Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 21.01.2011.
15:03
N. S. Preradović - Vesti A

Ovako nije bilo ni u vreme Miloševića

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u razgovoru za "Vesti" ističe da je Srbija dovedena na prosijački štap i da ovako nije bilo ni u vreme bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

Ranka Savić: Ovako loše nije bilo ni devedesetih!

 



Broj nezaposlenih u Srbiji je dostigao istorijski maksimum. Prema podacima Republičkog zavoda za razvoj u Srbiji je nezaposleno više od milion ljudi.

- Ovo je katastrofa. Ovako težak položaj radnika nije bio ni u vreme Miloševićeve vladavine. Srbija je sa više od 650.000 ljudi koji žive ispod granice siromaštva dovedena na prosjački štap - kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Smatrate da je država na ivici katastrofe?

- Da, ne želim da se vrati vreme anarhije, kakvo je bilo u vreme vlasti Slobodana Miloševića. Međutim, mora se reći da iako su zarade bile male, niko u vreme Miloševića nije bio gladan. Sada država na siromašenim podanicima trenira strogoću. Prvo moraš da platiš komunalije, struju, PDV, država zida akcizu na akcizu, a o pravu radnika da primi zarađenu platu niko ne haje niti kažnjava poslodavce. Pri tom državni funkcioneri primaju plate i po 500.000 dinara, rasipaju se, a sirotinje se sete samo pred izbore.
 

Možda im ta sirotinja više neće verovati?

- Političari žive daleko od realnosti, a radnici, na primer oni u Jumku, primaju platu od 6.000 do 7.000 dinara. Nedavno me u preduzeću gde radnici ne primaju platu tri meseca jedan od njih zamolio da pitam direktora da li može da ponese jednu veknu hleba kući, za decu. Za uzvrat, on ne bi jeo predviđeni obrok u firmi. E, to bi naša vlast trebalo da vidi.
 

Očito je da neće da vidi?

- Na sva usta pričaju kako čine sve da ublaže posledice krize, a samo od kraja 2008. godine bez posla je u Srbiji ostalo 140.000 ljudi. Nadam se da će građani ovog puta dobro razmisliti pre nego što nekome daju svoj glas.
 

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje poručuju da će davanjem podsticaja investitorima uticati na smanjenje nezaposlenosti?

- Sve to lepo zvuči, ali ako investitorima dajete od 3.000 do 5.000 evra po novom radnom mestu niste ništa učinili. Ovoj zemlji su potrebni investitori koji će uneti svež kapital, a ne ulagači poput Fijata, gde su radna mesta otvarana zahvaljujući parama poreskih obveznika. To ničemu ne vodi.
 

Kakvu situaciju očekujete u ovoj godini?

- Još goru nego lane. Doduše, ove godine ćemo prodati Telekom, pa ćemo zakrpiti neke rupe, ali će glavnina otići na predizborne aktivnosti, jer ovo je predizborna godina.
 

Slede novi otkazi


Svaka treća firma u Srbiji je nelikvidna, a skoro sve velike kompanije planiraju otpuštanje radnika u narednih nekoliko meseci, ističu u Uniji poslodavaca Srbije.
 

Generalno, broj zaposlenih se i dalje smanjuje, a najviše su pogođeni građevina, tekstilna industrija i metalski sektor, kao i manji preduzetnici i zanatlije. Čak i banke i velike telekomunikacione firme zatvaraju neka radna mesta, upozorava Unija poslodavaca.

POVEZANE VESTI

Petak 21.01.2011. 15:14
Кад би овај интервју у целости био приказан у Дневнику у пола осам на РТС-у... ------------------------------------!!!!!!!!!!!!!!!---------------------------------------------------
Petak 21.01.2011. 15:14
Prava slika stanja će biti kada firme predaju bilanse poslovanja u Februaru. Ovo sve do sada je samo na otprilike, od slučaja do slučaja. Taman da se proda Telekom i u tom će i zelena trava.
Petak 21.01.2011. 16:01
Ово више није срамота власти већ народа што ћути!!! Већа права су Срби имали под Турцима него данас!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online