Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.01.2011.
09:17
Vestionline A

Stabilizujte cene hrane

Predsednik Svetske banke Robert Zelik pozvao je Grupu 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) da preduzmu korake u cilju stabilizovanja cena hrane, ističući da obezbeđivanje hrane za siromašne treba da postane prioritet.

"Visoke cene hrane ugrožavaju socijalnu stabilnost i rast svetske ekonomije. Odgovor na kolebljivost cena hrane nije blokiranje tržišta, već njihovo bolje korišćenje", napisao je Zelik u članku objavljenom u četvrtak u "Fajnenšel tajmsu", pozivajući lidere G20 da pitanje pristupa prehrambenim proizvodima postave kao prioritet.

Obezbediti hranu za siromašne je prioritet
 


Zelik je u kolumni predložio devet akcionih mera kako bi se osiguralo da najsiromašniji dobiju pristup hrani, uključujući stvaranje regionalnih prehrambenih rezervi i preciznije vremenske prognoze kako bi se sačuvali usevi.


On je ocenio da su te mere neophodne kako bi se zadržali globalni rast i stabilnost.
Cene prehrambenih proizvoda su prošlog meseca dostigle rekordne vrednosti, premašivši nivoe koji su 2008. doveli do nemira, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), koja prognozira da bi cene ključnih žitarica mogle još više da porastu zbog nepovoljnih vremenskih uslova, podsetio je Rojters.


Zelik je ukazao da je potrebno još dosta rada da bi se shvatili odnosi između međunarodnih cena i lokalnih cena u siromašnim zemljama. U Kambodži su, na primer, lokalne cene pirinča povećane za četvrtinu od sredine 2009, dok su međunarodne cene istovremeno pale 15 odsto.


"Činioci, kao što su troškovi transporta, sorta useva i valutni kursevi mogu dovesti do toga da lokalne cene ne budu povezane sa međunarodnim cenama", napisao je Zelik i dodao da bi prvo trebalo raditi na rešavanju problema sa onim sirovinama i zemljama koje su pod najvećim rizikom od nestabilnosti.


On je takođe pozvao na donošenje međunarodnog kodeksa kojim bi se humanitarna pomoć u hrani izuzela iz izvoznih zabrana.


"Izvozne restrikcije povećavaju kolebljivost cena hrane. Idealno bi bilo da zemlje ne uvode bilo kakve zabrane izvoza. One u 2011. treba da se bar dogovore o tome da se hrani za humanitarne svrhe omogući slobodniji promet", napisao je Zelik.


Ostale mere uključuju unapređenje transparentnosti isporuka i dugoročnih vremenskih prognoza, formiranje malih humanitarnih rezervi u regionima koji su podložni nesrećama i obezbeđivanje alternativa izvoznim zabranama i fiksiranju cena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online