Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2018.
00:55
Đ. Janković - Vesti A

Obalu Drine zamenio okeanom

Pokušao je Aleksandar Tursunović iz Loznice da nađe zaposlenje u Vukovom kraju, bavio se telefonima, kompjuterima, otvarao privatan biznis, borio se, ali nije išlo. Onda je čuo za posao na kruzerima i rešio da se javi. Ispostavilo se da je učinio pravi potez. Zaposlio se na kruzeru i jednim udarcem ispunio sebi dve želje: da radi i da istovremeno putuje svetom, o čemu je maštao od detinjstva.

Lična arhiva
Plivanje sa ražama: Aleksandrov selfi na Antigvi

Život je najnepredvidiviji režiser, pa je tako Aleksandar dospeo na brod "Karipska princeza" gde je sedam meseci radio kao tehničko osoblje na scenskoj i tehničkoj pripremi za održavanje raznih predstava. Obalu Drine zamenio je morem i okeanom, a svoju kuću plovećom grdosijom dugačkom oko 300, širokom skoro 50 metara, sa 19 paluba, 1.200 članova posade i više od 3.500 putnika.

Nezaboravno iskustvo

- Prvi susret sa brodom bio je zapanjujući, mada sam njegove gabarite već bio saznao putem interneta. Ukrcao sam se u francuskoj luci Avr i krenuo na put. Trebalo mi je vremena da upoznam brod i naviknem se na novi život, ali sam se brzo snašao. Tokom sedam meseci oplovio sam 20 država i posetio tridesetak gradova, što je nešto o čemu sam samo mogao sanjati - priča Aleksandar.

On je ranije znao maršrutu plovidbe, a kao neko ko voli da čita i istražuje dobro je proučio gde se nalazi kakva znamenitost koju vredi posetiti. Nastojao je da što više stvari vidi i u tome uspeo. Tako su đonovi njegovih cipela sakupljali prašinu sa mesta o kojima je kao dete čitao ili ih gledao samo na televiziji.

Prvo je Veliku Britaniju oplovio desetak puta, pa je tako stigao u Englesku, Severnu Irsku, Škotsku, pa i Irsku. Koračao je ulicama Sautemptona, Edinburga, Belfasta, Glazgova, svraćao na Orkni ostrva. Prešao je desetak puta kanal Lamanš, a posle tri meseca te rute "spustio" se do Lisabona odakle je prešao Atlantik. Stigao je u Port Everglejds na Floridi i narednih 120 dana obilazio Karibe, centralnu i Južnu Ameriku. U skladu sa turom posetio je Kolumbiju, Panamu, Kostariku, a onda i Karipska ostrva, Sent Tomas, Arubu, Sent Kits, Boner, Jamajku, Trinidad i Tobago, Kajmanska ostrva, Antigvu, Barbados, Martinik, Kurasao... Bilo je to, kako kaže, nezaboravno iskustvo.

- Kao dete čitaš i slušaš priče o čudovištu iz Loh Nesa i onda stvarno dođeš tamo i dodirneš vodu tog škotskog jezera. Gledaš emisije o mističnom praistorijskom spomeniku Stounhendž, a onda hodaš oko njega. Pa, ima li šta bolje? Po Karipskim ostrvima sam se navozao biciklom, tamo na dva točka može mnogo više da se obiđe i vidi, pa sam to maksimalno koristio. Istraživao sam plaže Barbadosa, Martinika i Bonera, a do ugašenog vulkana na ostrvu Sent Kits došao prugom uskog koloseka, kao što je naša Šarganska osmica. Doživeo sam da na Antigvi plivam i ronim sa ražama - priča Lozničanin koji je, pored uspomena, doneo i mnoštvo fotografija.

Upoznao mnogo ljudi

Osim što je video svet, Aleksandar je upoznao mnogo ljudi iz svih krajeva planete, budući da na kruzeru rade pripadnici više od 40 nacija, pa je stekao prijatelje iz Brazila, Južnoafričke Republike, SAD, Kanade, Filipina, Engleske... Prema njegovim rečima, u kompaniji u kojoj radi ceni se i nagrađuje rad. Postoji i briga o zaposlenom, a ko želi da radi može i da napreduje. Ovih dana, posle kraćeg boravka u zavičaju, gde je u društvu supruge i tri ćerke napunio baterije, otisnuo se na novo putovanje. Sada plovi po Baltičkom moru, a u planu mu je da poseti Dansku, Švedsku, Norvešku, Nemačku, Estoniju, Rusiju. Posle toga će ponovo preći okean i malo prošvrljati ulicama Njujorka.

Dinamičan posao

Mladi Lozničanin kaže da je posao na kruzeru veoma dinamičan.
- Dnevno ima po dva ili tri programa, a nastupaju razni pevači, bendovi, muzičari, mađioničari. Najčešće su na sceni izvođeni mjuzikli, što je poseban događaj. Brod uglavnom plovi noću i svakog drugog dana je u novoj luci, tako da vreme brzo prolazi. Mnogo je novih utisaka i nema vremena za razmišljanje o kući - kaže Aleksandar Tursunović.

- Za ljude, pre svega mlade, koji hoće da rade, znaju dobro engleski, a ujedno vole putovanja i upoznavanje novih osoba, ovo je idealan posao. Pruža neverovatnu mogućnost da zaradiš i obiđeš mesta koja poseti retko ko, posebno iz Srbije. Osim toga, čovek bude bogatiji za toliko lepih slika i događaja, a to je neprocenjivo - zaključuje Aleksandar Tursunović.

Pamti Liverpul

Aleksandar posebno pamti posetu Liverpulu.

- Iskoristio sam boravak u tom gradu da posetim Kavern klub, u kojem su karijeru započeli legendarni Bitlsi. U Belfastu sam bio u muzeju posvećenom Titaniku, kao i u brodogradilištu u kojem je brod sagrađen. Poseban utisak je poseta Lisabonu, koji je neverovatno lep grad. Putovao sam čuvenim dabldekerima, engleskom i škotskom železnicom - priseća se Tursunović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online