Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.04.2018.
18:50
Jelena Jovanović - Vesti A

Čips od kiselog mleka

Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani, konstatovao je Džordž Bernard Šo, čuveni irski književnik. Kulinari, ma koliko samoljubivi bili, slažu se u jednom - u kutlači se krije okean strasti. O tome da je kulinarstvo umetnost, ali i nauka, za "Vesti" priča Aleksa Sušić, mladi kuvar iz Beograda.

J. Jovanović
Svaki obrok novi eksperiment: Aleksa Sušić

- Za kuvanje je potreban dar. Ali i pored talenta, za pripremu jela su neophodni veština, znanje i trud. Gastronomija zahteva poznavanje hemije, fizike, biologije... Kad sve to savladate, dodate malo mašte i eto specijaliteta.

Aleksa ima devetnaest godina, a dok je išao u srednju školu, zanat je krčkao u raznim restoranima.

Lična arhiva

- Kuhinja je moje omiljeno mesto od malih nogu. Još u vrtiću sam znao da ću se time baviti u životu. Za mene su lonci i tanjiri izvor sreće. Trenutno radim u češkom pabu, ali planiram da jednog dana otvorim svoj restoran - kaže naš sagovornik.

Član je Junior šef kluba, koji je pre dve godine predstavljao Srbiju na Olimpijadi kulinarstva u Nemačkoj. Tada je njegov tim osvojio treće mesto, odnosno bronzu. Veoma je ponosan na svoje uspehe, a uveren je da će ih tek biti i da je ovo samo početak karijere.

- Kada su u detinjstvu vaše igračke šerpe, tiganji, brašno, ulje i kalupi za kolače, onda sledite svoje srce i trudite se da što više naučite. Moje odrastanje je bilo drugačije, bio sam glavni u kujni. Jednostavno, rođen sam za varjaču - priča Aleksa.

Aleksini specijaliteti su čudne mešavine dobro poznatih ukusa i neobičnih sastojaka. On pravi pasulj sa listovima mente i jestive sunđere od kafe! Meso sa roštilja kombinuje sa italijanskom pastom. Nema određeni plan kada se nađe za šporetom.

- Nikada ne razmišljam unapred šta ću spremiti. Pogledam šta ima od namirnica i krenem. U tome je čar. Pustiti mašti na volju. Na policama uvek imamo nešto što može da se iskoristi i to je dovoljno.

Zanat se krade očima

Ističe da je u ovom poslu važno da ne postoji sujeta, a da se zanat krade očima.
- Od mame sam naučio osnovne stvari. Pokazala mi je kako da spremim naša tradicionalna jela po dobrim starim receptima, ali ja sam želeo više od toga. Tada je počela moja avantura puna eksperimenata. Volim da spajam nespojivo - objašnjava.

Interesuje se za molekularnu gastronomiju, a našim čitaocima je opisao svoj prvi susret s ovom neobičnom naukom.

- Umetnost je sve što ne razumemo, a molekularna kuhinja to i dokazuje. Zamislite da obične sarmice sa listinom i kiselim mlekom izgube svoj standardni oblik i teksturu, a zadrže ukus. Napraviti želatinastu smesu sa ukusom sarme, a od kiselog mleka koji bi se servirao kao prilog stvoriti čips. Zadivljujuće, zar ne? - zaključuje mladi kuvar.

RECEPT

Zapečena piletina sa muskantnim orahom

Potrebno: 600 g pilećeg filea, 400 g karfiola, 150 g putera, 150 g brašna, pola litra mleka, 300 g kačkavalja, 250 ml neutralne pavlake, so, biber, muskatni orah, kari.
Priprema: Karfiol skuvati u slanoj vodi te dodati malo soda bikarbone da sačuva boju. Piletinu iseći na kocke, začiniti solju, biberom i karijem, zatim grilovati. Otopiti puter, pa sipati brašno i mleko. Dobijeni sos začiniti po ukusu i dodati sitno iseckan kačkavalj, neutralnu pavlaku i muskatni orah. U pleh poređati piletinu, karfiol i preliti sosom. Jelo peći oko pola sata.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online