Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
00:22
M. Đorđević - Vesti A

Besmrtna kraljica estrade (9): Rivalstvo sa Lepom

Novinarima je naročito zadovoljstvo bilo da se bave sukobima između velikih zvezda, pa tako i između dve najpoznatije pevačice narodne muzike Silvane Armenulić i Lepe Lukić.

youtube.com/TV DUGA PLUS
Zamerali joj dekolte: Silvana Armenulić

Profesionalnog rivalstva je između njih dve bilo, ali ga je štampa godinama još više gojila, proglašavajući čas jednu, čas drugu najpopularnijom, najelegantnijom. Kada je Silvana isticala da se nikad na dva koncerta nije pojavila u istoj haljini, Lepa je stotinak svojih večernjih haljina okačila po drveću i slikala se kraj njih za novine.

Katkad su jedna drugoj preko novina upućivale oštre opaske, koje su se odnosile ili na Silvanin duboki dekolte ili na Lepine "vruće" pantalonice.

Dve muzičke struje

Lepa i Silvana su radile za Beogradsku estradu, u kojoj je Lepa ostala do gašenja, dok je Silvana posle samo dve godine rada sa ovim državnim menadžerom odlučila da krene sopstvenim putem i da sama ugovara svoje koncerte.

Kasnije su se dve "konkurentkinje" a zapravo prijateljice, često posećivale i susretale na koncertima i festivalima. Pripadale su dvema muzičkim strujama koje su same stvorile različitim interpretacijama narodnih pesama.

Silvanina se oslanjala na najbolje tradicije nekadašnjeg kafanskog pevanja, pa su njene pesme dobijale izvestan varoški prizvuk. Lepin način pevanja je ostao je u okvirima šumadijske seoske tradicije.

Silvana Armenulić je oprezno tragala za novim pesmama, govoreći da joj je lakše da oceni šta nije, a ne šta jeste za nju.

Ko to laže

Razgledajući fotografije svoje supruge posle njene pogibije, Radmilo Armenulić je novinaru Radio TV Revije, koja je najviše pisala o pevačici, pokazao jednu fotografiju Silvane i Lepe Lukić. Na poleđini se vidi Silvanin rukopis: "Ko kaže da se nas dve mrzimo?"

- Odbila sam nekoliko desetina kompozicija u kojima se pominje moje dete, ćerka Gordana. Kompozitori misle, voli svoju Gordanu, primiće pesmu. A upravo je obratno. Neću da trgujem roditeljskim osećanjima, neću da opterećujem svoje dete. Ne prodajem ćerku...

Na nagovor supruga Radmila, početkom leta 1973. godine Silvana je u duetu sa starim prijateljem Predragom - Cunetom Gojkovićem snimila singl sa dve izvorne narodne pesme: "Gde si da si, moj golube" i "Kad u jesen lišće žuti".

Potom je pripremala nove pesme: "Sama sam" pevača i kompozitora Hašima Kučuka Hokija, kao i "Ciganine, sviraj, sviraj" Dragana Živkovića Tozovca. Nju je već bila snimila njena sestra Mirjana, ali se Silvani pesma jako dopala. Aranžman, kao i za prethodnu ploču, radio je Božidar - Boki Milošević, čiji ju je orkestar i pratio. Prvi tiraž Jugoton je prodao za samo nekoliko dana. Pesme se vrte na radiju i televiziji.

"Ciganine, sviraj, sviraj" koja je prošla osrednje na Mirjaninoj ploči, u Silvaninom, bržem aranžmanu, postala je hit. Hokijeva pesma takođe.

Silvana je Hokija upoznala još 1969. godine, kada je dugokosi mladić pevao u kafani Romanija u Sarajevu, u orkestru Ismeta Alajbegovića Šerbe, onog istog muzičara koji je otkrio i Silvanu.

Hoki za mikrofonom nije mogao da sakrije uzbuđenje. U početku mu je glas malo podrhtavao, ali je posle nekoliko trenutaka pevao kao nikada do tada. Potom ih je Šerbo upoznao.

