Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
03:11
M. Đorđević - Vesti A

Besmrtna kraljica estrade (5): Holivud na moravski način

Pesma "Šta će mi život" i uloga u humorističkoj seriji TV Beograd "Ljubav na seoski način" iz 1970. godine, gde Silvana Armenulić glumi pevačicu Radu i peva četiri hita koje joj je napisao Toma Zdravković, vinuli su je na vrh estrade.

youtube
Scena iz hit serije: Sa Ratkom Sarićem, popularnim deda Paunom

A ona je uspeh tumačila time što svaki stih i lično duboko preživljava. Jugoton je 1970. ploču na kojima su se našle i pesme "Šta će mi život", "Srećo moja" i "Ja nemam pravo nikoga da volim" objavio u rekordnih 300.000 primeraka.

Zbog hitova iz serije "Ljubav na seoski način" fabrika ploča je radila u tri smene. Tu peva i Silvana, u duetu sa glavnim glumcem Draganom Zarićem, popularnim Miloradom. U Domu sindikata u Beogradu traži se karta više da bi se videli junaci serije - deda Paun, Milorad, Živka, Laza i Lazinica. I, naravno, Silvana.

Psihologija žene

U brojnim intervjuima Silvana se trudila da njena ličnost odgovara predstavi koju je javnost imala o zvezdama.

- Pitate me kako ja zamišljam damu? - odgovarala je novinarki. - Pa, dama mora da bude kompletna ličnost. Da bude obrazovana, lepo odevena, da ima lep rečnik, da zna da se ponaša i pred sobom i pred drugima. Šta meni nedostaje? Smatram da umem i da se obučem, da znam sebe da postavim na pravo mesto, da umem da odaberem pesmu, da nisam glupa. Ne znam da li sam kompletna. Ja i dalje radim na svom obrazovanju. Učim jezike. Služim se sada nemačkim i engleskim. Rekla sam da dosta čitam. Imam veliku biblioteku. Zanima me psihologija. Posebno psihologija žene...

Bračne ponude preko pošte

U pismima koje je primala Silvani su neki obožavaoci tražili samo sliku, drugi najnoviju ploču ili savet kako da postanu pevači, treći su joj nudili tekstove za nove pesme. Nekoliko je molilo i za novac. Jedna devojka je htela da joj Silvana pošalje šminku koju koristi, jer želi da bude lepa kao ona ili haljinu koju je nosila na nedavnom koncertu u njenom gradu. Bilo je i nekoliko bračnih ponuda! Obožavateljka iz Kraljeva joj je nudila da se posestrime, a druga joj je za rođendan poslala paket s nekoliko šustikli i kristalnom vazom.

Novokomponovana narodna muzika je početkom 70-ih imala premoć na estradi, njoj su, da bi opstali, morali da se priklone čak pevači izvorne muzike, kao što su Nada Mamula i Beba Selimović. "Narodnjaci" su imali svoju prvu postavu: Lepa, Silvana, Kvaka, Tozovac, Toma. Oni su pevali probrane pesme koje su odmah dostizale "zlatni" tiraž, 100.000 prodatih primeraka. Dnevni i nedeljni listovi živeli su od njihovih dogodovština. Kada bi afere i skandali presušili, izmišljani su novi. Silvana im je bila omiljena meta. Kada se, tako, u novogodišnjem programu beogradske televizije pojavila u kupaćem kostimu, publika joj je to strašno zamerila.

- Ne znam zašto moja publika kaže da sam se razgolitila kad sam imala pristojan kupaći kostim i dugi plašt? - pitala se Silvana.

- Istina, ja sam se oko te numere bunila, ali mi je reditelj Dejan Karaklajić objasnio da je to "Holivud na moravski način", a ja sam morala da izigravam Ester Vilijams koja skače u bazen. Plakala sam i govorila da neću da plivam, ali su mi ljudi sa Televizije rekli da su za tu moju numeru dali 13 miliona dinara i da ne mogu da odustanem. Čak sam se i zamerila sa kostimografom Biljanom Dragović. Došla sam u sukob s njom, jer nisam mogla da se pomirim da od mene pravi karikaturu. Spakovala sam se i krenula kući. Biljana je otišla reditelju i rekla da sa mnom ne može da nađe zajednički jezik. Ja sam plakala. Plivala u suzama. Tešili su me Lepa Lukić, Tozovac. Govorili su mi da baš lepo izgledam. Na kraju sam se pomirila i rekla da hoću da snimim tu numeru, ali da tražim drugi plašt, a ne do kolena kako su oni zamislili i da neću da plivam!

