Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.07.2018.
16:59
Vestionline, Tanjug A

Da li je moguća integracija migranata u Srbiji?

Moguća je integracija migranata u Srbiji, a kako će na njih reagovati lokalno stanovništvo zavisi najbviše od politike i medija, istaknuto je danas na debati "Da li je Srbija spremna za integraciju izbeglica?".

A. Čukić
 

Za migrante Srbija je samo tranzitna zemlja i većina njih teži da nastavi put ka zemljama EU, dok mali procenat traži azil u Srbiji. Oni koji su zainteresovani za taj status, teško i sporo do njega dolaze.

Novinar i prevodilac za farsi jezik Momir Turudić kaže da je najponosniji bio na Srbiju 2015. godine kada se veliki broj građana uključio da pomogne izbeglicama koji su prolazili kroz Srbiju.

- Međutim, empatija je potrošna roba, a šta će prevagnuti u određenom momentu u društvu zavisi od političara i medija - rekao je Turudić. 

On je kao primer naveo slučaj iz Banje Koviljače gde je Avganistanac optužen da je silovao Britanku i da su to tabloidi objavili na naslovnim stranama, a da su nakon toga usledili protesti građana pritiv migranata.

Vlasti su, kako je rekao, reagovale opreznije. Situacija je bila potpuno drugačija i strasti je smirio šef lokalne policije koji je rekao da su imali 100 prijavljenih krivičnih dela, ali da se 97 dela odnose na krađe lokalnih nasilnika koji su otimali novac migrantima, da su imali dve prijave tuče migranata i jedna prijava za silovanje Britanke.
Dodaje da potenciranje loših vesti tabloida ne dovodi do integracije migranata.

Direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković kaže da je tokom migrantske krize otišla u svet pozitivna slika iz Srbije, te da je bio pozitivan odnos medija i građana prema celoj krizi.

- Generalno odnos građana je tada bio dobar prema migrantima. Mislim da je moguća integracija tih ljudi u naše društvo. Potrebno je vreme, ali je moguće - naglasila je ona.

Učesnici skupa ukazali su i na pozitivne primere i da su se između migranata i lokalnog stanovništva dešavale i velike ljubavi te da je to bio motiv zašto su neki od njih ostali u Srbiji.

Kao primer su naveli Avganistanca koji je sa grupom mladića iz svoje zemlje krenuo u Zapadnu Evropu, ali da se zaljubio u jednu Subotičanku i da je ostao u tom gradu, dok su njegovi prijatelji nastavili dalje put.

Psihološkinja Tatjana Gutić iz Organizacije PIN kaže da zajednica može da učini mnogo da se život migranata oplemeni, da su različite sudbine onih koji dolaze, ali i da rad sa njima obogaćuje.

Učesnici skupa istakli su da je tokom integracije važno obrazovanje, da su deca migranti, koji u Srbiji ostaju po nekoliko godina, prošle godine prvi put krenula u školu.

Predstavnica Udruženja Atina Zorana Parezanović podsetila je da važno da zajednioca u koju dolaze migranti pokaže da je otvorena za njih, te da se integracija dešava na skupovima u školi...

Učesnici skupa ukazala su da je za integraciju osim obrazovanja, važno i puno pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i pravo pristupa tržištu rada.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2018. 20:26
"...Integracija migranata..." Одлично решење за будућност Србије. Имамо мали домаћих Илира и Бошњака и зато су нам потребни Бошњаци из Пакистана, Ирана, Африке... Неопходно је да убедимо свет да су Срби диван човеко-љубиви народ. То је наша улазница у ЕУ и бољу будућност. Захваљујући Вучићу мигранти већ говоре српски језик и деца им иду у српске школе. Другим речима "српски" политичари се играју високо индустријализоване земље са високим стандардом. Помози Боже да се будале међу Србима не множе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online