Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2018.
21:11
Z. Marjanović - Vesti A

Spomenik keruši Kasandri

Vest u zapadnom svetu da je neko podigao spomenik svom kućnom ljubimcu sigurno ne bi izazvala posebnu pažnju, ali ako se ima na umu da je reč o događaju u Srbiji, u selu Brđani kod Valjeva, a uz to da je domaćin Momčilo Moma Ćirić, povratnik iz Švedske, gde je radio 52 godine kao ugostitelj, kameno obeležje podigao seoskom kučetu, onda je, mišljenje je Mominih komšija, vredna pomena i poštovanja. Taj i takav gest, zapravo, govori više o Momčilu Ćiriću kao čoveku od reči nego o Kasandri, psu koji se u kući Ćirića ne zaboravlja.

Z. Marjanović
Održao reč: Momčilo Ćirić

- Mnogi misle da je Kasandra bio pas neke plemenite pasmine, a nije. Bilo je obično seosko, ostavljeno tek progledalo kučence koje sam pronašao pored puta i doneo kući, a ime je dobila prema televizijskoj seriji koja je tada bila popularna. Kako je rasla, Kasandra nam je sve više bila draža i na nju smo gledali kao na člana porodice. Bila je pametna, uvek nas je dočekivala i ispraćala kada smo dolazili u Srbiju, ili odlazili u Švedsku gde smo dugo živeli i znala je zajedno sa nama i da se raduje i da tuguje kada su bile takve prilike. Jednostavno, Kasandra je bila obično seosko kuče, ali veoma pametno, koje smo obožavali i koje nam je uzvraćalo tako što je bilo verno i umiljato - priča Momčilo kako je Kasandra ušla u život njihove porodice i tu ostala do kraja života.

Momčilo Ćirić je sa svojom porodicom radni vek proveo u Švedskoj. Godinama je držao restoran u samoj zgradi švedskog parlamenta u Stokholmu gde je imao čast da poslužuje krunisane glave, najznačajnije svetske političare među kojima i libijskog predsednika Gadafija, brojne državne delegacije, sve osim Josipa Broza Tita i Džordža Buša, koji su imali svoje rezidencije.

Z. Marjanović
Seoska znamenitost

Kako kaže za "Vesti", nikada nije zaboravio svoje rodno selo gde ga je uvek na kapiji sačekivala Kasandra, koja je ponekad bila i dodatni razlog da bar na kratko dođe u zavičaj.

- Kasandra, to najobičnije seosko kuče, bila nam je kao deo porodice zbog čega sam, kad je pre 19 godina uginula, dao reč da ću joj podići spomenik u znak zahvalnosti za vernost i njenu dobrotu. Obećanje sam ispunio i podigao sam joj pravi spomenik sa slikom, uprkos tome što kamenoresci iz Kamenice bili u čudu i nisu bili baš radi da prihvate posao. Međutim, na kraju je bilo onako kako sam obećao da će biti i Kasandra je prvi pas u Srbiji koji je dobio obeležje za vekove - objašnjava Momčilo koji je u svom naumu imao podršku porodice.

Meštani sela Brđani, među kojima je i Marko Marinković, uglavnom s odobravanjem govore o Momčilovom načinu da se oduži vernom psu. Jer, kako kažu, ima i onih koji ni roditeljima nisu podigli spomenik, a Moma je kao osećajan čovek obeležje podigao vernom psu.

Bombone za đake

- I moji ukućani i ja često posećujemo spomenik u našem dvorištu gde je Kasandra sahranjena, ali nismo jedini. Spomenik obilaze i đaci iz seoske škole i predškolci gde im učiteljice i vaspitačice na najlepši način govore o ljubavi čoveka i psa. Iz tog razloga, stalno kupujem po kilogram-dva bombona, koje ostavljam pored spomenika kako bi se deca poslužila i ubeđen sam da učiteljice i vaspitačice ispravno postupaju jer je ovo primer očigledne nastave koja će mališane podstaći da u životu koji je pred njima postanu bolji ljudi - ističe za "Vesti" Momčilo Moma Ćirić od kojeg se ne odvaja Baltik, pas ljubimac koji je zamenio vernu Kasandru.













 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online