I narod se zabavljao životom svoje ljubimice, koja je stalno bila na vetrometini od koje nije uspevala da pobegne, ma koliko da je to iskreno želela.

Na sudu zbog suparnice

Početkom leta 1971. godine u crnim hronikama beogradskih dnevnika osvanuli su naslovi: "Silvana Armenulić istukla suparnicu!", "Krivični postupak protiv Silvane Armenulić".

Poštanska službenica L. J. iz Beograda, kojoj je navodno popularna pevačica "nanela teške telesne povrede", tužila ju je sudu. Slučaj je ostao u okvirima istražnog postupka, koji bi prema zakonu trebalo da ostane van domašaja javnosti. Ipak, štampa se utrkivala u senzacionalističkim naslovima: "Silvana ne priznaje", "Silvana nevina, suparnica prebijena", "Silvana nežnog grla, teške ruke". Kasnije su novine tumačile da su joj mnogi zamerali što je "svoj privatni život iznela na tapet dana, što se sa svojim suparnicama i obožavateljkama svog muža svađala preko novina". - Da li ste i svoju nevolju hteli da iskoristite za reklamu, da ganete publiku? - bez uvijanja su je propitivali novinari, a Silvana se branila da su drugi počeli da čačkaju po njenom životu, duboko svesna toga da će teško uspeti da sopstveni život zadrži u svom domu.

Jedan dan sa zvezdom

Broj "Praktične žene" iz 1970. sa intervjuom "Od jutra do večeri sa Silvanom Armenulić" doslovno je razgrabljen. Jugosloveni su žudeli da saznaju kako izgleda dan sa omiljenom zvezdom.
- Gotovo uvek kasno legnem, mada ne mogu sebi da dozvolim jutarnja izležavanja. Jer, više sam van kuće nego u kući. Radmilo i ja ovaj jutarnji mir uz kafu koristimo da pretresemo sve ono što se dogodilo dok sam bila odsutna i da napravimo plan za ceo dan - pričala je ona. Na pisaćem stolu očekuje je hrpa pisama iz svih krajeva zemlje:
Županje, Ohrida, Kikinde, Dervente, Poreča, Sombora, Markovca, Prizrena, Murske Sobote, Požarevca, iz inostranstva.
- Sva pisma uvek pročitam, ali na njih lično ne odgovaram. Sekretarica mog kluba odgovara na moju celokupnu poštu.
Silvana kao da nema vremena za odmor. Preko dana gotovo nikad ne spava. Ponekad nešto pročita. Najradije Hemingveja. Redovno pregleda modne časopise. O oblačenju strogo vodi računa.
- Vrlo malo se krećem. Kad sam na turneji, časove i časove provodim u kolima, a i kad sam u Beogradu ne krećem se dovoljno i zato sam odskora počela da se bavim i tenisom. Priznajem, to je zasluga moga muža... Jedanput nedeljno mi dolazi i maserka. Inače, sama se friziram, jedino kod frizera odlazim kad se farbam. Ja stvarno malo vremena posvećujem svom ulepšavanju, dvadeset minuta najviše. Vrlo malo se šminkam, uglavnom puder, malo senke i to je sve...
Silvana, saznalo se, ne propušta Dnevnik TV Beograd, a ni humorističke emisije.
- Pošto sam najčešće premorena tada se opustim i odmorim. Uveče vrlo retko izlazimo. Više volim da sa ćerkicom posedim ili da se sa svekrvom dogovorim o kućnim poslovima, jer ja sam ipak mnogo odsutna od kuće. Najviše volim kad nam uveče u goste dođu prijatelji. Volim ulogu domaćice, volim da primam goste...

SUTRA - Besmrtna kraljica estrade (6): Partijska hajka na "Jugu"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online