Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
15:58
Radio Slobodna Evropa A

Rusi u Srbiji: "Ne želimo natrag u Rusiju. Znate zašto?"

Prema podacima ruske agencije za statistiku Rostat, nakon početka rata u Ukrajini 2014. u Srbiju se tokom dve godine doselilo ukupno 2.080 državljana Rusije. Među njima je i četvoročlana porodica Onoprijev, koja se doselila u Staru Pazovu nadomak Beograda, piše RSE.

pixabay.com
 

Kako kažu za Radio Slobodna Evropa, u Srbiju su došli iz Rostova na Donu, grada koji se nalazi na 50 kilometara od istočne granice Ukrajine. Preselili su se 2014. godine, nakon početka oružanih sukoba u Donjecku i Lugansku, jer se, kako sami kažu, u Rusiji više nisu osećali sigurno. 

Prema rečima Andreja i Ivete, najveća prepreka za spokojan život u Rostovu je visok stepen kriminala, zbog kojeg svoju decu nikada nisu smeli da puštaju da bilo gde idu sami. 

- Visoki stepen kriminala je tamo, razumete. Mogu te kidnapovati, mogu te prebiti, mogu te silovati itd... U medijima i novinama stalno piše ubistva, ubistva - kaže Andrej Onoprijev. 

Pored kriminala, Onoprijevi su brinuli zbog blizine rata u Ukrajini i opasnosti da njihovi sinovi odu u rusku vojsku a potom budu regrutovani. 

- Jedna prijateljica mi kaže: "Slušaj, uradi bilo šta da ovo izbegneš. Jedva sam preživela ovu jednu godinu i sva sam posedela." Ne daj bože. Druga prijateljica je skoro izgubila sina - navela je Iveta Osher. 

Andrej Onoprijev pokrenuo je svoj blog, na kome je redovno kačio fotografije života u Rostovu na Donu, snimke ratnih konvoja sa oklopnim vozilima i municijom i siromaštva u kojem žive stanovnici Rostova. 

- Sada je u toku rat u Siriji. Kada zemlja troši novac za ratove onda život postaje sve teži i teži za stanovnike. Njena majka na primer prima penziju od negde oko sto dolara. I mora ona da preživi sa tom penzijom! To je jako teško.

Njegova žena Iveta dodaje da penzija njene majke nije dovoljna da plati vodu, struju i ostalo i da je zbog toga primorana da radi iako ima preko 70 godina. 

Za Srbiju su čuli preko prijatelja i dva puta su je posetili pre nego što su se doselili u Staru Pazovu 2015. godine, gde i sada žive. Na odluku da se presele najviše je uticala činjenica da u Srbiji lako mogu da dobiju privremenu boravišnu dozvolu ukoliko kupe nekretninu. 

Da je i život u Srbiji nesavršen saznali su iy iskustva, kada su se susreli sa birokratskim poteškoćama prilikom otvaranja restorana srpsko-ruske kuhinje, od kojeg su planirali da žive. Međutim i pored ovih poteškoća, Onoprijevi sami ističu da ipak žele da odbace rusko državljanstvo i postanu punopravni građani Srbije. 

- A znate zašto? Zato što vi sa svojim pasošem možete da putujete bez viza, recimo, u Grčku, u Nemačku, u Francusku, u Italiju, ja maštam da posetim Italiju, a nama s ruskim pasošima potrebna je viza za putovanje u šengenski prostor - kaže Iveta i izričito ponavlja: "Neću u Rusiju!"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online