Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.07.2018.
00:23
D. Dekić - Vesti A

Beda ubija očajnike

Beda u Srbiji gotovo svakodnevno odnosi živote. Osiromašeni i nemoćni ljudi podižu ruku na sebe, jer samoubistvo vide vide kao jedini izlaz iz lavirinta besparice, neplaćenih računa, nemogućnosti da porodici obezbede noramalan život...

pixabay.com
 

- Ne mogu više da izdržim, deca mi gladuju - bile su poslednje reči Miroslava Stojanovića (44) koji je izbegao s Kosova u selo Jelašnica, kod Niša oca četvoro dece koji se ubio insekticidom etiolom, jer nije mogao da plati dug za struju od 22.000 dinara (186 evra).

On i supruga živeli su od socijalne pomoći koja je 19.000, sa četvoro dece starosti od sedam do 12 godina, koja idu u školu. 

Beznađe tinejdžera

Život sebi, neretko zbog besparice, oduzimaju i mladi. Stefan Simić, rođen i odrastao bez struje u trošnoj oronuloj kući u kojoj je živeo sa majkom u blizini Ade, obesio se. Rodbina kaže da nije mogao da krene u treći razred kuvarske škole, jer nije imao para da kupi kartu za prevoz do Bečeja. Više tinejdžera se prošle godine ubilo iz pištolja, stavljajući sebi omču oko vrata ili skokom sa solitera, a 2015. se dečak u Lopušnji kod Vlasotinca ubio na rođendanu svog druga.

- Miroslav je s vremena na vreme radio na građevini, ali nam nije bilo dovoljno da preživimo. Kuću smo dobili pre dve godine, ali u nju je trebalo toliko ulaganja da je bilo bolje da smo ostali da živimo u kolektivnom centru gde smo boravili pre toga - priča njegova supruga Slavica i objašnjava da im je poslednji stigao račun od oko 5.000.

Pošto nisu imali da uplate, usledila je opomena, pa isključenje.
- Molili smo, kada su došli iz Elektrodistribucije da nam ne isključuje struju -priča nesrećna žena.
Ova smrt je očito bila povod EPS-u da apeluje na sve socijalno ugrožene da se prijave nadležnima u opštinama i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate. Napominju i da je dug Stojanovića dostigao 35.000 dinara.

Stojanovići su se, prema rečima supruge nesrećnog čoveka, obraćali Centru za socijalno i molili ih za pomoć, ali kako objašnjava, rekli su im da nije trebalo da rađaju decu ako nemaju uslove da ih čuvaju. Nemogućnost da deci obezbede osnovno, glave porodice neretko natera na tragičan korak.

Otac troje dece, podoficir iz Niša, Žarko T. ubio se iz službenog pištolja rano ujutru u kupatilu svog stana dok su ostali ukućani spavali. Na isti način sebi je, pre tri godine, takođe u kupatilu u svom stanu, oduzeo životi vojni pilot Aco Petrović iz Beograda, otac troje dece. Bio je zaglavljen u velikim ratama kredita za stan, dažbina, zelenaša...

Otac osmoro maloletne dece Dragan Arnautović (49) iz Vlasanice kod Vladimiraca presudio je, pre četiri godine sebi hicem iz lovačke puške. Njegovi prijatelji su rekli da je neumorno radio, ali nije uspeo da savlada nemaštinu i da se izbori sa gubitkom posla.

Gubitak posla najčešći okidač

Dužničko ropstvo i gubitak posla su, kako ukazuju stručnjaci, sve učestaliji uzrok porodičnih drama koje nagone na samoubistvo. U Beogradu je u 2017. zabeleženo čak 164 samoubistava, što je skoro po jedno svakog drugog dana. Broj je povećan u odnosu na 2016. kada ih je bilo 150. Podaci Sekretarijata za upravu govore da je u proteklih pola decenije najsmrtonosnija bila 2014. godina kada je bilo 199 slučajeva samoubistava.

Ovog proleća, 38-godišnji Dane Anđelković iz Požarevca je skočio sa četvrtog sprata, a prema priči poznanika bio je očajan, jer je mesecima tragao za poslom. Poznat je i slučaj Ivana Paunovića (28) iz ovog grada koji je pre pet godina preminuo u bolnici od posledica trovanja lekovima, samo nekoliko dana nakon što ga je policija sprečila da se izbode noževima zbog gladi i besparice. Neizmirena dugovanja, nemaština koja je dovela do raspada porodice naterala je Radovana Ž. (56) iz Valjeva, da se zapali i pretvori u buktinju.



 

POVEZANE VESTI

Subota 14.07.2018. 14:42
Знају наши политичари шта раде. Срби су на путу самоуништења, дижу руку на себе. Зато су нам потребне избеглице из Пакистана Ирана... учимо их Српски језик, дајемо им српско држављанство, да спасемо мајку Србију. Србија је специјалиста за избеглице, кад се не ради о српским избеглицама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online