- Od tada smo nerazdvojni prijatelji - pričao je Hoki.

- Ona mi je pomogla da snimim prvu ploču za Jugoton. Bila je to pesma "Nema te više, Alija" Dragana Tokovića. Posle toga, sve je krenulo...

Najveće uspehe Hašim Kučuk je počeo da niže kada je Silvanina popularnost bila na zenitu. Na festivalu Ilidža 71 dobio je drugu nagradu sa pesmom "Tugo, moja tugo" Damjana Babića. Pre izlaska na binu sigurnost mu je ulila upravo njegova najbolja drugarica.

Narodnjak s dugom kosom

Organizatori su, naime, bili sumnjičavi prema narodnjaku sa dugom kosom. Bojali su se da ga ne ismeje publika, pa su i Hokija zarazili svojim strahom.

- Budi hrabar - govorila mu je Silvana.

- Ti si jedini dugokos. To je čak originalno. Videćeš, prihvatiće publika. Kad-tad ova moda ima da zahvati i narodnjake!

Kada je videla Hokija, publika nije mogla da prestane da se smeje. Nije bilo šanse da počne da peva.

- Skidaj tu vlasulju - dobacivali su mu iz publike. Hoki je stegao zube i kad se masa koliko-toliko utišala, zapevao je. Svi su zaćutali i slušali, a na kraju se prolomio frenetičan aplauz.

- Bravo čupavi! - čule su se ovacije.

Silvanine proročanske reči obistinile su se ne samo te večeri na Ilidži, nego i u decenijama koje su dolazile. Iste godine Hoki i Silvana su se borili rame uz rame u Kupu pevača zabavne i narodne muzike. Publika je prihvatila čupavca koji pesmom "Pijem da je zaboravim" osvaja prvo mesto.

Za dlaku izbegla smrt

Sticajem okolnosti Lepa Lukić je za dlaku izbegla smrt sa Silvanom.

- Sva se naježim kada se danas setim toga - pričala je Lepa Lukić.

- Nekoliko dana pre tragedije, Silvana i ja srele smo se slučajno na Čuburi u jednom bifeu. Ja sam čekala na red kod frizera, a Silvana je ugrađivala radio u svoj novi automobil.- Znaš, idem u subotu u Požarevac, na koncert - govorila joj je Silvana.

- Zar tebe nisu pozvali? Prenosi televizija.

- Jesu, ali umorna sam, ne znam da li da idem - Lepa Lukić je bila neodlučna.

- Toliko sam imala koncerata za Beogradsku estradu, tako da bi to bila jedna jedina prilika da se malo odmorim.

- Hajde, Lepava - navaljivala je Silvana. - Kupila sam novi automobil. Idemo zajedno i vraćamo se sutradan uveče, u nedelju. Eto, ugrađujem i radio. Biće strašan, videćeš... To je novi ford granada, poslednji model...

Lepoj kao da nešto nije davalo mira. Nije joj se išlo.

- Znaš, Silvana, idem do majke u Miločaj i tamo ću da odlučim da li da skoknem do Požarevca.

Nemam nikakvu obavezu, nisam potpisala ugovor. Ako dođem, onda ćemo se vratiti zajedno u Beograd. Lepa nije otišla u Požarevac. Kasnije je Lepa Lukić često isticala da ne ume da vozi, i da se veoma plaši automobila, ali je i pričala o Silvaninim vozačkim sposobnostima:

- Bila je dobar vozač, kao muškarac, i nije se plašila. I posle mnogih udesa, hrabro je sedala za volan. Da je ona vozila one tragične noći sigurno joj se ne bi ništa dogodilo...

I Radmilo je ponekad brinuo za Silvanu. Znao je da ona vozi izuzetno brzo, agresivno, da obožava da je za volanom i da se često umara.

- Ipak, verujem, da je ona bila za volanom one večeri, sigurno bi se izvukla. Godinama je vozila, imala je i nekoliko udesa, ali je umela da se snađe - govorio je njen suprug.

 

 

 

SUTRA - Besmrtna kraljica estrade (10): Strepela je od života

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online