Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 15.01.2011.
06:22
Lj. Ivanović - Vesti A

EU upozorila Dinkića i Đelića zbog muvanja sa gorivom

Evropska unija uskoro bi mogla da uputi oštar protest Srbiji zbog usvajanja dvojnih akciza na gorivo od kojih su više one na uvozne naftne derivate jer su tim potezom diskriminisane evropske kompanije. Rano upozorenje je već prosleđeno ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću i potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću.

Ne brine o nama Evropa zbog Đelića i Dinkića, već zbog evropskih kompanija koje srpska vlast diskriminiše  

- Ta izmena propisa o akcizama je vrlo čudna i nije potekla od Ministarstva za energetiku, već je odrađena kroz amandman jednog poslanika SPS-a, kaže Nebojša Atanacković, predsednik udruženja AD Nafta.


Srbija je formalno 3. januara ukinula monopol Naftne industrije Srbije, te sada svaki registrovani uvoznik nafte može da uvozi i derivate, a ne samo sirovu naftu, koju potom mora da prerađuje u postrojenjima NIS-a.

Ministarka crveni

Ovakva odluka uopšte nije bila potrebna, naročito u situaciji kada mora da odgovara na upitnik EU.
- Ministarki finansija i drugima koji su u kontaktu sa Komisijom već je izraženo negodovanje - kaže Dragomir Janković, direktor Evropskog ekonomskog instituta.

Ali, taman kad se očekivalo da gorivo zbog te odluke pojeftini, država je odlučila da poveća akcize i time zapravo izazove poskupljenja. Na sve to doneta je odluka da se na NIS-ovo gorivo dodaju niže akcize od uvezenih derivata, čime se ta naftna kompanija stavlja u povoljniji položaj.


Na tržištu naftnih derivata Srbije posluje nekoliko kompanija iz EU, poput mađarskog MOL-a, austrijskog OMV-a i grčkog Helenik petroleuma. Iz ugla EU, novim akcizama prekršen je član 22 Prelaznog sporazuma, odnosno član 37 Sporazuma o stabilizaciji o pridruživanju gde se navodi da će se i EU i Srbija "uzdržavati od uvođenja svake mere ili prakse unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi s jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane".


Skupština Srbije će ponovo razmatrati Zakon o akcizama ako oceni da je pogrešila usvajanjem amandmana za veće akcize na gorivo iz uvoza, rekla je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.
 

Rupa sve dublja

Odluka Vlade da poveća akcize pravdana je starim cenama, ali je pravi razlog zapravo rupa u budžetu za koju u Nemanjinoj 11 ne znaju kako da je popune.
- Uostalom, skupo gorivo se odražava na mnoge usluge, te će lančano poskupeti i mnogi proizvodi - kaže ekonomista Milan Kovačević.

POVEZANE VESTI

Subota 15.01.2011. 09:08
Ma nema ovi nasi kad nesto nebi mutili on bi se razboleli
Subota 15.01.2011. 09:30
Kad budu ispravili te cene, hoće li da vraćaju novac zbog prevare ?
Subota 15.01.2011. 10:27
U ovom slučaju je SPS provukao amandman kao patriotski da spase NIS. U stvari se boje da će Rusi zatvoriti rafinerije i šutnuti društvo iz SPS koji su se tamo uglavili na rukovodeća mesta. Čim akcize budu iste, Rusi će dovoziiti kvalitetno gorivo kao i ostali, a naše rafinerije okreću da rade bitumen i mazut i nema beneficija za članove SPS i drugaricu Danu Drašković u Upravnom odboru. Sada će država podići akcize i njima, a nikako ih neće smanjiti ostalima, i toj mu je to. Idemo dalje u pljačku naroda kroz cenu gasa i struje, samo napred.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online