji Leposavića uspeli su, predvođeni agilnim čelnicima opštine i ranije vladikom Artemijem, a potom sadašnjim episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, da zajedno sa vernicima, sveštenstvom, monaštvom, kulturnim poslenicima i priložnicima iz cele Srbije i dijaspore izgrade i obnove više crkava i drugih svetinja koje su danas ponos Leposavića i celog severnog Kosova i na kojima bi pozavidele i neke mnogo bogatije sredine u Srbiji.

D. N. Petrović
crkva svetog Jovana u Sočanici

- Crkva je u najtežim trenucima bila i ostala sa nama i uz svoj narod, dok su kolone prognanih Srba južno od Ibra ovuda bežale ispred razjarenih Albanaca, mi smo u Leposaviću gradili i izgradili crkvu Svetog Vasilija Ostroškog koja je sada jedna od najlepših srpskih svetinja ne samo na Kosovu i Metohiji već u celoj Srbiji. Crkva je naš ponos i naše utočište, mesto gde se okupljamo i gde duhovno jačamo i molimo se za opstanak na ovim prostorima - priča Velimir Bojović, bivši predsednik opštine u čije vreme se najviše gradilo.

D. N. Petrović
Najviše uradio: Velimir Bojović

U našoj opštini uporedo su završena još dva velika i lepa manastira kojima se svi ponosimo: Sveti vrači u Vračevu i Sveti Jovan u Sočanici podignuti su, najvećim delom, prilozima ovdašnjih vernika koji su živeli u neizvesnosti i oskudevali u mnogo čemu, ali se za našu crkvu, za "zaboravljene" svetinje i oživljavanje monaškog i crkvenog života, stožera našeg opstanka, uvek nalazilo novca.

Duhovna odbrana

Koliko god se borimo da od Albanaca fizički odbranimo sever Kosova, važna nam je i duhovna odbrana, ovo je uvek bila Srbija i sada je, jer u Leposaviću žive samo Srbi koji za sada, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, vrlo uspešno čuvaju svoj nacionalni identitet, ponosan sam zbog toga - ističe Zlatibor Đorđević iz Leška, predsednik udruženja "Stara Srbija"....

Ponosimo se obnovljenim crkvama Svete Petke u Ulijama, istoimenom svetinjom u Ceraskoj reci, koju u albanskom okruženju sam čuva i obnavlja monah Jovan, obnovom naših svetinja u Lešku, Drenovi, Pridvorici i još nekoliko naselja i sela u našoj opštini - naglašava Bojović.

D. N. Petrović
Pored spomenika Savi Dečancu: Gojko Milivojević (desno)

Odužili se velikanima

Uz pomoć Vlade Srbije u Sočanici smo izgradili Spomen-sobu posvećenu topličkim ustanicima sa severa Kosova, u Lešku smo podigli spomenik heroju sa Solunskog fronta, pukovniku Pavlu Blažariću, a Leposaviću smo postavili bistu vladiki Savi Dečancu, rođenom na ovim prostorima, učesniku Berlinskog kongresa i jednom od najumnijih Srba tog vremena, njegovo ime danas nosi naš Centar za kulturu.

U porti crkve Svetog Vasilija Ostroškog podigli smo spomenik patrijarhu Pavlu koji je decenijama bio naš vladika raško-prizrenski - priča Gojko Milivojević, dugogodišnji direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" i jedan od nosilaca duhovnog i kulturnog preporoda srpskog naroda u opštini Leposavić.

KUD Kopaonik za ponos

Na očuvanju srpskih korena, vere, kulture, običaja i narodne nošnje puno radi KUD Kopaonik iz Leposavića na čelu sa umetničkim rukovodiocem Đorđem Lakušićem, koji okuplja nekoliko stotina mladih i stiže u sve krajeve sveta... Mada dolazi iz male i siromašne sredine na "okupiranom" Kosovu, ovo kulturno-umetničko društvo jedno je od najboljih u Srbiji.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online