Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
11:33
Vestionline, Tanjug A

Ministri prosvete regiona u Beogradu o digitalizaciji

Ministri prosvete regiona okupili su se danas u Beogradu da bi usaglasili preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog šistema kao dela strategije unapređenja obrazovanja Zapadnog Balkana u budućem periodu.

pixabay.com
Na jačanju informatičke pismenosti radilo se i kroz uvođenje specijalizovanih odeljenja za informatiku

Zaključci o prevazilaženju digitalnog jkaza u obrazovnom sistemu regiona biće predstavljeni 10. jula na samitu za Zapadni Balkan u Londonu u okviru Berlinskog procesa, koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem poboljšanja saradnje među zemljama Zapadnog balkana i bolje pripreme za punopravno članstvo u EU.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević rekao je na otvaranju skupa da se digitalna transformacija obrazovnog sistema u Srbiji radi na svim nivoima i da su za godinu dana postignuti dobri rezultati.

On je naglasio da je prošle godine uvedena informatika kao obavezan predmet u škole, da su sve škole u Srbiji podignute na AMRES mrežu(Akademska mreža SRbije, da je nabavljena nova oprema za škole i da se radi na edukaciji nastavnika.

- Uspeli smo više od trećine škola da podignemo na elektronski dnevnik što govori da su te škole već potpuno digitalno obučene. Cilj je da kada obučimo nastavnike oni to dalje rade po školskim upravama - naglasio je Šarčević.

Kako kaže, na jačanju informatičke pismenosti radilo se i kroz uvođenje specijalizovanih odeljenja za informatiku, ali i povećanjem kvota na fakultetima koji imaju informatičke smerove.

- Pilot projekat je pokazao da prošle godine gimnazije nisu bile spremne za informatička odeljenja. Pustio sam da bude formirano samo osam odeljenja. Pokazalo se da je to bila dobra strategija. Napravili smo dobre pripreme i ove godine 1.303 učenika je položilo prijemni iz matematike za informatička odeljenja - naglasio je Šarčević.

Što se tiče fakulteta, podseća, da se proširuju kapaciteti FON-a, da se projektuje nova zgrada na Novom Beogradu koja će biti pod okriljem ETF-a, da su u toku pregovori sa vojskom da se opredele prazne kasarne u Nišu i Novom Sadu, a sve u cilju podizanja informatičke pismenosti.

- Promenili smo Zakon o udžbenicima kako bi omogućili da digitalni udžbenici mogu da se koriste već od naredne školske godine. najviše ih ima za peti razresd i to iz svih predmeta - istorije, geografije, biologije - naglasio je ministar.

Evropska komisija procenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtevati digitalne veštine, a da trenutno 47 odsto stanovništva EU nema adekvatno znanje iz ove oblasti. 
Ministar prosvete kantona Sarajevo Elvir Kazazović kaže da se u tom kantonu radi puno na edukaciji učenika i nastavnika, jer su shvatili da veliki broj nastavnika nema informatičkih komentencija.

- Uveli smo informatiku od najnižih odeljenja, radimo edukaciju učitelja i nastavnika i mislim da nam ide dobro - kaže Kazazović i dodaje da su sve škole u kantonu Sarajevo pokrivene internetom i da ove godine uvode elektronski dnevnik u sve škole.
Ministar Crne Gore Damir Šehović naglasio je da je ta zemlja prethodne dve godine krenula u sveobuhvatnu refiormu obrazovanja, uključujući sve nivoe obrazovanja.

- Sastavnio deo svega toga mora biti primena digitalnih tehnologija. Pokrivenost škola internetom je dobra i tu nemamo problema. Problem je u promeni svesti kod ljudi - naglasio je Šehović.

On je dodao da se mora menjati svest kod nastavnika i dece da inforamcione tehnologije i njihova primena nisu nešto što se parcijalno uči  već se moraju primenjivati na svim predmetima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online